• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 15. septembra noteikumi Nr. 1065 "Noteikumi par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.09.2009., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198282-noteikumi-par-aizdevumiem-siko-mikro-mazo-un-videjo-komersantu-un-lauksaimniecibas-pakalpojumu-kooperativo-sabiedribu-attistiba...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.1070

Noteikumi par garantēto minimālo ienākumu līmeni

Vēl šajā numurā

29.09.2009., Nr. 154

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 1065

Pieņemts: 15.09.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.1065

Rīgā 2009.gada 15.septembrī (prot. Nr.57 55.§)
Noteikumi par aizdevumiem sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu un lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstības veicināšanai
Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 31.panta pirmās daļas 3.punktu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka atbalsta piešķiršanas nosacījumus aizdevuma veidā (turpmāk – aizdevums), lai veicinātu sīko (mikro), mazo un vidējo komersantu attīstību un tādu lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību attīstību, kuras atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem (turpmāk – saimniecis­kās darbības veicēji).
2. Aizdevumus sniedz valsts akciju sabiedrība “Latvijas Hipotēku un ze­mes banka” (turpmāk – Hipotēku banka). Minētie aizdevumi papildina finanšu tirgū pieejamo kredītiestāžu finansējumu.
3. Noteikumu mērķis ir uzlabot Latvijā reģistrētu saimnieciskās darbības veicēju pieeju finansējumam, tādējādi veicinot Latvijas Republikas tautsaim­niecības attīstību.
4. Hipotēku banka saimnieciskās darbības veicējiem sniedz apgrozāmo līdzekļu aizdevumus un investīciju aizdevumus.
5. Kopējais aizdevumu apmērs ir 142 000 000 latu.
6. Aizdevumu izsniegšanas termiņš – līdz 2013.gada 31.decembrim.
7. Šo noteikumu izpratnē saimnieciskās darbības veicēji ir tādas lauk­saimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuras atbilst normatīvajos aktos noteiktajiem kritērijiem, un sīkie (mikro), mazie un vidējie komersanti, kuri atbilst Komisijas 2008.gada 6.augusta Regulas (EK) Nr.800/2008, kas atzīst noteiktas atbalsta kategorijas par saderīgām ar kopējo tirgu, piemērojot Līguma 87. un 88.pantu (vispārējā grupu atbrīvojuma regula) (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2008.gada 9.augusts, Nr. L 214) (turpmāk – Komisijas Regula Nr.800/2008), 1.pielikumā minētajām definīcijām.
8. Aizdevumus sniedz saimnieciskās darbības veicējiem, kuriem ir ekonomiski pamatoti turpmākās darbības plāni, bet nav pieejams kredītiestāžu finansējums paaugstināta riska dēļ.
9. Saimnieciskās darbības veicēji var saņemt apgrozāmo līdzekļu aizdevumu vai investīciju aizdevumu, vai abus minētos aizdevumus kopā. Kopējā aizdevumu summa vienam saimnieciskās darbības veicējam nedrīkst pārsniegt 300 000 latu.
10. Aizdevumus nevar saņemt saimnieciskās darbības veicēji, kuriem ir nodokļu parādi. Šis ierobežojums neattiecas uz gadījumiem, kad saimnieciskās darbības veicējs ir vienojies ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu parāda atmaksas grafiku un pilda šīs vienošanās nosacījumus.
11. Neatkarīgi no šo noteikumu II un III nodaļā noteiktajiem ierobežo­jumiem atbalstu nepiešķir šādām nozarēm:

11.1. ieroču un munīcijas ražošana un tirdzniecība;

11.2. tabakas izstrādājumu ražošana un tirdzniecība;

11.3. azartspēles un derības;

11.4. finanšu un apdrošināšanas darbības;

11.5. operācijas ar nekustamo īpašumu;

11.6. vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība;

11.7. transportlīdzekļu, mašīnu un iekārtu, individuālās lietošanas priekšmetu, sadzīves aparatūras un iekārtu iznomāšana;

11.8. ēdināšanas pakalpojumi;

11.9. administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība;

11.10. izglītība;

11.11. māksla, izklaide un atpūta;

11.12. sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbība;

11.13. datoru, individuālās lietošanas priekšmetu un mājsaimniecības piederumu remonts un pārējo individuālo pakalpojumu sniegšana;

