• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Apspriežot ieceri veidot globālu valodu tehnoloģiju projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2009., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198939

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

09.10.2009., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Apspriežot ieceri veidot globālu valodu tehnoloģiju projektu

 

Vakar, 8.oktobrī, Valsts prezidents Valdis Zatlers tikās ar uzņēmuma “Microsoft” Centrāleiropas un Austrumeiropas tehnoloģiju direktoru Vilfrīdu Grommenu. Sarunā, kurā piedalījās arī valdības pārstāvji Ints Dālderis un Artis Kampars, tika apspriesta iecere Latvijā īstenot vērienīgu projektu – “Valodu krasts”. Projekts paredz izveidot centru, kas darbotos kā starptautisks mazo valodu un satura apstrādes tehnoloģiju inovāciju klasteris, kurā nacionālā un globālā līmenī kopā strādātu izglītības, akadēmiskā un uzņēmējdarbības sektora profesionāļi. Tas dotu iespēju Latvijā attīstīt zinātnes virzienus un uzņēmumus, kas veiktu izstrādnes un ražotu produktus, kuri ļautu mazāk izplatīto valodu lietotājiem, tostarp latviešu, ikdienā izmantot dažādas IT un komunikācijas tehnoloģiju programmas, tulkošanas un informācijas meklēšanas iespējas interneta vidē, mehanizētus tulkošanas pakalpojumus un citas iespējas savā valodā. “Valodu krasts” ļautu izveidot Latvijā nozīmīgu uzņēmumu un zinātnisko iestāžu grupu, kas radītu eksportspējīgu, augstas pievienotās vērtības produkciju, piesaistot Latvijai investīcijas un veicinot ekonomikas atlabšanu un izaugsmi.

Sarunā Valsts prezidents pauda pilnīgu atbalstu šim projektam un atzīmēja, ka tik nozīmīga projekta īstenošana valodu intelekta tehnoloģiju jomā iezīmētu būtisku Latvijas lomu pasaules tirgū, tai kļūstot par starptautisku spēlētāju augsto tehnoloģiju jomā. “Tas nenoliedzami palīdzētu mūsu valstij veidot pozitīvu tēlu, nesot Latvijas vārdu pasaulē un parādot mūsu IT un valodu nozares profesionālismu. Turklāt tas demonstrētu, ka esam gatavi radīt produktus ar augstu pievienoto vērtību šinī mazo valodu tehnoloģiju nišā, kas šobrīd vēl ir brīva, kā arī sniegtu ekonomisko impulsu Latvijas ekonomikai, jo šis projekts nozīmē investīcijas, darba vietas un augstu profesionāļu sagatavošanu informācijas tehnoloģiju, valodu un tulkošanas nozarēs.” Tāpat V.Zatlers norādīja, ka “Microsoft”, viena no lielākajiem pasaules uzņēmumiem, uzmanība Latvijas tirgum ir laba zīme, jo, lai arī šobrīd Latvijas tautsaimniecībā ir krīze, tas norāda uz tik nozīmīgu investoru interesi par mūsu valsts ekonomiku un augstu Latvijas informācijas tehnoloģiju profesionāļu zināšanu potenciālu. Tā kā tādas sadarbības iespējas nerodas katru dienu, Latvijas valstij šādam projektam ir jāvelta īpaša uzmanība.

Arī “Microsoft” pārstāvis V.Grommens atzina, ka uzņēmums pēc Valsts prezidenta tikšanās ar “Microsoft” izpilddirektoru Stīvu Balmeru izpētīja “Valodu krasta” konceptu un ir ieinteresēts projekta izveidē sadarbībā ar Latviju. Viņš norādīja, ka “Microsoft” pašlaik ir jau šāda ekspertīze un iestrādes pasaulē visplašāk lietotajās valodās, kā angļu, franču u.c., bet šobrīd ir nepieciešams izstrādāt modeli mazajām valodām. V.Grommens uzsvēra, ka Latvijā ir lieliskas zināšanas un potenciāls, kas šo konceptu varētu attīstīt. Tāpat “Microsoft” pārstāvis norādīja, ka uzņēmums ir ieinteresēts turpināt darbu pie koncepta realizācijas jau tuvākajā laikā, tam ir nepieciešama Latvijas valdības iniciatīva projekta turpmākajai virzībai.

Jau darba vizītes ietvaros ASV šā gada 19.maijā Valsts prezidents V.Zatlers Sietlā, viesojoties uzņēmumā “Microsoft” un tiekoties ar tā vadītāju izpilddirektoru Stīvu Balmeru, pārrunāja nākotnes sadarbības projektus, darāmo informācijas tehnoloģiju vidē un īpaši pievērsās valodu intelekta tehnoloģiju centra “Valodu krasts” izveidošanas iecerei. Sarunas laikā izdevās identificēt unikālu nišu informācijas tehnoloģiju jomā – mazo pasaules valodu intelektu tehnoloģiju attīstībā, kurai ir milzīgs potenciāls.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!