• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par nelegālo pieslēgumu novēršanu naftas cauruļvadam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.10.2009., Nr. 166 https://www.vestnesis.lv/ta/id/199274

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pašvaldību tiesībām reglamentēt vasaras kafejnīcu darbību

Vēl šajā numurā

20.10.2009., Nr. 166

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par nelegālo pieslēgumu novēršanu naftas cauruļvadam


 

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija 6.oktobrī, uzklausot atbildīgās amatpersonas, aicināja pilnveidot informācijas apmaiņu starp Valsts policiju un naftas produktu cauruļvada īpašnieci SIA “LatRosTrans”, lai sekmīgāk risinātu nelegālo pieslēgumu problēmu.

 “Pēdējo gadu laikā nelegālo pieslēgumu skaits cauruļvadam “Polocka–Ventspils” ir samazinājies, šajā gadā sasniedzot 50 procentus no tā, kas reģistrēts deviņdesmito gadu vidū. Varam konstatēt, ka institūciju darbs ir uzlabojies un nelegālais bizness sašaurinās. Tomēr jāatzīst, ka tas nav tik ierobežots, lai vairs nebūtu ienesīgs,” uzsvēra komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš, norādot uz nepieciešamību stiprināt informāciju apmaiņu, lai būtu skaidrība par nelegālo pieslēgumu radītajiem zaudējumiem.

Valsts policijas pārstāvji deputātus informēja, ka policija spriež par naftas produktu zuduma apjomu, salīdzinot iesūknēto un izsūknēto daudzumu, taču viņu rīcībā nav konkrētas informācija par to, vai zudums ir radies noplūdes vai zādzības rezultātā, jo cauruļvada operators un īpašnieks nesniedz informāciju par patiesajiem naftas produktu zuduma apmēriem. Pēc dažādām aplēsēm naftas produktu zudums 2009.gadā varētu sasniegt 5–6 tūkstošus tonnu, atzina Valsts policijas pārstāvji.

Kā noskaidroja deputāti, vislielākie nelegālās dīzeļdegvielas klienti ir tran­s­porta firmas, tostarp kravu pārvadātāji, mežistrādes uzņēmumi un mazās degvielas uzpildes stacijas. Lielākais nelegālo pieslēgumu skaits ir Bauskas un Ventspils apkārtnē. Šajā apvidū cauruļvads izvietots mežainos un maz apdzīvotos lauku rajonos, turklāt tas atrodas tuvu zemes virskārtai.

2008.gadā par cauruļvada “Polocka–Ventspils” bojāšanu sākti 92 kriminālprocesi, taču 2009.gada pirmajos deviņos mēnešos – jau 102 kriminālprocesi, kas varētu būt saistīts ar ekonomisko situāciju valstī, norādīja komisijas priekšsēdētājs. “Esmu pārliecināts, ka Valsts policija zina, kuri ir tie cilvēki, kuri veic nelegālos pieslēgumus, tādēļ jānovēl, lai sadarbība starp institūcijām, kuras cenšas novērst nelegālās dīzeļdegvielas realizāciju, būtu sekmīgāka,” uzsvēra J.Dalbiņš.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija aicināja Valsts policiju ziņot par Iekšlietu ministrijas iestāžu un apsardzes uzņēmumu koordinācijas darba grupas rezultātiem, kas izveidota, lai sekmētu informācijas apmaiņu, kā arī veicinātu nelikumīgu pieslēgumu atklāšanu un novēršanu.

Augstspiediena naftas produktu cauruļvada “Polocka–Ventspils” kopējais garums ir 505 km, no tiem Latvijas teritorijā – 320. Cauruļvads Latgales, Zemgales un Kurzemes reģionā atrodas tikai 0,5–3 metru dziļumā zem zemes.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!