• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Somijā 8.–9.oktobrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.10.2009., Nr. 161 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198927

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par NATO ģenerālsekretāra oficiālo vizīti Latvijā

Vēl šajā numurā

09.10.2009., Nr. 161

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Somijā 8.–9.oktobrī

 

08_MP_SOMIJA_1.JPG (24230 bytes)
Vakar, 8.oktobrī, Latvijas Ministru prezidents uzturējās darba vizītē Somijas Republikā, kur pēcpusdienā tikās ar Somijas prezidenti Tarju Halonenu (attēlā), citām valsts augstākajām amatpersonām, kā arī iepazinās ar Somijas Inovāciju fondu, kurš darbojas kā riska kapitāla fonds un kura galvenā prioritāte ir inovāciju ekonomikas attīstība. Vizīte turpinās arī šodien, 9.oktobrī, kad Valdim Dombrovskim ieplānota divpusēja tikšanās un darba pusdienas ar Somijas premjerministru Mati Vanhanenu. Vizītes noslēgumā paredzēta abu valstu valdību vadītāju kopīga preses konference
Somijas prezidenta biroja foto

Vakar, 8.oktobrī, Helsinkos Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Somijas prezidenti Tarju Halonenu. Tikšanās laikā galvenais uzsvars tika likts uz ekonomiskās attīstības jautājumiem un ekonomiskās krīzes pārvarēšanu.

Somijas prezidente pauda izpratni par ekonomisko krīzi Latvijā, kā arī norādīja, ka rūpīgi seko notikumu attīstībai Latvijā. Vienlaikus T.Halonena aicināja V.Dombrovski panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par uzņemtajām saistībām, lai Latvija pēc iespējas ātrāk izkļūtu no krīzes. T.Halonena sarunā norādīja, ka šobrīd pēc vairākiem veiksmīgiem ekonomikas attīstības gadiem ir pienākuši grūtāki laiki, tomēr iepriekšējā pieredze liecinot, ka tie ir pārejoši. Savulaik arī Somija ir pārvarējusi ekonomiskās grūtības, un Somijas prezidente saredz šādas iespējas pārvarēt krīzi arī Latvijai.

T.Halonena padziļināti interesējās par sarunu gaitu ar starptautiskajiem aizdevējiem. Somijas prezidente uzsvēra, ka ir vitāli svarīgi panākt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem un turpināt uzsākto progresu. V.Dombrovskis izklāstīja līdz šim paveikto 2010.gada budžeta sagatavošanas gaitā. Ministru prezidents apliecināja, ka darbs pie budžeta izstrādes tiek turpināts, un koalīcijas partijas sanāks uz ārkārtas Ministru kabineta sēdi, lai meklētu iespējas budžeta konsolidācijai. V.Dombrovskis norādīja, ka Latvija ir ceļā uz to, lai veiktu papildu pasākumus, atrastu risinājumus un turpinātu sadarbību ar starptautiskajiem aizdevējiem.

T.Halonena norādīja, ka, ņemot vērā krīzes pieredzi, sabiedrības sociālās drošības tīkls būtu jāveido ekonomikas augšupejas gados, lai krīžu laikā šo drošības tīklu varētu efektīvi izmantot. Somijas prezidente novēlēja V.Dombrovskim spēt veiksmīgi atrisināt iepriekšējos gados uzkrātās problēmas un iegūt sabiedrības uzticību, kā arī investēt nākotnē, kad pienāk labāki laiki. Ministru prezidents V.Dombrovskis uzsvēra, ka jau šobrīd tiek veikti pasākumi sociālā drošības tīkla stiprināšanai, kas saistīti ar veselības aprūpes, sociālās drošības un izglītības sistēmām.

Abu valstu amatpersonas pārrunāja ekonomiskās krīzes ietekmi uz darbaspēka pārvietošanos. T.Halonena norādīja, ka Eiropas Savienības valstīm jāveido ļoti ciešs sociālais dialogs, lai motivētu jauno paaudzi atgriezties un strādāt savas valsts labā.

Vēl viens jautājums, ko pārrunāja T.Halonena un V.Dombrovskis, bija Baltijas jūras aizsardzībai veltīta augstākā līmeņa sanāksme (Baltic Sea Action Summit) nākamā gada februārī Helsinkos. Galvenā uzmanība samitā tiks veltīta Baltijas jūras vides problēmām. Uz samitu aicināti Eiropas valstu vadītāji, Eiropas Komisijas pārstāvji, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji, tajā skaitā arī Latvijas pārstāvji. Samita ietvaros notiks atsevišķa pētnieku sesija par HELCOM Baltijas jūras rīcības plānu un konkrētiem pasākumiem Baltijas jūras vides atveseļošanai, ņemot vērā vides, ekonomikas un citus aspektus. V.Dombrovskis norādīja, ka jau šobrīd Latvija veic pasākumus, ko ir gatava prezentēt arī samitā, piemēram, jau no 2010.gada 1.jūnija Latvijā tiks ierobežota fosfātus saturošu veļas pulveru tirdzniecība.

Runājot par abu valstu divpusējām attiecībām, T.Halonena uzsvēra, ka tās ir labas un attīstās pozitīvā virzienā. Par spīti krīzei Somijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības vide ir saglabājusies pozitīva.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis atkārtoti uzaicināja Somijas prezidenti Tarju Halonenu apmeklēt Latviju valstsvizītē 2010.gada pavasarī. T.Halonena apstiprināja, ka ir piekritusi un vizīte notiks.

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!