• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 17.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2009., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197997

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apsveicot Eiropas čempiones pludmales volejbolā

Vēl šajā numurā

22.09.2009., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts sekretāru sanāksmē: 2009.gada 17.septembrī


 

FM: Par iespējamā muitas parāda vispārējā galvojuma un akcīzes nodokļa parāda nodrošinājuma sloga samazināšanu

Lai maksimāli samazinātu nepieciešamā galvojuma apjomu, 17.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos par muitas parāda galvojuma piemērošanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas iestādēs, nosakot komersantiem iespējamā muitas parāda summas, no kuras aprēķina vispārējā galvojuma apmēru, samazināšanu līdz pat 99%.

Grozījumi nosaka, ka minēto summu galvenajam parādniekam varēs samazināt par 99%, ja viņš pēdējo 48 mēnešu laikā pirms vispārējā galvojuma saņemšanas vismaz četras reizes mēnesī būs izmantojis vispārējo galvojumu muitas parāda, kas varētu rasties, vai muitas parāda nodrošināšanai. Tāpat šīs summas samazinājumu galvenais parādnieks varēs saņemt, ja tas nebūs atzīts par maksātnespējīgu un varēs pierādīt savu maksātspēju, pamatojoties uz bilanci, kas tiks sagatavota uz attiecīgā mēneša pirmo datumu atbilstoši noteiktiem gada pārskatu sagatavošanu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem, vai ja tas būs saņēmis atzītā komersanta statusu saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) regulu nosacījumiem. Atzītā komersanta statuss tiek atzīts visās ES dalībvalstīs un tiek uzskatīts par apliecinājumu attiecīgā uzņēmēja uzticamībai.

Atbilstošie grozījumi noteikumos nepieciešami, jo nereti praksē rodas situācijas, kad lieli, stabili uzņēmumi vēlas sākt darbības muitas jomā, taču nevar kvalificēties muitas galvojuma nodrošinājumu samazināšanai, jo neizpilda kritērijus, kas balstīti uz iepriekšēju vispārējā galvojuma izmantošanu noteiktu laika periodu.

Tāpat uzņēmējdarbības vides uzlabošanai noteikumos tiks svītrots vispārējā galvojuma izmantošanas kritērijs par atkārtotiem administratīviem pārkāpumiem, kas saistīti ar muitas nodokļu vai citu muitas iestāžu administrēto nodokļu nemaksāšanu noteiktajos termiņos, kā arī citām darbībām, kuru dēļ attiecīgie nodokļi nav samaksāti pilnā apmērā. Attiecīgais kritērijs, lai komersants drīkstētu izmantot vispārējo galvojumu, tiks izslēgts, jo atkārtoto administratīvo pārkāpumu kritērijs rada nesamērīgi negatīvu ietekmi uz komersantu iespējām izmantot vispārējo galvojumu.

Vienlaikus valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināti FM sagatavotie grozījumi MK noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem, lai nodrošinātu to saskaņotību un nedublētu normas ar muitas parāda galvojuma noteikumiem. Grozījumu rezultātā uzņēmējiem tiks piemērots 99% akcīzes nodokļa parāda nodrošinājuma samazinājums saskaņā ar muitas parāda galvojuma noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem nodokļa maksātājiem, lai veiktu darbības ar akcīzes precēm un izmantotu atlikto nodokļa maksāšanu, ir jāiesniedz akcīzes nodokļa parāda nodrošinājums. Tas turpmāk tiks attiecināts uz tādām akcīzes precēm, kuras ievestas no ārvalstīm, kas nav ES dalībvalstis, un kurām piemēro preču pagaidu uzglabāšanu vai muitas procedūru.

Noteikumos par akcīzes nodokļa nodrošinājumiem alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem un naftas produktiem termins “muitas atzīta preču izmantošana” tiek aizstāts ar terminu “muitas procedūra”, jo jāvienādo termini akcīzes un muitas normatīvajos aktos. Turklāt termins “muitas atzīta preču izmantošana” ietver arī gadījumus, kad galvojums nav nepieciešams.

Noteikumu projektu vēl izskatīs un par tā pieņemšanu lems MK.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

 

SM: Par zemes atpirkšanu autoceļa posma Rīgas apvedceļš–Koknese rekonstrukcijai

Īstenojot valsts autoceļa posma Rīgas apvedceļš–Koknese rekonstrukcijas projektu, no zemes īpašniekiem jāatpērk sešpadsmit zemes vienības Kokneses pagastā.

