• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gruzijas parlamenta pārstāvju vizīti Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.09.2009., Nr. 152 https://www.vestnesis.lv/ta/id/198105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par PVN piemērošanu loģistikas un tranzīta nozarē

Vēl šajā numurā

24.09.2009., Nr. 152

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gruzijas parlamenta pārstāvju vizīti Latvijā

 
 

No 21. līdz 23.septembrim vizītē Latvijā uzturējās Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētājs Davids Darčiašvili un Eiropas integrācijas komisijas deputāts Ramins Bairamovs.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti 21.septembrī tikās ar Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas priekšsēdētāju D.Darčiašvili.

Sveicot Gruzijas delegāciju Saeimā, V.Paegle uzvēra, ka Latvija bija, ir un būs Gruzijas atbalstītāju lokā un darīs visu iespējamo, lai palīdzētu Gruzijai ceļā un Eiropas Savienību (ES), kā arī pozitīvi vērtē šīs valsts centienus kļūt par NATO dalībvalsti.

D.Darčiašvili pateicās Latvijai par viņa valstij sniegto atbalstu un uzsvēra, ka bez Latvijas un citu nāciju pieredzes un atbalsta starptautiskajās organizācijās Gruzijai būtu daudz grūtāk risināt eirointegrācijas sarunas ar Briseli.

Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par progresu, ES Vispārējo lietu un ārējo attiecību padomei panākot vienošanos par nepieciešamību sākt darbu pie mandāta ES asociācijas līgumam ar Armēniju, Azerbaidžānu un Gruziju. Tas ir būtisks solis, lai Gruzija varētu risinātu vīzu vienkāršošanas jautājumu, strādāt pie brīvās tirdzniecības līguma, kā arī veidot ciešāku politisko dialogu ar ES.

Komisija Saeimas viesiem apliecināja, ka Gruzija Latvijai ir viena no prioritārajām attīstības sadarbības valstīm. Pēdējos četros gados īstenoti 30 attīstības projekti, lai Gruzijā reformētu tieslietu sistēmu un pašvaldību darbu, kā arī veicinātu pilsoniskās sabiedrības attīstību un stiprinātu izglītības kapacitāti. 2008.gadā īstenoti deviņi projekti, tostarp tādās jomās kā atbalsts Gruzijas robežsardzes dienestam, izglītība, sociālā darba organizēšana, kā arī atbalsts pēckonflikta rekonstrukcijā.

22.septembrī Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze un Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas vadītājs D.Darčiašvili Saeimā atklāja izstādi, kurā dokumentēti 2008.gada augusta notikumi Gruzijā.

“Domāju, ka pagājušā gada augusts mums visiem ir ļoti spilgtā atmiņā. Tas bija laiks, kad visu pasauli pāršalca ne tikai ziņas, bet arī vizuāla informācija par to, kas notiek Gruzijā. Mēs visi bijām pārsteigti, pat šokēti par to, ka Eiropā 21.gadsimtā ir iespējama šāda militāra konfrontācija,” atklājot izstādi, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājs.

G.Daudze norādīja, ka tas bija satraucošs un saspringts laiks arī Latvijā un Latvijas parlamentā. Jau 11.augustā triju Baltijas valstu parlamentu priekšsēdētāji nāca klajā ar kopīgu paziņojumu par stāvokli Gruzijā, pēc trim dienām Saeima ārkārtas sēdē pieņēma paziņojumu par Krievijas militāro uzbrukumu Gruzijai. Kopīgu paziņojumu 28.augustā izplatīja arī Baltijas un Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji.

“Pagājušā gada augustā mēs apzinājāmies un sapratām, kādas drošības garantijas mūsu valstij dod dalība NATO. Tas laiks zināmā mērā bija pagrieziena punkts to cilvēku apziņā, kas vēl šaubījās par to, vai mūsu dalība šajā vislielākajā starptautiskajā drošības organizācijā ir lietderīga,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Savukārt Gruzijas parlamenta Eiropas integrācijas komisijas vadītājs Davids Darčiašvili atzina, ka Gruzija ļoti labi atceras Latvijas pozīciju šajos dramatiskajos notikumos, un izteica gandarījumu par Latvijas un starptautiskās sabiedrības atbalstu Gruzijai: “Jūs ne tikai atbalstījāt mūs grūtos laikos, bet turpināt mums palīdzēt tuvoties Eiropai, palīdzat reformēt mūsu politisko, ekonomisko un sociālo sistēmu.”

“Šajā izstādē redzamās fotogrāfijas var šķist šokējošas un nepatīkamas, taču tāda ir dzīve, tāda ir vēsture, un mums uz to jāraugās atvērtām acīm,” uzrunājot klāt­esošos, teica D.Darčiašvili.

Izstādē aplūkojamas 23 fotogrāfijas un trīs lielformāta banneri ar vizuālu un tekstuālu informāciju par Krievijas–Gruzijas militāro konfliktu. 15 fotogrāfiju autors ir gruzīnu fotogrāfs Georgijs Abdaladze, pārējās ir preses aģentūras “Interpress News” iemūžinātās vēstures liecības.

Izstāde Saeimā būs apskatāma līdz 2.oktobrim.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!