• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par valsts budžeta un pašvaldību budžeta izpildi 2008.gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2009., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

02.10.2009., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par valsts budžeta un pašvaldību budžeta izpildi 2008.gadā

 

Kaut arī Latvijas Republikas 2008.gada pārskats par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem (Pārskats) visos būtiskajos aspektos saskan ar finanšu pārskatiem, no kuriem tas atvasināts, joprojām nav skaidrs, kā resursi tiek izmantoti, lai sasniegtu konkrētus rezultātus, uzskata Valsts kontrole (VK).

Kā būtisku trūkumu VK uzskata to, ka ministrijas par paveikto atskaitās tikai grāmatvediski, neatspoguļojot resursu izmantošanas saistību ar konkrētu mērķu īstenošanu.

Netiek arī pietiekami izvērtēti VK konstatējumi par nelietderīgu, neefektīvu un neekonomisku rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem un mantu, kā arī novērsta šādas rīcības atkārtošanās. Par pārkāpumiem atbildīgās amatpersonas netiek sauktas pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

Izlases veidā pārbaudot rīcību ar valsts budžeta līdzekļiem, VK revīzijās tika konstatēti gadījumi, kad tie nav izlietoti atbilstoši tiesību aktos noteiktajam, piemēram, atlīdzības jomā tikai divos mēnešos vien vismaz 1,7 miljoni latu izlietoti, neievērojot Ministru prezidenta un Ministru kabineta izdotajos tiesību aktos noteiktos ierobežojumus. Savukārt 20 pašvaldības apmaksājušas ārvalstu braucienus 0,3 miljonu latu apmērā personām, kuras nav darba tiesiskajās attiecībās ar pašvaldību.

Tāpat konstatēti gadījumi, kad ministrijas nodod kapitālsabiedrībām valsts nekustamos īpašumus valdījumā un neatspoguļo tos ministriju finanšu pārskatos, līdz ar to Pārskatā netiek uzrādīti valstij piederošie nekustamie īpašumi par kopējo kadastrālo vērtību 186,3 miljoni latu.

Pārskatā, uzrādot kreditoru saistības, nav ievērots “Likuma par grāmatvedību” otrais pants, jo Kultūras ministrija ir uzņēmusies saistības par 4 miljoniem latu vairāk, nekā ir pieejami ministrijas budžeta līdzekļi. Savukārt Rīgas pašvaldība nav uzrādījusi ilgtermiņa aizņēmumu 567,75 miljonus latu.

Izlases veidā pārbaudot nodokļu aprēķinus Valsts ieņēmumu dienesta (VID) struktūrvienībās, konstatēts, ka VID nav nodrošināta kontrole pār ieņēmumiem 8,6 miljonu latu apmērā, kā rezultātā tie nav iekasēti par vismaz 2,4 miljoniem latu.

Kopā Valsts kontrole ir sniegusi atzinumus par 29 ministriju un centrālo valsts budžeta iestāžu pārskatiem. Pārliecību par 550 pašvaldību gada pārskatiem Valsts kontrole ir guvusi, pamatojoties uz zvērinātu revidentu veikto darbu.

Valsts kontroles informācija

 

Valsts kontroles revīzijas ziņojumu par valsts budžeta izpildi, kurš ietver arī atzinumu par akciju sabiedrības “Parex banka” pārņemšanas procesu, laikraksta redakcija gatavo publicēšanai nākamajā laikraksta laidienā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!