• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par reformu nepieciešamību augstākajā izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2009., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199276

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par sociālā dzīvokļa īres maksu

Vēl šajā numurā

20.10.2009., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par reformu nepieciešamību augstākajā izglītībā


 

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti 7.oktobrī, pārrunājot reformu nepieciešamību augstākās izglītības sistēmā, aicināja pārmaiņas veikt pārdomāti un rūpīgi izvērtēt to ietekmi uz izglītības kvalitāti un pieejamību.

 “Gan Saeimas deputāti, gan augstskolu rektori un studentu pārstāvji ir vienisprātis, ka augstākās izglītības sistēma jāuzlabo, padarot to inovatīvu un starptautiski konkurētspējīgu. Tomēr esošie budžeta žņaugi liek ļoti rūpīgi apzināt augstskolu rīcībā esošos resursus un tikai tad domāt par reformu īstenošanu,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Jānis Strazdiņš. “Valdībai jāizraugās tā šaurā taciņa, pa kuru ejot netiks sagrauta esošā augstākās izglītības sistēma un valstī tiks saglabāts mācībspēku un studentu intelektuālais potenciāls.”

Deputāti pauda satraukumu, vai tik īsā laikā ekonomikas ministra izveidotā darba grupa spēs veikt nopietnu situācijas analīzi. Vairāki komisijas locekļi izteica neizpratni par darba grupas sastāvu, tajā neiekļaujot nevienu pārstāvi no mākslas jomas un reģionālajām augstskolām.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars deputātiem skaidroja, ka darba grupas sagatavotais materiāls būs plaši pieejams un tikai pēc sabiedrības priekšlikumu saņemšanas taps ziņojuma galaversija, kas tiks iesniegta valdībai. Viņš informēja, ka šobrīd darba uzdevums ir novērtēt pašreizējo situāciju un diskutēt par sasniedzamajiem mērķiem, nevis izstrādāt reformu saturu.

Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš atgādināja, ka aicinājums veikt reformas ir nācis no sistēmas iekšienes un, salīdzinot ar līdzšinējo praksi reformas rosināt no augšas, tas ir pozitīvs aspekts. Vienlaikus augstskolu rektori atzina, ka tik maza finansējuma ietvaros ir grūti runāt par stratēģiskām pārmaiņām.

Lai uzlabotu augstskolu starptautisko konkurētspēju un veicinātu izglītības eksportu, komisijas deputāti vienojās iespējami ātri pabeigt darbu pie Augstākās izglītības likuma. Šobrīd likums Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā tiek gatavots izskatīšanai otrajā lasījumā, taču procesu aizkavē jaunā likuma juridiskā pilnveidošana un normu saskaņošana ar izglītības jomas pārstāvjiem.

Komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dukšinskis izteica pārliecību, ka nākamais akadēmiskais gads augstskolās būtu jāuzsāk jau saskaņā ar jaunu Augstākās izglītības likumu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!