• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par vienotās ES pārvietošanas programmas izveidi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.09.2009., Nr. 150 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197987

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Zviedrijas vēstnieka vizīti Saeimā

Vēl šajā numurā

22.09.2009., Nr. 150

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par vienotās ES pārvietošanas programmas izveidi

 

Saeimas Eiropas lietu komisija 18.septembrī, apstiprinot Latvijas nacionālo pozīciju 21. un 22.septembra Tieslietu un iekšlietu ministru padomei, atbalstīja vienotās Eiropas Savienības (ES) pārvietošanas programmas izveidi.

 “Migrācijas politika ir viena no Zviedrijas Eiropas Savienības prezidentūras prioritātēm, un, ņemot vērā lielo patvēruma pieprasījumu skaitu Dienvideiropas valstīs, šī viennozīmīgi būs viena no galvenajām aktualitātēm arī Spānijas prezidentūras laikā,” atzina komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle.

Patlaban tikai desmit ES dalībvalstis – Zviedrija, Dānija, Somija, Nīderlande, Lielbritānija, Īrija, Portugāle, Francija, Rumānija un Čehija – regulāri iesaistās pārvietošanas programmās. Valstis, kas īsteno pārvietošanas pasākumus, var saņemt finansējumu no Eiropas Bēgļu fonda 4000 eiro apmērā par vienu pārvietoto personu.

Pārvietošanas programmas izmantojamas situācijā, kad patvēruma meklētāji nevar atgriezties savās izcelsmes valstīs un kad vienlaikus to ilgtermiņa uzņemšana un integrēšana tajā valstī, kur tie lūdz patvērumu, dažādu iemeslu dēļ nav iespējama. Programmas izveides mērķis ir harmonizēt pārvietošanas programmu ietvaros veicamās aktivitātes un veicināt ES dalībvalstu iesaisti šādās programmās.

Kā deputātiem darīja zināmu iekšlietu ministre Linda Mūrniece, Latvija atbalsta vienotas ES pārvietošanas programmas izveidi, vienlaikus uzstājot, lai dalībvalstu līdzdalība programmā paliktu brīvprātīga. Ministre informēja, ka personu uzņemšana pārvietošanas programmu ietvaros Latvijai būtu apgrūtinoša, jo radītu papildu slodzi budžetā, tādēļ Latvija nav iesaistījusies un tuvākā laikā neplāno piedalīties šādos pasākumos.

No 1998.gada 1.janvāra līdz 2009.gada 31.augustam patvērumu Latvijā ir prasījusi 271 persona. Kopš 1998.gada bēgļa statuss ir piešķirts 21 personai, bet alternatīvais statuss – 22 personām. Visvairāk patvērumu Latvijā prasījušas personas no bijušajām Padomju Savienības valstīm.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!