• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.2009., Nr. 160 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198845

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

08.10.2009., Nr. 160

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Šīsdienas sarunas (trešdienas, 7.oktobra – Red.) galvenā tēma bija budžeta veidošana – tas, kādā stadijā mēs esam un kādi mērķi vēl jāsasniedz. Es guvu pārliecību, ka valdība strādā ciešā sadarbībā gan ar starptautiskajiem aizdevējiem, gan arī ar sociālajiem partneriem, lai panāktu, ka Latvija saistības, kuras ir uzņēmusies, izpilda.

Viena pozitīva ziņa ir visiem mediķiem – Ministru prezidents solīja atrast līdzekļus novembra un decembra slimnīcu finansējumam, lai iedzīvotāji saņemtu medicīnisko palīdzību tādā līmenī, kā ir nepieciešams bez kādām ekstrām. Mediķi šodien var nomierināties.

Jautājums: Par Zviedrijas finanšu ministra paziņojumu. Vai, jūsuprāt, šādi paziņojumi palīdz risināt sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par lēmumu, kādu valdība ir pieņēmusi?

V.Zatlers: Vispirms atgādināšu par savu tikšanos pirms divām nedēļām ar Zviedrijas premjerministru. Tā noritēja ļoti konstruktīvā gaisotnē un bija vērsta uz to, ka abām valstīm – gan Latvijai, gan Zviedrijai – ir jāsadarbojas Latvijas krīzes risināšanas scenārijā, kas mūs sagaida turpmākajos gados. Un, protams, ja ir kāda asāka vārdu apmaiņa, tas nozīmē, ka ir par ko. Domāju, ka šajās divās dienās mēs esam atkal nonākuši pie zināma konstruktīva modeļa, kurā Zviedrija un Latvija tomēr runās par to, kas jādara, lai Latvijas ekonomika neciestu un tajā pašā laikā lai visas saistības, ko Latvija ir uzņēmusies, tiktu izpildītas.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, saistības ir 500 miljonu latu samazinājums vai tomēr budžeta deficīta cipars? Kurš uzskatāms par svarīgāko skaitli?

V.Zatlers: Noteikti, kontroles skaitlis ir budžeta deficīts 8,5% apmērā. Tad vienmēr ir šis grūtais jautājums – ko darīt: samazināt izdevumus vai celt nodokļus un atrast pareizo attiecību starp nodokļu celšanu un izdevumu samazināšanu, lai veidotos skaitlis, ko mēs visi tagad zinām, – 500 miljoni latu?

Jautājums: Vai jūs ārzemēs esat saskāries ar to, ka ir kritusies Latvijas uzticamība?

V.Zatlers: Mans galvenais uzdevums ārzemēs ir celt Latvijas prestižu un uzticamību Latvijai. To es arī daru katrā savā ārzemju vizītē, tiekoties ar iespējami plašāku loku ietekmīgu personu, sākot ar valdību vadītājiem, mediju aģentūrām, reitingu aģentūru pārstāvjiem, gan arī ietekmīgiem biznesa cilvēkiem. Tas ir darbs, kas ir jādara nepārtraukti, jo Latvija šobrīd ir pasaules uzmanības centrā, lai arī cik mazi mēs būtu. Visi vēro, kā Latvijas valdība spēs tikt galā ar šo grūto uzdevumu. Tas visiem ir interesanti, bet, ja mēs parādīsim savu izlēmību, spēju rīkoties un izvest savu valsti no krīzes, tad mūsu popularitāte un novērtējums pasaulē būs ļoti, ļoti augsts.

Jautājums: Bet vai uzticamība ir iedragāta?

V.Zatlers: Ja mēs skatāmies ļoti stingri, tad, protams, līdz ar mūsu ekonomisko krīzi mūsu reputācija ir zema. Atgūt šo reputācija varam tikai mēs paši. Vēlreiz uzsvēršu, ka pasaule seko līdzi arī tādai mazai valstij kā Latvija, jo mēs pierādām: ja mēs pieņemam lēmumus un tos realizējam, tad varam pārvarēt grūtības. Ja mēs to neparādīsim, tad mūsu reputācija būs katastrofāli zema.

Jautājums: Ārlietu ministrija informē, ka varētu tikt slēgti visi konsulāti un arī vairākas vēstniecības. Ko jūs par to domājat, īpaši ņemot vērā, ka Krievijā tas nozīmētu, ka vīzu būtu iespējams iegūt tikai Maskavā. Vai tas Latviju būtiski neietekmētu?

V.Zatlers: Man ir ziņas tikai par plāniem slēgt konsulātus, kas ir konsulārā dienesta institūcijas, nevis par vēstniecībām. Protams, vēstniecībai ir daudz lielāka simboliska nozīme un mēs tā parādām savu attieksmi pret konkrēto valsti. Bet, ja ir naudas grūtības, tad no kaut kā mums ir jāatsakās. Konsulārais dienests, kas var palīdzēt gan mūsu pilsoņiem, gan ārvalstu pilsoņiem konsulāri, no tā cietīs.

 


Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 7.oktobrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!