• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Satversmes tiesas likumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.10.2009., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198466

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par inovāciju zemo līmeni Latvijā

Vēl šajā numurā

01.10.2009., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Satversmes tiesas likumā


 

Saeimas Juridiskā komisija 23.sep-­tembrī vienojās virzīt izskatīšanai Saeimā komisijas izstrādātu alternatīvu likumprojektu, kas paredz uzlabojumus konstitucionālās tiesas darba organizēšanā, kā arī izvirza papildu prasības Satversmes tiesas tiesneša amata kandidātiem.

Komisija iepriekš neatbalstīja valdības izstrādāto likumprojektu, kas paredzēja mainīt regulējumu attiecībā uz Satversmes tiesas tiesnešu atalgojuma noteikšanu un sociālajām garantijām. Deputāti norādīja, ka taupības režīma apstākļos tiesnešu algu un sociālo garantiju jautājums nav skatāms un tas būs jārisina kontekstā ar kopējo atalgojuma sistēmu valsts sektorā strādājošajiem.

Papildinot līdzšinējās prasības, Juridiskās komisijas piedāvātie grozījumi paredz, ka tiesneša amata kandidātam jābūt vismaz 40 gadus vecam, ar nevainojumu reputāciju, viņam izvirzītas stingrākas prasības pēc izglītības, proti, papildus augstākajai juridiskajai izglītībai jābūt arī maģistra vai doktora grādam. Tiek saglabāta arī prasība pēc 10 gadus ilga darba stāža attiecīgajā specialitātē, nosakot, ka šajā stāžā netiek skaitīts laiks pirms augstākās izglītības iegūšanas.

Likumprojektā precizēta arī Satversmes tiesas tiesnešu izvirzīšanas kārtība. Tā paredz, ka priekšlikums par jauna Satversmes tiesneša apstiprināšanu Saeimā iesniedzams ne vēlāk kā mēnesi pirms līdzšinējā tiesneša pilnvaru izbeigšanās. Patlaban šāds termiņš nav noteikts, un tādējādi var rasties situācija, ka Satversmes tiesa ilgstoši strādā nepilnā sastāvā.

Likumā paredzēts precizēt, ka visām valsts un pašvaldību institūcijām (arī tiesām) un amatpersonām, kā arī fiziskajām un juridiskajām personām ir saistošs ne tikai Satversmes tiesas spriedums, bet arī tajā sniegtā attiecīgās tiesību normas interpretācija.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!