• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vides vadības sistēmas paplašināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2009., Nr. 153 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

25.09.2009., Nr. 153

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vides vadības sistēmas paplašināšanu

 

Eiropas Komisija jau krietnu laiku ir uzņēmusies politisko vadību cīņā pret globālajām klimata pārmaiņām. Kā organizācija ar lielu darbinieku skaitu tā arī pati rāda priekšzīmi un sniedz ievērojamu ieguldījumu rūpēs par klimatu. 2001.gadā sāktais pilotprojekts ir sekmīgs, un tagad Eiropas Komisija ir nolēmusi paplašināt vides vadības sistēmu, ietverot visas darbības jomas un visas ēkas Briselē un Luksemburgā. Ar sertifikācijas shēmu, kuras pamatā ir EMAS regula (vides vadības un audita sistēma), Komisija ievieš sistēmu savas darbības vides aspektu noteikšanai un novērtēšanai, kas ļauj veikt pastāvīgus uzlabojumus tādās jomās kā augstāka energoefektivitāte, optimāla dabas resursu izmantošana un CO2 emisiju samazinājums.

 “Mūsu personāls ar neatslābstošu apņēmību samazina ietekmi, ko Komisijas darbības atstāj uz vidi. Komisija jau 1997.gadā sāka īstenot zaļās saimniekošanas modeli, ar kuru, izmēģinājuma veidā ieviešot EMAS regulu, tika vērtēta, reģistrēta un samazināta Komisijas darbības ietekme uz vidi. Paplašinot EMAS lietojumu Komisijā, mēs izmantojam uzkrāto pieredzi, lai turpinātu samazināt vidē atstāto “pēdu” nākamajos gados,” teica Sīms Kallass, Komisijas priekšsēdētāja vietnieks, kas atbild par administratīvajām lietām, revīziju un cīņu pret krāpšanu.

 

Vides vadības sistēmas paplašināšana, ietverot visu Komisiju Briselē un Luksemburgā

Ar lieliskiem panākumiem izmēģinājuma posmā vides vadības sistēma, kuras pamatā ir EMAS regula, ir apliecinājusi: tā ir piemērotākais instruments Eiropas Komisijas vides rādītāju noteikšanai un pilnveidošanai. Sistēma ir parādījusi sinerģiju, ko panāk dažādas struktūrvienības un darbinieki, tiecoties uz kopīgiem mērķiem. 23.septembrī Komisija nolēma paplašināt šo vadības sistēmu, ietverot tajā visas darbības jomas un visas ēkas Briselē un Luksemburgā. Oficiālā EMAS reģistrācija kompetentajās valstu iestādēs paredzēta 2012.gadā visām Komisijas darbības jomām un 2014.gadā visām ēkām.

 

Ievērojamākie panākumi EMAS izmēģinājuma posmā Briselē (2002–2008)

• Mazāks enerģijas patēriņš, ūdens patēriņš un CO2 emisija ēkās

Elektroenerģijas un ūdens patēriņš uz m² samazinājies par attiecīgi 14% un 23%. CO2 emisija šajās ēkās sarukusi par vairāk nekā 7% uz m².

• Mazāks papīra patēriņš

Kopš 2003.gada ofseta papīrs tērēts par 48% mazāk, bet biroja papīrs – par 41%.

• Ierobežota atkritumu veidošanās

Radīto atkritumu daudzums samazinājies par 11% – no 331 kg uz vienu cilvēku gadā līdz 294 kg uz vienu cilvēku gadā. Apmēram 54% no šā apjoma tiek pārstrādāti otrreiz.

• Veicināts ilgtspējīgs transports

Jaunākie aptaujas dati (no 2008.gada vidus) liecina, ka Komisijas centieni veicināt ilgtspējīgus transporta veidus devuši panākumus. To darbinieku proporcija, kas uz darbu brauc ar savu automašīnu, ir sarukusi līdz 29% (no 50% 1998.gadā), bet sabiedriskā transporta (autobusa, tramvaja, metro vai vilciena) lietotāju proporcija augusi līdz 50% (no 32% 1998.gadā).

Komisija kopā ar Briseles reģionu strādā pie jauna pilsētplānošanas projekta, kas aptver teritoriju ap centrālajām Komisijas ēkām Briselē. Viens no šā darba mērķiem ir panākt, lai apkārtējā teritorija būtu ilgtspējīgāka dzīves un darba vieta, īpašu uzmanību pievēršot ilgtspējīgam transportam.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!