• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrijas 1999. gada 24. maija instrukcija Nr. 3 "Higiēnas īpašās prasības gaļas, gaļas pusfabrikātu un gaļas izstrādājumu pārvadāšanai un uzglabāšanai noliktavās". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1999., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19815

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Labklājības ministrijas rīkojums Nr.167

Par grozījumiem Profesiju klasifikatorā

Vēl šajā numurā

10.06.1999., Nr. 190

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Zemkopības ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 3

Pieņemts: 24.05.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrijas pagaidu instrukcija Nr.3

Rīgā 1999.gada 24.maijā

Higiēnas īpašās prasības gaļas, gaļas pusfabrikātu un gaļas izstrādājumu pārvadāšanai un uzglabāšanai noliktavās

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 1998.gada 14.aprīļa noteikumu Nr.130 "Higiēnas prasības pārtikas apritē" 3.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Instrukcija nosaka higiēnas īpašās prasības transporta līdzekļiem un noliktavām, cilvēku uzturā izmantojamu produktu pārvadāšanai un uzglabāšanai, kas paredzēti patēriņam, pārstrādei vai uzglabāšanai Latvijas Republikas teritorijā:

1.1. svaiga gaļa (gaļa, kura nav bijusi pakļauta apstrādei, izņemot aukstumu), blakusprodukti, malta vai sasmalcināta gaļa, kas sadalīta gabalos mazākos par 100 gramiem (turpmāk — gaļa);

1.2. pusfabrikāti, kuros pēc izgatavošanas nav mainīta audu struktūra, kas nav termiski apstrādāti, sagatavoti atbilstoši kulinārijas receptei, iesaiņoti un iepakoti;

1.3. gaļas produkti (turpmāk — izstrādājumi), kas gatavoti no cilvēku uzturā izmantojamiem kautproduktiem un tikuši pakļauti tādai apstrādei, pēc kuras griezuma vietas virsma neuzrāda svaigu kautproduktu īpašības;

1.4. gaļas ekstrakti, pārstrādāti dzīvnieku tauki, dzīvnieku valsts olbaltumvielas, gaļas vai ādas pulveri, sālītas vai kaltētas asinis, sālītas vai kaltētas asins plazma, iztīrīti, sālīti, kaltēti vai karsēti kuņģi, urīnpūšļi, zarnas (turpmāk — citi nokauta dzīvnieka produkti).

2. Prudukciju ievedot Latvijas Republikā vai izvedot, nepieciešams ar Valsts veterināro dienestu saskaņots veterinārais (veselības) sertifikāts.

3. Latvijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa, kurā tiek pārvadāta produkcija, īpašniekam transportlīdzekļa higiēnas pasi izsniedz Valsts veterinārais dienests.

II.Higiēnas prasības noliktavā

4. Noliktavas teritorijā iekārto caurlaides punktu un produkcijas pārvadāšanai paredzēto transportlīdzekļu tīrīšanas, mazgāšanas un dezinfekcijas laukumu vai telpu, kur ir ierīce karstā un aukstā dzeramā ūdens padevei, izņemot, ja transportlīdzekļus tīra, mazgā un dezinficē citā uzņēmumā (uzņēmējsabiedrībā), kas atrodas Valsts veterinārā dienesta uzraudzībā.

5. Noliktavā iekārto:

5.1. telpu vai nodalītu vietu produkcijas pieņemšanai un nosūtīšanai;

5.2. produkcijas glabāšanas telpu, kuru aprīko ar dzesēšanas iekārtām, kuras noregulē attiecīgi katras produkcijas glabāšanas režīmam, un termogrāfiem telpas siltākajā vietā;

5.3. telpu, kurā ir veterinārās uzraudzības un kontroles veikšanai nepieciešamais aprīkojums;

5.4. telpu vai slēdzamu skapi mazgāšanas, dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas līdzekļu uzglabāšanai;

5.5. sieviešu un vīriešu ģērbtuves;

5.6. sanitāro mezglu (tualete ar tajā ierīkotu klozetu un izlietni un dušas telpa), no kura nedrīkst būt tieša izeja uz produkcijas pieņemšanas, nosūtīšanas un glabāšanas telpām vai vietām;

5.7. telpu vai atsevišķu slēdzamu vietu Latvijas Republikas veterinārajām ievešanas prasībām un nekaitīguma kritērijiem neatbilstošas produkcijas glabāšanai, ja noliktavā paredzēts glabāt tranzīta produkciju vai instrukcijā neminētus cilvēku uzturā izmantojamus dzīvnieku izcelsmes produktus;

