• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par finansējumu 40 starptautiskas sadarbības kino projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2009., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pasākumiem piena nozares atbalstam

Vēl šajā numurā

25.09.2009., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par finansējumu 40 starptautiskas sadarbības kino projektiem

 

18.septembrī Eiropas Komisija paziņoja, ka 2009.gadā piešķirti pieci miljoni eiro, lai nostiprinātu kultūras un darījumu attiecības starp Eiropas kinonozari un trešo valstu filmu veidotājiem. Finansējums dos iespēju apgūt jaunas prasmes un popularizēt nozari savstarpējā sadarbībā ar profesionāļiem ārpus Eiropas.

ES finansējumu saņems 40 projekti. To vidū ir kopīga apmācība, savstarpēja popularizēšana, izplatīšana un filmu demonstrēšana, kā arī citi pasākumi, kas mudina Eiropas un ārvalstu skatītājus iepazīties ar citās valstīs uzņemtām filmām. Finansējums piešķirts atbilstīgi iniciatīvai “MEDIA International”, kas uzsākta 2008.gadā, lai no ES līdzekļiem finansētu starptautisku sadarbību kino jomā. Šogad finansējums un atlasīto projektu skaits salīdzinājumā ar 2008.gadu ir vairāk nekā divkāršojies (pagājušajā gadā ES finansēja 18 projektus, atvēlot šim nolūkam divus miljonus eiro). Šādu iespēju deva pagājušā gada decembrī notikušais Eiropas Parlamenta balsojums, ar ko palielināja budžetu starptautiskai sadarbībai kino jomā.

 “Eiropas kinonozare ir aizraujoša joma, kurā valda kultūras daudzveidība, jaunrade un dedzīga vēlme dalīties zināšanās ar audiovizuālās jomas profesionāļiem no citām pasaules daļām, vienlaikus arī mācoties no viņiem un bagātinoties no citām kultūrām un atšķirīgas pieredzes,” sacīja ES plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “Projektu finansēšanai šodien piešķirtie pieci miljoni eiro liecina par ES aizvien lielāko apņēmību popularizēt Eiropas audiovizuālās nozares starptautiskā mērogā. It sevišķi vēlos pateikties Eiropas Parlamentam par tā lēmumiem, kas uzsvēra starptautiskās sadarbības un kultūras daudzveidības svarīgumu filmu nozarei Eiropā un mūsu partnervalstīs.”

Lai atbalstītu Eiropas kinonozares centienus iziet pasaulē, Eiropas Komisija 18.septembrī paziņoja, ka no 95 pieteikumiem ir atlasīti 40 projekti, kas saņems finansējumu no ES finansējuma programmas “MEDIA International”, kura turpinās vairāk nekā trīs gadus (2008–2010). Eiropas Parlaments pagājušā gada decembrī nobalsoja par šīs programmas budžeta palielināšanu līdz pieciem miljoniem eiro 2009.gadā. Ar 18.septembra paziņojumu ES sāk pastiprināt pūles, lai paplašinātu patērētājiem pieejamo izvēli, piedāvājot vairāk dažādu filmu Eiropas un starptautiskajos tirgos un paverot jaunas biznesa iespējas audiovizuālās jomas profesionāļiem no Eiropas un visas pasaules.

Kopumā tiks finansēti 23 mācību projekti, kuros sadarbosies profesionāļi no Eiropas un pasaules un kuru mērķis ir padziļināt izpratni par darbības apstākļiem, tiesisko regulējumu un audiovizuālo tirgu finansēšanu ārvalstīs. Piemēram, projektā “Babylon International” rīkos seminārus sadarbībā ar Rietumāfrikas valstīm.

Ir finansēti arī desmit projekti, ar kuru starpniecību audiovizuālajiem darbiem palīdzēs nonākt starptautiskajos tirgos un uzlabos to izredzes tikt plašāk izplatītiem. Projekts “Producers Lab Toronto” pamatosies uz sekmīgo sadarbību ar starptautisko Toronto kinofestivālu, lai pavērtu jaunas iespējas daudzsološiem Eiropas un Kanādas filmu veidotājiem, kas iecerējuši nopietnus starptautiska kopražojuma projektus.

ES atbalsta arī četrus projektus Eiropas filmu izplatīšanai trešās valstīs un otrādi. It sevišķi projekts “Ventana Sur” paver jaunas, plašas kino tirgus iespējas Latīņamerikas ražojuma filmām Buenosairesā, pateicoties sadarbībai starp Argentīnas Nacionālo kino un audiovizuālo mākslu institūtu un Kannu Starptautisko filmu tirgu.

Turklāt ES atbalsta arī “Europa Cinemas” – tīklu, ko veido 342 kinoteātri Eiropā un 183 kinoteātri trešās valstīs, kuros demonstrē Eiropas, Vidusjūras reģiona, Āzijas un Latīņamerikas valstu filmas.

Ar “MEDIA International” starpniecību atbalstīs arī divus projektus, kuru mērķis ir paplašināt ārvalstu filmu skatītāju loku. Vienā no šiem projektiem “Operation Kino” izmantos pārvietojamu digitālu projektoru, lai Eiropas un pasaules filmas rādītu reģionos.

 

Vispārīga informācija

ES iestādes 2007.gadā vienojās par sagatavošanās darbību “Media International”, lai bruģētu ceļu jaunajai programmai “Media Mundus”. Šo jauno ES programmu starptautiskai sadarbībai kino jomā īstenos 2011.‑2013.gadā, un tā nodrošinās 15 miljonus eiro finansējumu, lai pilnvērtīgi izmantotu ES audiovizuālās nozares aizvien lielāko interesi par sadarbību pasaules mērogā un tās piedāvātajām iespējām.

Eiropā pašreizējā programma “Media 2007” Eiropas audiovizuālajai nozarei 2007.–2013.gadā nodrošinās 755 miljonus eiro, kas nozares profesionāļiem no Eiropas palīdzēs piedalīties mācībās un veidot, izplatīt un popularizēt to darbus visā Eiropā.

Dažu pēdējo gadu laikā vairākas ar “Media” starpniecību finansētas Eiropas ražojuma filmas ir pierādījušas, ka ieguldījumi ir bijuši tā vērti, iegūstot prestižas balvas, tostarp Kannu kinofestivāla Zelta palmas zaru (“Klase” (Entre Les Murs, Francija)) un žūrijas Lielo balvu (“Gomorra”, Itālija), kā arī Oskara balvas par filmām “Viltotāji” (Die Fälscher, Austrija/Vācija), “Dzīve rožainā gaismā” (La Môme, Francija) un pavisam nesen arī par filmu “Graustu miljonārs” (Slumdog Millionaire, Apvienotā Karaliste).

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!