11.14. mājsaimniecību kā darba devēju darbība.
12. Hipotēku banka papildus šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem saimnieciskās darbības veicējiem var noteikt arī citus nosacījumus aizdevuma saņemšanai. Minēto informāciju Hipotēku banka nekavējoties publicē tīmekļa vietnē (www.altum.lv).
II. Apgrozāmo līdzekļu aizdevumi
13. Apgrozāmo līdzekļu aizdevumi paredzēti saimnieciskās darbības veicēju apgrozāmo līdzekļu papildināšanai.
14. Apgrozāmo līdzekļu aizdevumus sniedz kā de minimis atbalstu saskaņā ar Komisijas 2006.gada 15.decembra Regulu (EK) Nr.1998/2006 par Līguma 87. un 88.panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2006.gada 28.decembris, Nr. L 379) (turpmāk – Komisijas Regula Nr.1998/2006).
15. Apgrozāmos līdzekļus nepiešķir nozarēm, kas noteiktas Komisijas Regulas Nr.1998/2006 1.panta 1.punkta “a”, “b”, “c” un “f” apakšpunktā, un darbībām, kas noteiktas Komisijas Regulas Nr.1998/2006 1.panta 1.punkta “d”, “e”, “g” un “h” apakšpunktā.
16. Lai saņemtu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu, saimnieciskās darbības veicēji iesniedz Hipotēku bankā aizdevuma pieteikumu un biznesa plānu.
17. Hipotēku banka pieņem lēmumu par apgrozāmo līdzekļu aizdevuma piešķiršanu, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēja iesniegto biznesa plānu, kas satur plānoto pasākumu aprakstu saimnieciskās darbības veicēja attīstības veicināšanai un apgrozāmo līdzekļu aizdevuma atmaksas nodrošināšanai, kā arī mārketinga stratēģiju, produktu aprakstu, plānoto saimnieciskās darbības veicēja naudas plūsmu un citu Hipotēku bankas norādīto informāciju.
18. Apgrozāmo līdzekļu aizdevuma maksimālais apmērs ir 200 000 latu, ievērojot šo noteikumu 9.punktā noteikto ierobežojumu. Apgrozāmo līdzekļu aizdevuma termiņš ir līdz pieciem gadiem.
19. Piešķirot apgrozāmo līdzekļu aizdevumu, saimnieciskās darbības veicējam sniegtā de minimis atbalsta kopējā summa nedrīkst pārsniegt Komisijas Regulas Nr.1998/2006 2.panta 2.punktā noteiktos ierobežojumus.
III. Investīciju aizdevumi
20. Investīciju aizdevumi ir paredzēti sākotnējo ieguldījumu veikšanai Latvijas Republikas teritorijā.
21. Investīciju aizdevumus sniedz kā reģionālo atbalstu ieguldījumiem saskaņā ar Komisijas Regulu Nr.800/2008.
22. Investīciju aizdevumus nepiešķir darbībām, kas noteiktas Komisijas Regulas Nr.800/2008 1.panta 2.punktā, nozarēm, kas noteiktas Regulas Nr.800/2008 1.panta 3.punktā, un saimnieciskās darbības veicējiem, kas noteikti Regulas Nr.800/2008 1.panta 6.punktā.
23. Lai saņemtu investīciju aizdevumu, pirms uzsākta biznesa plāna īstenošana, saimnieciskās darbības veicējs iesniedz Hipotēku bankā aizdevuma pieteikumu un biznesa plānu. Aizdevums netiek piešķirts, ja biznesa plānā paredzētās darbības saimnieciskās darbības veicējs ir uzsācis pirms aizdevuma pieteikuma un biznesa plāna iesniegšanas Hipotēku bankā.
24. Hipotēku banka pieņem lēmumu par investīciju aizdevuma piešķiršanu, pamatojoties uz saimnieciskās darbības veicēja iesniegto biznesa plānu, kas satur īstenojamā biznesa projekta aprakstu, kā arī mārketinga stratēģiju, produktu aprakstu, plānoto saimnieciskās darbības veicēja naudas plūsmu un citu Hipotēku bankas norādīto informāciju.
25. Atbalstu sniedz šādām darbībām:

25.1. ieguldījumiem materiālos un nemateriālos pamatlīdzekļos, kas ir saistīti ar jauna saimnieciskās darbības veicēja izveidi, esoša saimnieciskās darbības veicēja paplašināšanu, esoša saimnieciskās darbības veicēja produkcijas daudzveidošanu ar jauniem produktiem vai sīkā (mikro), mazā un vidējā komersanta vispārējā ražošanas procesa būtisku maiņu;

25.2. tādu pamatlīdzekļu iegādei, kas ir tieši saistīti ar saimnieciskās darbības veicēju, ja saimnieciskās darbības veicējs ir maksātnespējīgs vai būtu maksātnespējīgs, ja tos neiegādātos, un minētos līdzekļus ir iegādājies neatkarīgs ieguldītājs. Nosacījums par neatkarīgu ieguldītāju neattiecas uz gadījumiem, kad saimnieciskās darbības veicēja aktīvus pārņem tā bijušie darbinieki vai bijušā dalībnieka ģimenes locekļi.
26. Nemateriālie ieguldījumi atbilst šādiem nosacījumiem:

26.1. tos izmanto tikai saimnieciskās darbības veicējs, kas saņem atbalstu;

26.2. tos iekļauj saimnieciskās darbības veicēja aktīvos kā amortizējamos pamatlīdzekļus;

26.3. tos iegādājas par tirgus cenu no trešajām personām;