5.8. telpu vai atsevišķu slēdzamu vietu cilvēku uzturā neizmantojamas produkcijas uzglabāšanai;

5.9. sliežu ceļus liemeņu pārvietošanai un tos novieto tā, lai iekārtie liemeņi nesaskartos ar grīdu vai sienām;

5.10. darba instrumentu dezinfekcijas iekārtas, kurās karstā ūdens t° nedrīkst būt zemāka par +82° C;

5.11. roku mazgāšanas iekārtas, kuras darbināmas bez roku palīdzības, ar aukstu un karstu dzeramo ūdeni, mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem, higiēniskajiem vienreizējās lietošanas dvieļiem vai salvetēm un atkritumu tvertnēm, kurām vāks darbināms ar kāju;

5.12. tehniskā un dzeramā ūdens caurules un krānus;

5.12.1. krānus nokrāso atšķirīgās krāsās;

5.12.2. dzeramā ūdens krāniem piešķir numurus un tos norāda noliktavas ūdensapgādes shematiskajā kartē;

5.12.3. caurules iebūvē sienā vai novieto tādā attālumā no tās, lai būtu iespējama sienas un ūdens cauruļu tīrīšana.

6. Noliktavas darbinieki, kuru darbs saistīts ar iesaiņotu un iepakotu gaļu, pusfabrikātiem un gaļas izstrādājumiem, nedrīkst apkalpot iekārtas un tehnoloģiskās līnijas, kur minētie produkti tiek pārvietoti neiesaiņoti vai neiepakoti.

7. Cilvēku uzturā neizmantojamo produkciju savāc konteineros ar noslēdzamiem vākiem, novieto cilvēku uzturā neizmantojamās produkcijas uzglabāšanas telpā un iznīcina vai izmanto saskaņā ar rajona (pilsētas) valsts veterinārā inspektora, Sanitārās robežinspekcijas amatpersonas — veterinārārsta norādījumiem.

8. Noliktavā izmanto Latvijā reģistrētus mazgāšanas, dezinfekcijas, dezinsekcijas un deratizācijas līdzekļus.

9. Noliktavas telpas, tās aprīkojumu, inventāru, tehnoloģiskās līnijas, kā arī transportlīdzekļa kravas nodalījumu, tīra, mazgā, dezinficē un pēc dezinfekcijas skalo ar dzeramo ūdeni saskaņā ar noliktavas īpašnieka apstiprinātu mazgāšanas un dezinfekcijas plānu.

10. Noliktavā izmantojamam ūdenim jāatbilst dzeramā ūdens standartam. Tehnisko ūdeni atļauts izmantot tvaika ražošanas un saldēšanas iekārtu dzesēšanai un ugunsdzēšanai.

11. Lipīgu infekcijas slimību gadījumā noliktavas telpu, tās aprīkojuma, inventāra, tehnoloģisko līniju, transportlīdzekļu mazgāšanu un dezinfekciju veic saskaņā ar attiecīgā rajona (pilsētas) valsts veterinārā inspektora norādījumiem.

III. Produkcijas pārvadāšana un glabāšana

12. Transportlīdzekļa kravas nodalījumā, kurā tiek pārvadāta produkcija, nedrīkst pārvadāt cilvēku uzturā neizmantojamu produkciju vai dzīvus dzīvniekus.

13. Pusfabrikātus un izstrādājumus pārvadā un glabā iesaiņotus un iepakotus (turpmāk tekstā — iepakota produkcija) vai tikai iepakotus.

14. Atdzesētus mājas un meža viennadžu un pārnadžu liemeņus, pusliemeņus, ceturtdaļliemeņus, trijās daļās sadalītus pusliemeņus pārvadā un glabā iekārtus ierīcēs vai āķos.

15. Saldētus mājas un meža viennadžu un pārnadžu liemeņus, pusliemeņus, ceturtdaļliemeņus, trijās daļās sadalītus pusliemeņus pārvadā un glabā iesaiņotus un novietotus uz paliktņiem.

16. Nav pieļaujama vienlaicīga atdzesētu un saldētu liemeņu pārvietošana pa sliežu ceļiem.

17. Iesaiņotas produkcijas pārvietošanas ceļi nevienā posmā nedrīkst krustoties ar neiesaiņotas produkcijas vai to daļu pārvietošanas ceļiem.