Nekustamo īpašumu iegādi Kokneses pagastā paredz 17.septembrī valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Ministru kabineta (MK) rīkojuma projekts “Par zemes vienību pirkšanu valsts autoceļa E22 posma Rīgas apvedceļš–Koknese rekonstrukcijas projekta īstenošanai”.

Īpašumi tiek atpirkti, lai pilnā apjomā varētu sākt būvdarbus 15 km garā ceļa posmā līdz Koknesei. Bez jau minētajiem 16 zemesgabaliem būs jāatpērk vēl 10 zemes vienības, par ko jau tagad tiek gatavoti MK rīkojumu projekti.

VAS “Latvijas valsts ceļi” saskaņā ar deleģēšanas līgumu, kas noslēgts ar Satiksmes ministriju (SM), ir piedāvājusi autoceļa rekonstrukcijai nepieciešamās zemes īpašniekiem pārdot savu nekustamo īpašumu par tirgus cenu, kuru noteicis sertificēts vērtētājs. Īpašnieki šim piedāvājumam ir piekrituši, tādēļ SM minētās zemes vienības normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ierakstīs zemesgrāmatā uz valsts vārda SM personā. SM zemes vienību iegādei paredzējusi gandrīz 110 tūkstošus latu.

MK rīkojuma projekts vēl ir jāapstiprina valdībā.

Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

 

TM: Par kārtību, kādā Valsts probācijas dienests organizē piespiedu darba izpildi

17.septembrī valsts sekretāru sanāksmē tika izsludināts projekts kārtībai, kādā Valsts probācijas dienests (VPD) organizē kriminālsoda – piespiedu darbs – izpildi. Noteikumu projektu izstrādājuši Tieslietu ministrijas (TM) un VPD speciālisti.

Kā teikts projekta anotācijā, spēkā esošajos noteikumos konstatētas vairākas nepilnības, tādēļ izstrādāta jauna kārtība. Tajā noteiks informācijas apjomu dokumentiem piespiedu darba organizēšanas jomā, detalizētu amatpersonas rīcību, organizējot piespiedu darbu, darba grafika sastādīšanas un izpildes kontroles kārtību, amatpersonas rīcību, ja probācijas klients nepilda pienākumus vai pārkāpj nosacījumus u.c.

Noteikumu projekts paredz, ka amatpersonai piespiedu darba izpildes organizēšana būs jānorāda gan probācijas klienta lietā, gan VPD datubāzē “PLUS”.

Pašlaik spēkā esošajā kārtībā nav iekļautas normas, kas nosaka kritērijus, kuri jāņem vērā, norīkojot probācijas klientu veikt piespiedu darbu pie konkrēta darba devēja, jo tika konstatēts, ka, neizvēloties piemērotu darba devēju, var rasties labvēlīga vide jauna noziedzīga nodarījuma izdarīšanai. Turpmāk amatpersona, izvēloties darba devēju, ņems vērā probācijas klienta sodāmību, izglītību, veselības stāvokli un prasmes, jo būtiski ir norīkot probācijas klientu veikt piespiedu darbu atbilstoši savām prasmēm un ņemot vērā izdarīto noziedzīgo nodarījuma raksturu. Būtiski piespiedu darba norīkošanā tiks izvērtēti tie probācijas klienti, kuri veikuši noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību.

Saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesību jomu, tiks noteikts darba laika ilgums vienā dienā un nedēļā, ņemot vērā, vai probācijas klients strādā vai mācās. Turklāt būs aizliegts nakts laikā nodarbināt probācijas klientu, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu. Šāda norma bija nepieciešama, jo bija darba devēji, kuri nodarbināja probācijas klientus nakts stundās.

Pieņemot noteikumus, tiks panākta kvalitatīvāka piespiedu darba izpildes organizēšana, kā arī nodrošināta vienota piespiedu darba izpildes organizēšanas sistēma visā Latvijā.

Noteikumu projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Ekonomikas, Labklājības un Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai, kā arī Latvijas Pašvaldību savienībai, Ģenerālprokuratūrai un Valsts kancelejai.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!