26.4. to izmaksas nepārsniedz 25 % (neieskaitot pievienotās vērtības nodokli) no aizdevuma apmēra un atbalstāmo izmaksu summas.
27. Investīciju aizdevuma maksimālais apmērs ir 300 000 latu, ievērojot šo noteikumu 9.punktā noteikto ierobežojumu. Investīciju aizdevuma termiņš – līdz 10 gadiem.
28. Saimnieciskās darbības veicējs, izmantojot savus resursus vai ārējo finansējumu, kas nav saistīts ar jebkādu komercdarbības atbalstu, projekta īstenošanā iegulda vismaz 25 % no projekta kopējām izmaksām.
29. Investīciju aizdevumu atbalsta intensitāte nedrīkst pārsniegt 15 %, kā arī jāievēro šo noteikumu 33. un 34.punktā noteiktie ierobežojumi.
30. Sākotnējiem ieguldījumiem ir jāpaliek Latvijas Republikā vismaz trīs gadus pēc tam, kad ir veikts viss ieguldījums. Šis ierobežojums neliedz aizstāt ražotni vai iekārtas, kas ir novecojušas straujas tehnoloģiju attīstības dēļ, ja vien visu minēto periodu saimnieciskā darbība tiek turpināta Latvijā.
IV. Atbalsta intensitāte un summēšana
31. Subsīdijas ekvivalentu saimnieciskās darbības veicējiem aprēķina, pamatojoties uz atsauces likmi, kuru nosaka atbilstoši Komisijas paziņojumam par atsauces likmes un diskonta likmes noteikšanas metodes pārskatīšanu (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2008.gada 19.janvāris, Nr. C 014).
32. Lai saņemtu atbalstu, saimnieciskās darbības veicējs Hipotēku bankā iesniedz šādu informāciju:

32.1. ja saimnieciskās darbības veicējs pretendē uz apgrozāmo līdzekļu aizdevumu – informāciju par jebkādu atbalstu, kas saņemts atbilstoši Komisijas Regulai Nr.1998/2006, un atbalstu, kas saņemts tādas atbalsta programmas ietvaros, kuru Eiropas Komisija apstiprinājusi kā īpašu ekonomiskās krīzes situācijas jaunu atbalsta pasākumu ar maksimāli pieļaujamo atbalsta apmēru vienam saimnieciskās darbības veicējam EUR 500 000 ekvivalentu latos, ievērojot normatīvos aktus par de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem un piešķiršanas kārtību vai de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem;

32.2. ja saimnieciskās darbības veicējs pretendē uz investīciju aizdevumu – informāciju par saimnieciskās darbības veicēja iepriekš saņemto atbalstu sākotnējo ieguldījumu projektiem, kā arī informāciju par iesniegtajiem pieteikumiem par atbalsta saņemšanu sākotnējiem ieguldījumiem citu atbalsta programmu vai individuālo atbalsta projektu ietvaros, par kuriem atbildīgā institūcija vēl nav pieņēmusi lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu.
33. Noteikumu ietvaros saņemto atbalstu nedrīkst apvienot ar darbības programmas “Uzņēmējdarbība un inovācijas” papildinājuma 2.2.1.3.aktivitātes “Garantijas komersantu konkurētspējas uzlabošanai” ietvaros saņemto finansējumu.
34. Šo noteikumu ietvaros piešķirto atbalstu sākotnējiem ieguldījumiem par tām pašām attiecināmajām izmaksām var apvienot ar de minimis atbalstu vai citas atbalsta programmas vai individuālā atbalsta projekta ietvaros piešķirto atbalstu, ja piešķirtais atbalsts kopā nepārsniedz maksimāli pieļaujamo reģionālā atbalsta intensitāti neatkarīgi no tā, vai atbalsts tiek piešķirts no vietējiem, reģionālajiem, valsts vai Eiropas Savienības finanšu līdzekļiem.
35. Ja saimnieciskās darbības veicējs ir saņēmis kapitālu saskaņā ar riska kapitāla atbalsta programmu un pēc tam pirmo triju gadu laikā pēc pirmā riska kapitāla ieguldījuma iesniedz pieteikumu aizdevumam, šo noteikumu 31.punktā noteikto atbalsta apmēru samazina par 20 %, nepārsniedzot saimnieciskās darbības veicēja saņemtā riska kapitāla kopsummu.
36. Hipotēku banka līdz kārtējā ceturkšņa pirmā mēneša pēdējai darb­dienai iesniedz Ekonomikas ministrijā pārskatu par saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ir saņēmuši finansējumu iepriekšējā ceturksnī saskaņā ar šiem noteikumiem (pielikums).
V. Atbalsta uzskaite
37. Atbalsta uzskaiti veic saskaņā ar normatīvajiem aktiem par de minimis un cita ierobežota apmēra atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem un piešķiršanas kārtību vai de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Ekonomikas ministrs A.Kampars
Pielikums
Ministru kabineta
2009.gada 15.septembra noteikumiem Nr.1065
Pārskats par saimnieciskās darbības veicējiem, kuri ir saņēmuši finansējumu
01.JPG (35602 bytes)
Ekonomikas ministrs A.Kampars

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!