• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidents: - pārrunās ar Čehijas vēstnieci - tiekoties ar Izraēlas vēstnieku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.06.1999., Nr. 190 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19804

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daidžests. Citu rakstītais

Vēl šajā numurā

10.06.1999., Nr. 190

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidents:

— pārrunās ar Čehijas vēstnieci

C.JPG (18527 BYTES) Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 9.jūnijā, tikās ar Čehijas vēstnieci Latvijā Janu Bulenovu (attēlā).

Tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Čehijas divpusējās attiecības, kā arī G.Ulmaņa valsts vizītes Čehijā rezultāti,

Valsts prezidents pateicās par Čehijas viesmīlību viņa valsts vizītes laikā. Pēc vēstnieces sacītā, vizīte ir sniegusi jaunus impulsus abu valstu sadarbībai vairākās jomās. Kā svarīgākās J.Bulenova minēja Latvijas un Čehijas sadarbību ES un NATO kontekstā, uzsverot, ka Čehija novērtē Latvijas ieinteresētību ciešos abu valstu kontaktos šajā jautājumā. Jaunus akcentus vizītes laikā panāktajām sarunām, pēc vēstnieces sacītā, ir sniegušas arī Čehijas ārlietu ministra un parlamenta Aizsardzības un drošības komisijas priekšsēdētāja Latvijas apmeklējumi, padziļinot sakarus starp valstu parlamentāriešiem un izpildvarām.

G.Ulmanis un J.Bulenova bija vienisprātis, ka labu pamatu attiecību padziļināšanai un pieredzes apmaiņai aizsardzības jomā dod Vašingtonas sanāksmes Rīcības plāns dalībai. Runājot par abu valstu ekonomiskajiem sakariem, Valsts prezidents sacīja, ka ir jāpalielina Latvijas un Čehijas divpusējās tirdzniecības apjoms. Vēstniece norādīja uz valsts vizītes laikā organizētā biznesa foruma labajiem rezultātiem, kas deva iespēju parakstīt nozīmīgus līgumus. J.Bulenova informēja G.Ulmani, ka Čehija plāno atklāt Latvijā Tirdzniecības veicināšanas biroju, kas sekmētu arī valstu atsevišķu reģionu sadarbību.

Sarunā Valsts prezidents uzsvēra izglītības nozīmīgo lomu Latvijas un Čehijas attiecību paplašināšanā, veicinot sakarus starp universitātēm, latviešu un čehu valodas apguvi, kā arī sekmējot eiropeiskas domāšanas apriti un redzesloka paplašināšanu abu valstu jauniešiem.

G.Ulmanis un J.Bulenova akcentēja kultūras būtisko nozīmi valstu attiecību stiprināšanā. Valsts prezidents atzinīgi novērtēja Valsts arhīva veidoto izstādi par Latvijas un Čehijas sadarbību šā gadsimta 20. un 30.gados un pauda uzskatu, ka šāda pieredze ir turpināma, īstenojot arvien jaunus projektus. G.Ulmanis uzsvēra, ka kultūra un tūrisms ir tās jomas, kas visvairāk tuvina valstu iedzīvotājus, tāpēc šo jomu attīstībai ir svarīga nozīme. Tikšanās gaitā apspriestas iekšpolitiskās un ārpolitiskās aktualitātes Latvijā un Čehijā.

— tiekoties ar Izraēlas vēstnieku

Valsts prezidents Guntis Ulmanis vakar, 9.jūnijā, tikās ar Izraēlas vēstnieku Latvijā Odedu Ben–Huru, kuram drīz beigsies vēstnieka pilnvaru laiks Latvijā. Valsts prezidents un vēstnieks sarunā atzina, ka starp viņiem šo gadu gaitā ir izveidojies atklāts un draudzīgs dialogs, kā arī izveidojušās labas attiecības starp Izraēlas un Latvijas politiķiem un sabiedrību un tas veicina starpvalstu attiecību attīstību kopumā.

Valsts prezidents atcerējās valsts vizīti Izraēlā un atzina, ka tā ir ļāvusi visā pilnībā izprast ebreju tautas vēsturi, holokausta traģēdiju, kā arī Tuvo Austrumu miera trauslumu mūsdienās.

G.Ulmanis un O.Ben–Hurs pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Latvijas vēsturnieku komisijas iecerēm. Valsts prezidents uzsvēra, ka jāveic objektīva izpēte par totalitārajiem režīmiem un noziegumiem pret cilvēci Otrā pasaules karā. Pēc G.Ulmaņa uzskata, vēsturnieku komisija tiek veidota kā nopietnas pētniecības struktūra, kura savā darbā nepieļauj populismu. Valsts prezidents atzina, ka īpaša komisijas uzmanība tiks veltīta holokaustam.

Sarunas laikā pārrunāta arī starpvalstu ekonomiskā sadarbība, atzīmējot, ka pieaug Latvijas un Izraēlas sakaru apjoms un aizvien biežāk tiek veidoti kopuzņēmumi. Valsts prezidents atzina, ka izveidotie personiskie un politiskie sakari, kā arī veiksmīgi iesāktais dialogs ir droša garantija abu valstu attiecību nākotnei.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!