• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2009. gada 8. oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2009., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199293

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju viedokļi pēc 2009. gada 8. oktobra sēdes

Vēl šajā numurā

20.10.2009., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atbildes uz deputātu iesniegtajiem jautājumiem 2009. gada 8. oktobrī

 
 

Stenogramma — Saeimas Kancelejas stenogrammu nodaļas redakcijā


 

Sēdi vada Latvijas Republikas 9.Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Sēdes vadītājs.

Labdien! Sākam atbilžu sniegšanu uz deputātu jautājumiem.

Šodienas darba kārtībā ir divi jautājumi.

Pirmais ir deputātu Plinera, Buhvalova, Mitrofanova, Sokolovska un Buzajeva jautājums iekšlietu ministrei Lindai Mūrniecei “Par Sergeja Reunova aizturēšanu un iespējamo piespiedu izraidīšanu”.

Uz šo jautājumu ir saņemta iekšlietu ministres rakstiska atbilde, taču rakstiskā atbilde jautājuma iesniedzējus nav apmierinājusi un viņi vēlējās tikties ar ministri šajā jautājumu un atbilžu sēdē. Bet ir saņemts rakstisks iesniegums no iekšlietu ministres par to, ka viņa nevar ne šo ceturtdien, ne nākamajā ceturtdienā sakarā ar attaisnotu prombūtni piedalīties šajā sēdē. Līdz ar to šis jautājums tiek pārcelts uz 22.oktobra sēdi.

Otrais šodienas sēdes darba kārtības jautājums ir deputātu Plinera, Buzajeva, Sokolovska, Buhvalova un Mitrofanova jautājums tieslietu ministram Marekam Segliņam “Par naturalizācijas gaitu”.

Arī uz šo jautājumu ir saņemta rakstiska atbilde, taču jautājuma iesniedzēji vēlas uzdot arī papildjautājumus tieslietu ministram, un tieslietu ministrs šodien piedalās šajā sēdē.

Ir jautājums – vai tieslietu ministrs vēlas kaut ko vēl papildus piebilst pie rakstiskās atbildes vai tikai atbildēt uz jautājumiem?

Vārds tieslietu ministram.

M.Segliņš (tieslietu ministrs).

Jā. Labdien, kolēģi Buzajeva kungs! Es vēl nupat, braucot šurp uz Saeimu, vēlreiz pārlasīju savas sniegtās atbildes, un man ir jāteic, ka no tā laika, kad es šīs atbildes parakstīju, līdz šim laikam mans viedoklis nav mainījies. Vēlreiz pārlasījis visu to, ko mēs šajā sakarā esam jums atbildējuši, es joprojām varu tam pilnīgi piekrist, un man ko papildināt šeit nav.

Cita lieta, ja mēs runājam vispār par līdzšinējos gados valsts veidoto politiku pret cittautiešiem vai… nu, varam viņus saukt arī par krievvalodīgajiem. Kaut kādā ziņā tā, protams, nav bijusi veiksmīga, jo… Es, piemēram, dzīvoju netālu no Uzvaras pieminekļa un, redzot to prokrievisko gaisotni, kura ar katru gadu tomēr palielinās, domāju, ka visiem Latvijas Republikas pilsoņiem un tātad arī politiķiem un arī tiem cilvēkiem, kuri līdz šim darbojās integrācijas jomā vai strādāja Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariātā vai Bērnu, ģimenes un sabiedrības integrācijas lietu ministrijā, būtu tomēr jāatzīst, ka šī integrācijas politika ir bijusi kaut kādā ziņā neveiksmīga, jo, manuprāt, Latvijā joprojām ir krievvalodīgā vide un ir latviešu valodas vide, un viņas bieži vien viena otru nesaprot. Acīmredzot ir lietas, ko integrācijas jomā mēs Latvijā darām nepareizi. Bija pat laiks, kad man šķita, ka attiecības starp latviešiem un krieviem tomēr veidojas tādas draudzīgākas un integrētākas, taču – es vēlreiz atkārtoju! – pēdējos gados mani novērojumi ir tādi, ka ir integrācijas jomā bijušas kļūdas, jo tas prokrievisms un tā krieviskā... citreiz pat tāda kā šovinistiska demonstrācija, manuprāt, pēdējos gados ir palielinājusies Latvijā. Un ļoti žēl par to. Kaut ko darām nepareizi.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Buzajevam. Deputātam Buzajevam ir tiesības uzdot divus papildjautājumus.

Ieslēdziet, lūdzu, mikrofonu deputātam Buzajevam... Kaut kas nedarbojas…

Buzajeva kungs, varbūt nāciet pie tribīnes mikrofona, lai nav tehniskas pauzes... jo šīs sēdes norise iet tiešraidē…

M.Segliņš.