18. Produkciju, kas ir iepakota, pārvadā un glabā novietotu uz paliktņiem.

19. Transportlīdzekļa kravas nodalījumu, kurā pārvadā mājas un meža viennadžu un pārnadžu liemeņus, pusliemeņus, ceturtdaļliemeņus, trijās daļās sadalītus pusliemeņus, aprīko ar ierīcēm vai āķiem, kuri ir mehāniski izturīgi, nerūsējoši, neietekmē produkcijas kvalitāti, nesatur cilvēka veselībai un dzīvībai kaitīgas vielas un ierīces vai āķus izvieto tā, lai iekārtie liemeņi, pusliemeņi, ceturtdaļliemeņi, trijās daļās sadalīti pusliemeņi nesaskartos ar transportlīdzekļa kravas nodalījuma grīdu un sienām.

20. Produkciju pārvadā un glabā vienreizējas izmantošanas iepakojumā, kurš ir ūdens un tauku necaurlaidīgs, vai iepakojumā, kurš ir paredzēts atkārtotai lietošanai, ja pirms atkārtotas lietošanas to mazgā un dezinficē.

21. Neiepakotu produkciju un iepakotu produkciju noliktavā glabā atsevišķās telpās, izņemot, ja iepakotā produkcija tiek glabāta ar aizsargsienu norobežotā vietā un neiepakotā produkcija nerada piesārņošanas risku.

22. Instrukcijas 1.1. līdz 1.4 punktā minēto produkciju aizliegts glabāt vienā noliktavas telpā ar šajā instrukcijā neminētiem cilvēku uzturā izmantojamiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, izņemot, ja:

22.1. produkcija un šajā instrukcijā neminēti cilvēku uzturā izmantojamie dzīvnieku izcelsmes produkti ir iepakoti;

22.2. šajā instrukcijā neminēti cilvēku uzturā izmantojamie dzīvnieku izcelsmes produkti tiek glabāti ar aizsargsienu norobežotā vietā;

22.3. šajā instrukcijā neminēti cilvēku uzturā izmantojamie dzīvnieku izcelsmes produkti nerada organoleptiskas izmaiņas produkcijā.

23. Iepakotu produkciju pārvadā atsevišķi no neiepakotas produkcijas, izņemot, ja transportlīdzekļa kravas nodalījumā to savstarpēji norobežo ar starpsienu.

24. Pārvadāšanas un glabāšanas laikā nodrošina produkcijas iekšējo temperatūru, kura:

24.1. atvēsinātiem mājas un meža viennadžu un pārnadžu liemeņiem, pusliemeņiem, ceturtdaļliemeņiem vai trijās daļās sadalītiem pusliemeņiem nedrīkst būt augstāka par +7° C;

24.2. atvēsinātiem mājputnu, trušu, nomedītu zaķu un putnu liemeņiem nedrīkst būt augstāka par + 4° C;

24.3. atvēsinātai maltai gaļai — no +2° C līdz +6° C;

24.4. atvēsinātiem blakusproduktiem — nedrīkst būt augstāka par +3° C;

24.5. sasaldētiem mājas un meža viennadžu un pārnadžu liemeņiem, pusliemeņien, ceturtdaļliemeņiem vai trijās daļās sadalītiem pusliemeņiem, mājputnu, trušu, nomedītu zaķu un putnu liemeņiem, sasaldētai sadalītai, maltai vai sasmalcinātai gaļai — nedrīkst būt augstāka par — 12° C.

25. Pusfabrikātu iekšējai temperatūrai pārvadāšanas un glabāšanas laikā jābūt ne augstākai kā:

25.1.+2° C, ja tie iegūti no maltas gaļas;

25.2. +7° C, ja tie iegūti no svaigas gaļas;

25.3. +4° C, ja tie iegūti no mājputnu gaļas;

25.4. +3° C, ja tie satur blakusproduktus.

26. Nomedītu zaķu un putnu liemeņus glabā vai pārvadā līdz +4° C apkārtējās vides temperatūrā ne ilgāk kā divpadsmit stundas pēc dzīvnieka nogalināšanas.

27. Produkcijas pārvadāšanas un glabāšanas laikā sasaldēšanas gadu un mēnesi norāda uz:

27.1. katra mājas un meža pārnadžu un viennadžu liemeņa, pusliemeņa, trijās daļās sadalīta pusliemeņa, blakusprodukta, sadalītas gaļas gabala vai to iepakojuma;

27.2. trušu, mājputnu, nomedītu zaķu un putnu, citu nokauta dzīvnieka produktu, maltas un sasmalcinātas gaļas, gaļas produktu (izstrādājumu), pusfabrikātu iepakojuma.

28. Produkcijai, kurai šajā instrukcijā nav norādīts glabāšanas ilgums un temperatūras režīms, pārvadāšanas un glabāšanas laikā nodrošina uz iepakojuma norādīto glabāšanas ilguma un temperatūras režīmu.

