• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Portugāles Republikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1999., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19828

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jaunākajā mūsu valsts institūtā, kam galvenais darbs - Latvija

Vēl šajā numurā

10.06.1999., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Portugāles Republikā

Šodien, 10. jūnijā, valsts svētki — Kamoiša diena

Portugāle atbalsta Latvijas integrāciju Eiropas institūcijās

Alvaro Gerra ( Alvaro Guerra ), Portugāles Republikas vēstnieks Latvijas Republikā, — "Latvijas Vēstnesim"

— Vēstnieka kungs, cik man zināms, Portugāles valsts svētkiem ir visnotaļ neparasta izcelsme, ko izsaka arī to apzīmējums — Kamoiša diena.

— Jā, 10. jūnijs, mūsu valsts svētki, ir arī Kamoiša diena un portugāļu kopienu diena visā pasaulē. Luišs Kamoišs ir mūsu valsts nacionālais dzejnieks. Viens no viņa galvenajiem XVI gadsimta darbiem ir eposs "Luziādes", kas godina Portugāles vēsturi, īpaši dižos portugāļu jūrasbraucēju atklājumus un mūsu tautas varoņus. Šī poēma ir tulkota daudzās valodās un starptautiski atzīta kā viens no pasaules literatūras dižākajiem paraugiem.

— Mazliet par jūsu valsts ekonomisko un politisko situāciju?

— Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā 1986. gadā Portugāle ir guvusi vērā ņemamus ekonomiskus panākumus. Portugālei ir arī aktīva loma starptautiskajā politikā, gan valstu divpusējo attiecību aspektā, gan darbojoties Eiropas Savienībā, NATO un ANO. Pateicoties vēsturiskajām tradīcijām, mēs uzturam ciešas saites ar valstīm visā pasaulē, galvenokārt Āfrikā, Latīņamerikā un ar portugāļu valodās runājošo valstu kopienu.

— Kā jūs šajā kontekstā vērtējat Latvijas un Portugāles divpusējās attiecības?

— Bilaterālās attiecības starp Latviju un Portugāli ir teicamas. Ir jau sasniegts nozīmīgs abu mūsu valstu sadarbības līmenis Eiropas institūcijās. Portugāle atbalsta Latvijas integrāciju Eiropas Savienībā. Mēs apsveicam visus jūsu centienus ieviest stabilas institūcijas, nostiprināt demokrātiju, likuma spēku, cilvēka tiesības, minoritāšu cieņu un aizsardzību, kā arī efektīvu tirgus ekonomiku. Mums ir viegli saprast problēmas, ko Latvijai nākas pārvarēt, jo 1974. gadā Portugāle veica veiksmīgu demokratizācijas un atjaunotnes procesu. Es sagaidu, ka attiecības starp mūsu valstīm joprojām paplašināsies un padziļināsies — gan divpusējo, gan arī daudzpusējo attiecību līmenī.

— Ko jūs gribētu pateikt "Latvijas Vēstneša" lasītājiem un visai Latvijas tautai?

— Es gribētu vēlreiz apliecināt Latvijas tautai mūsu draudzību, kā arī mūsu pārliecību, ka Latvija ļoti sekmīgi tiks galā ar savas ekonomikas pārveidi un integrāciju Eiropas institūcijās, kā arī sekmīgi attīstīs eiropeiskās cilvēka cieņas, brīvības un demokrātijas vērtības.

 

Portugāle ir relatīvi neliela valsts Eiropas dienvidos. Tās teritorija (91 982 kvadrātkilometri) ir pusotru reizu lielāka par Latviju, bet iedzīvotāju skaita ziņā (9818 tūkstoši) Portugāle Latviju pārsniedz četras reizes. 32 procenti Portugāles teritorijas klāj meži.

Pilsētās dzīvo 36 procenti portugāļu, un pilsētnieku skaits kopš 90. gadu sākuma pieaudzis vidēji par 1,1 procentu gadā. Portugāles lielākajā pilsētā Lisabonā dzīvo apmēram 1,9 miljoni iedzīvotāju. Laucinieku skaits ik gadu samazinājies vidēji par 0,7 procentiem.

Demogrāfiskā situācija Portugālē kopš 90. gadu sākuma bijusi negatīva — iedzīvotāju pieaugums bijis -0,1 procents gadā. 18,8 procenti Portugāles iedzīvotāju ir jaunāki par 14 gadiem. Mūža vidējais ilgums Portugālē sievietēm ir 78 gadi, vīriešiem — 71 gads.

Kopš iestāšanās 1986. gadā Eiropas Savienībā Portugāles ekonomika attīstījusies patiešām sekmīgi. Desmit gados, no 80. līdz 90. gadu vidum, Portugāles nacionālais kopprodukts bija četrkāršojies, pieaugot no 20 681 miljona ASV dolāru līdz 86 720 miljoniem jeb, rēķinot caurmērā uz katru Portugāles iedzīvotāju, — no 2088 ASV dolāriem līdz 8822 dolāriem.

Lielākā daļa ekonomiski aktīvo portugāļu (36,8%) strādā rūpniecībā, un viņu īpatsvars desmit gados pieaudzis par 1,7 procentiem. Savukārt lauksaimniecībā strādājošo īpatsvars šajā laikā samazinājies par 6 procentiem, un tagad lauksaimniecībā nodarbināti vairs tikai 15,6 procenti portugāļu. Portugāles eksportpreču lielāko apjomu — 36 procentus — veido tekstilpreces, 27 procentus — metāla izstrādājumi, bet 11 — ķimikālijas. Portugāles eksporta lielākās partneres ir Vācija (19% no kopējā eksporta apjoma), Francija (15%) un Spānija (15%). Lielākās importa partneres ir Spānija ar 20 procentiem no visa Portugāles importa kopapjoma, Vācija — (14%) un Francija — (13%).

Portugāle ir Apvienoto Nāciju Organizācijas locekle kopš 1955. gada. Portugāle ir viena no NATO dibinātājvalstīm. Kopš 1986. gada Portugāle ir Eiropas Savienības dalībvalsts.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Portugāli tika nodibinātas 1991. gada 2. oktobrī.

Jānis Ūdris,

"LV" ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!