Es varu varbūt vēl kaut ko paskaidrot, Buzajeva kungs, ja jūs interesē?

Sēdes vadītājs.

Nē… Tā kā nestrādā mikrofons Buzajeva kunga darba vietā, tad... Buzajeva kungs, es jūs aicinu – nāciet tribīnē, tieslietu ministrs jūs palaidīs, un uzdodiet...

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Mikrofons nu jau atkal strādā... Tad es no vietas, ja drīkst?...

Pirmais jautājums. Savā atbildē jūs apgalvojat, ka Latvija ir izpildījusi ANO Cilvēktiesību komitejas 2003.gada rekomendācijas un Eiropas Parlamenta 2004.gada rekomendācijas attiecībā uz naturalizācijas procesa vienkāršošanu gados veciem cilvēkiem. Jūs uzskaitāt septiņus pasākumus, kurus šā mērķa sasniegšanai ir realizējis Ministru kabinets. Vienīgais no šiem pasākumiem, kas skar plašu personu loku, ir gados vecu cilvēku atbrīvošana no rakstiskā latviešu valodas eksāmena. Taču šis atvieglojums pastāv jau kopš 1999.gada, tas ir, pastāvēja jau četrus gadus pirms tam, kad tika dotas rekomendācijas. Vai tas nozīmē, ka tie jūsu darbinieki, kas gatavoja atbildi, ir ar nolūku maldinājuši ministru un deputātus?

Sēdes vadītājs.

Paldies Buzajeva kungam.

Vārds tieslietu ministram.

M.Segliņš (tieslietu ministrs).

Ja jāatbild tieši uz jūsu pēdējo jautājumu, tad jāteic, ka man tomēr nav pamata domāt, ka kāds mani apzināti maldina.

Taču, papildinot manis iepriekš teikto, es gribu vēl jūs informēt par tādu faktu, kas apstiprinājās, runājot, piemēram, ar Naturalizācijas pārvaldes priekšnieku, – ka tā lielā bēda tomēr ir tā, ka tie cilvēki, kuriem šobrīd likums atļauj, bet kuri neizmanto iespēju naturalizēties, vienkārši nejūtas motivēti. Un praktiski tie, kuri ir vēlējušies naturalizēties, to jau ir izdarījuši, un vienkārši… Nu, tie jau to ir izdarījuši, bet tie, kuri to nav izdarījuši dažādu apsvērumu dēļ, vienkārši to nevēlas darīt. Nu, diemžēl tāda ir tā īstenība.

Sēdes vadītājs.

Paldies par atbildi.

Vai jūs vēlaties uzdot vēl vienu papildjautājumu? Lūdzu, ieslēdziet mikrofonu deputātam Buzajevam.

V.Buzajevs (PCTVL frakcija).

Jā, otrais jautājums. Par zīdaiņiem. Tajā atbildes daļā, kur ir runa par jaundzimušā pilsonību, jūs apgalvojat, ka, lai izpildītu Eiropas Padomes cilvēktiesību komisāra 2004.gada rekomendācijas šajā sakarā, tiek plānots izdarīt grozījumus atbilstošajos normatīvajos aktos. No brīža, kad tika dotas rekomendācijas, pagājuši jau pieci gadi. Pirmā reize, kad šāda rekomendācija tika dota Latvijai, bija vienpadsmit gadus atpakaļ. Vai tas nozīmē, ka darbs pie rekomendāciju ieviešanas turpināsies vēl piecus vai desmit gadus? Un vai jūsu speciālistiem nav nepieciešama PCTVL palīdzība šajā jautājumā?

Paldies.

Sēdes vadītājs.

Paldies par jautājumu.

Vārds tieslietu ministram.

M.Segliņš (tieslietu ministrs).

Paldies kolēģim Buzajevam par jautājumu. Atbildot uz jūsu jautājumu, teikšu tā: es domāju, ka speciālistiem nav nepieciešama PCTVL palīdzība. Bet, kā jau es atbildēju, pirmo reizi runājot, ir redzams tas, ka ir problēma integrācijā un šī integrācija nav bijusi sevišķi veiksmīga dažādu apstākļu dēļ gan no vienas puses, gan no otras puses… es domāju, gan no krievu vai tā saukto krievvalodīgo puses, gan no Latvijas Republikas pilsoņu puses… To es atzinu. Uzskatu, ka nav bijusi veiksmīga šī integrācijas politika. Bet jūsu palīdzība… Nē, mūsu cilvēki iztiks bez PCTVL palīdzības.

Sēdes vadītājs.

Paldies.

Papildjautājumu limits ir izsmelts.

Paldies tieslietu ministram par atbildēm. Jautājumu un atbilžu sēdi pasludinu par slēgtu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!