IV. Higiēnas īpašo prasību ievērošanas uzraudzība un kontrole

29. Šajā instrukcijā minēto higiēnas īpašo prasību uzraudzību un kontroli veic attiecīgā rajona (pilsētas) valsts veterinārais inspektors.

30. Muitas noliktavās un noliktavās, kuras atrodas muitas kontroles punktos un brīvajās zonās, uzraudzību un kontroli veic Sanitārās robežinspekcijas amatpersona — veterinārārsts saskaņā ar funkciju sadali starp Valsts veterināro dienestu un Sanitāro robežinspekciju.

31. Valsts veterinārais inspektors var aizliegt izplatīt produkciju, ja produkcijā konstatētie lipīgo slimību ierosinātāji apdraud cilvēku veselību vai dzīvību, vai tiem ir iespēja izplatīties apkārtējā vidē, kā arī ja produkcijas glabāšanas un transportēšanas apstākļi neatbilst šīs instrukcijas prasībām. Sanitārās robežinspekcijas amatpersona — veterinārārsts šīs instrukcijas prasību neievērošanas gadījumā aizliedz produkcijas ievešanu Latvijas Republikā.

32. Produkcijā konstatējot lipīgo slimību ierosinātājus vai produkcijas neatbilstību nekaitīguma prasībām, sanitārās robežinspekcijas amatpersona — veterinārārsts ziņo attiecīgā rajona (pilsētas) valsts veterinārajam inspektoram, kas savukārt ziņo valsts veterinārajam dienestam.

V.Noslēguna jautājumi

33. Transporta līdzekļiem, ar kuriem nepārvadā, un noliktavām, no kurām neizved produkciju uz Eiropas Savienības dalībvalstīm, tiek noteikts pārejas periods līdz 2000.gada 31.decembrim, kurā atļauti šādi prasību atvieglojumi:

33.1. 5.2. apakšpunktā minēto iekārtu vietā produkcijas glabāšanas telpās drīkst būt termometri;

33.2. atļauta 5.11. apakšpunktā minēto ūdens krānu darbināšana ar roku palīdzību;

33.3. atļauts pārvadāt produkciju, neievērojot 24.punktā minēto temperatūras režīmu pārvadāšanas laikā, ja produkcijas t° iekraušanas vietā ir atbilstoša 24.punktā minētai t° un pārvadāšanas ilgums nav vairāk par divām stundām, izbraukšanas vieta un galapunkts atrodas Latvijas teritorijā.

34. Noliktavu, kuras darbību veic piemērojot šīs instrukcijas 33.punktā minētā pārejas perioda atvieglojumus, uzraudzību un kontroli veic attiecīgā rajona (pilsētas) valsts veterinārais inspektors vai Sanitārās robežinspekcijas amatpersona ne retāk kā vienu reizi ceturksnī.

35. Pārejas periodā līdz 2000.gada 31.decembrim ir noteikts, ka gaļas, maltas gaļas un blakusproduktu maksimālais uzglabāšanas laiks, no izgatavošanas dienas (pēc veterinārās ekspertīzes veikšanas), ieskaitot transportēšanas laiku, un temperatūras režīms nedrīkst pārsniegt:

35.1. govs un teļa gaļai, kuras t° nav augstāka par +7° ne ilgāk kā 12 diennaktis,

–12° ne ilgāk kā 8 mēneši,

–18° ne ilgāk kā12 mēneši.

35.2. cūkgaļai, kuras t° nav augstāka par +7° ne ilgāk kā 12 diennaktis,

–12° ne ilgāk kā 3 mēneši,

–18° ne ilgāk kā 6 mēneši.

35.3. putna gaļai, kuras t° nav augstāka par +4° ne ilgāk kā 5 diennaktis,

–12° ne ilgāk kā 4 mēneši,

–18° ne ilgāk kā 8 mēneši.

35.4. blakusproduktiem, kuru t° nav augstāka par +3° ne ilgāk kā 1 diennakts,

–12° ne ilgāk kā 4 mēneši,

–18° ne ilgāk kā 6 mēneši.

35.5. maltai gaļai, kuras t° +2° — +6° ne ilgāk kā 12 stundas,

nav augstāka par –12° ne ilgāk kā 1 mēnesis.

35.6. medījumu gaļai, kuras t° nav augstāka par +7° ne ilgāk kā 7 diennaktis;

–12° ne ilgāk kā 6 mēneši (briežveidīgie);

–12° ne ilgāk kā 3 mēneši (cūkām).

36. Instrukcija stājas spēkā ar 1999.gada 1.jūliju.

Zemkopības ministrs P.Salkazanovs

Produkcijas kvalitātes vadības departamenta direktore G.Mičule

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!