• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.10.2009., Nr. 157 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198586

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

02.10.2009., Nr. 157

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Šodien mēs pārrunājām trīs jautājumus. Es ziņoju premjeram par savas vizītes rezultātiem Amerikas Savienotajās Valstīs, pārrunājām, kā tiek pildīti valdības ārkārtas sēdē pieņemtie lēmumi un, protams, apspriedām budžeta veidošanās procesu. Tagad esam atvērti jūsu jautājumiem.

Jautājums: Jūs nesen izteicāties par nepieciešamību palielināt Valsts prezidenta tiesības izvēlēties neatkarīgo iestāžu vadītājus. Sakiet, vai, jūsuprāt, šajos krīzes apstākļos vajadzētu arī citādi palielināt prezidenta tiesības?

V.Zatlers: Viennozīmīgi krīzes gadījumā nav jārīkojas tajā virzienā, lai palielinātu vai samazinātu kādas institūcijas pilnvaras. Krīze ir valdības jautājums, un valdība ar to arī tiks galā. Par iniciatīvu mainīt neatkarīgo institūciju vadītāju kandidātu izvēli – jā, tā ir mana ideja, jo mēs redzam, ka bieži vien šajās neatkarīgajās institūcijās nav iespējams uzaicināt augsti profesionālus cilvēkus, jo viņi nevēlas sabojāt savu reputāciju šajā partiju strīdu laikā, kad neizbēgami jebkuram profesionālim, kuru aicina uz šādu amatu, tiek piekārta kādas partijas birka ar visām no tā izrietošajām sekām. Bieži vien ir redzams, ka tiek sasniegts kaut kāds kompromiss, bet tas ir kompromiss, kas profesionāli nebūt nav pats labākais. Tāds process būtu jāapspriež, un, ja ir tāds sabiedrības pasūtījums, tad arī šādas izmaiņas būtu izdarāmas. Bet viennozīmīgi tas attiecas tikai uz kandidātu izvēli, jo galavārds un lemšanas vārds pieder Saeimai.

Jautājums: Par kurām iestādēm varētu būt runa?

V.Zatlers: Jūs jau minējāt piemērus, tas ir, tiesībsargs, valsts kontrolieris, varbūt arī KNAB vadītājs, arī SAB vadītājs. Jo pieredze, kā mēs redzam, rāda, ka vienmēr pirms šo amatpersonu vēlēšanām ir ļoti liela un neveselīga ažiotāža par to, vai kādam nav intereses, vai kāds nebūs jau nākotnē a priori korupts cilvēks, un beigu beigās domāju, ka sabiedrībai būs daudz labāk, ja tā zinās, ka izvēlei šajos amatos nozīme ir tikai profesionālismam un profesionālismam, un vairāk nekam citam.

Jautājums: Kā jūs vērtējat to, ka valdība ir nolēmusi budžeta tēriņus apcirpt pa 275 miljoniem, nevis 500 miljoniem, kā paredzēja vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem?

V.Zatlers: Būsim ļoti precīzi – vienošanās paredz 8,5% budžeta deficītu, un, kā tas tiek panākts, ir atstāts pilnīgi Latvijas valdības kompetencē. Valdība arī zinās, kā to izdarīt. Šis ir vienīgais kritērijs, kas ir kā prasība no starptautiskajiem aizdevējiem. Citu kritēriju nav.

Jautājums: Par Parex banku – kā, jūsuprāt, valsts var atgriezt ieguldīto naudu un kā jūs vērtējat iespēju atdot banku iepriekšējiem īpašniekiem?

V.Zatlers: Pirmais jautājums ir par to, kā vērtēt bankas pārņemšanu. Katrā ziņā oficiālais ziņojums būs rīt. Es esmu paudis vairākkārt savu viedokli: lai noņemtu arī nervozitāti un strīdus par to, kas darīts pareizi un nepareizi, ir nepieciešams atslepenot tos dokumentus, kas ir valdības, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un Latvijas Bankas rīcībā. Tātad dot pilnu atklātību par procesu, kādā tika pārņemta banka. Tad arī sabiedrība un tiesībsargājošās iestādes varēs vērtēt.

Ja jūs jautājat par iepriekšējiem īpašniekiem. Viņiem ir iespēja banku nopirkt par to summu, cik valdība ir ieguldījusi šobrīd bankā, tas ir, gandrīz miljards latu. Ja kāds no iepriekšējiem īpašniekiem ir gatavs pirkt banku par miljards latiem, viņi to var izdarīt kaut vai šodien.

Jautājums: Mans jautājums ir par nekustamā īpašuma nodokli dzīvojamai platībai – vai šobrīd ir savlaicīgi to darīt?

V.Zatlers: Šis jautājums valdībā ir jāskata kompleksi – zemes nodoklis, īpašuma nodoklis, dzīvojamās platības nodoklis. Ja arī kāds nodoklis tiek ieviests, tam jābūt pietiekami adekvātam, tātad atbilstošam, tik, cik cilvēki var maksāt. Tas ir jānovērtē – kāda ir maksātspēja. Tam ir jābūt arī tādam, kuru var iekasēt. Nodokļus, kurus nav iespējams iekasēt, nevajag pieņemt.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, Tiesībsarga biroja vadītājam būtu jāatkāpjas no sava amata?

V.Zatlers: Tiesībsarga vadītāju ievēlē Saeima, un Saeima arī lemj par viņa tālāko likteni. Likumā ir pietiekami skaidri noteikts, kādos apstākļos tiesībsargs atstāj savu amatu. Domāju, ka šobrīd visbūtiskākais ir izvērtēt paša Tiesībsarga biroja darbu, jo krīzes apstākļos tiesībsarga institūcijas loma būtiski pieaug, nevis samazinās.

Jautājums: Vērojot valdības darbu, dažādos izskanējušos viedokļos, premjera un finanšu ministra, vai jums neliekas, ka valdības darbs nenotiek pilnā tempā?

V.Zatlers: Katrā ziņā uz šo jautājumu atbildēs Ministru prezidents, jo viņš ir viens no dalībniekiem jūsu minētajā situācijā, bet strīdi valdībā ir normāla parādība. Galvenais, lai tie nebūtu par sīkumiem, apvainojumiem vai aizvainojumiem, sīkiem ķīviņiem. Diskusija pēc būtības par valsts budžetu ir laba, un tā nāk par labu pašam valsts budžetam, lai tas ar sekmīgu balsojumu tiktu pieņemts Saeimā.

 

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 30.septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!