• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ekonomikas ministrija: Par Latvijas Garantiju aģentūras pamatkapitāla palielināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.2009., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zemkopības ministrija: Par enerģētisko koksni tagadnē un tās izmantošanu nākotnē

Vēl šajā numurā

18.09.2009., Nr. 149

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ekonomikas ministrija: Par Latvijas Garantiju aģentūras pamatkapitāla palielināšanu

 

Ekonomikas ministrija kā sabiedrības ar ierobežotu atbildību “Latvijas Garantiju aģentūra” (LGA) kapitāla daļu turētāja ir palielinājusi LGA pamatkapitālu par 13,84 miljoniem latu (Ls 13 844 050). Pamatkapitāla palielināšana nozīmē, ka LGA varēs izsniegt eksporta garantijas un garantijas konkurētspējas uzlabošanai plašākam komersantu lokam.

Kopumā eksporta garantiju un garantiju konkurētspējas uzlabošanai programmu finansēšanai paredzētais LGA pamatkapitāls ir 52,3 miljoni latu (Ls 52 399 525), kas ļauj izsniegt konkurētspējas garantijas par aptuveni 75 miljoniem latu un eksporta garantijas par vairāk nekā 10 miljoniem latu.

Līdz 14.septembrim LGA ir izsniegusi 230 konkurētspējas garantijas 62 uzņēmumiem par 22,8 miljoniem latu un apstiprinājusi 16 eksporta garantiju projektus 9 uzņēmumiem par kopējo summu 1,04 miljoni latu.

Ekonomikas ministrija atgādina, ka valsts atbalsta programmas garantiju izsniegšanai konkurētspējas uzlabošanai galvenais mērķis ir nodrošināt komersantiem pieeju finansējumam komercdarbības attīstībai un Eiropas Savienības fondu projektu ieviešanai, saņemot garantijas situācijās, kad komersanta rīcībā esošais nodrošinājums nav pietiekams kredītresursu piesaistei nepieciešamajā apjomā un bankas komersantu novērtē kā pārāk riskantu, kā arī veicināt Latvijas komersantu konkurētspēju, sekmēt jaunu tirgu apgūšanu, nostiprināšanos esošajos.

Ministru kabineta 2009.gada 24.marta noteikumi Nr.269 “Noteikumi par garantijām komersantu konkurētspējas uzlabošanai” paredz, ka LGA sniedz garantijas par finanšu pakalpojumiem (aizdevumi investīcijām, apgrozāmo līdzekļu aizdevumi, finanšu līzings un vietējais faktorings), kurus sniedz finanšu pakalpojumu sniedzēji (kredītiestādes, līzinga vai faktoringa sabiedrības). Garantijas var saņemt arī par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja pamatsummas atmaksa ir atlikta vismaz uz gadu, bet ne vairāk kā uz diviem gadiem.

Savukārt eksporta kredīta garantijas mērķis ir atbalstīt eksportētājus, sedzot ar eksporta darījumiem saistītos riskus, kā arī kalpot par nodrošinājumu eksporta darījuma finansējuma saņemšanai. Eksporta kredīta garantija ir LGA uzņemtas saistības atlīdzināt eksportētājam (vai eksportētāju finansējošai bankai vai faktoringa sabiedrībai) zaudējumus, kas rodas, ja iestājas kāds no komerciālajiem vai politiskajiem riskiem un ārvalstu pircējs neveic atlikto maksājumu par piegādāto preci un/vai pakalpojumu eksporta līgumā noteiktajā atliktā maksājuma termiņā.

Eksporta kredīta garantiju nesniedz, ja pircējs ir no Eiropas Savienības dalībvalsts, Austrālijas, Kanādas, Īslandes, Japānas, Jaunzēlandes, Norvēģijas, Šveices vai Amerikas Savienotajām Valstīm.

Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas nosacījumi definēti Ministru kabineta 2009.gada 12.maija noteikumos Nr.436 “Īstermiņa eksporta kredītu garantēšanas noteikumi”. Kā galvenais kritērijs garantiju sniegšanā definēts, ka eksportam paredzētā produkta izcelsmes valsts ir Latvija, ar to saprotot, ka Latvijā ir notikusi būtiska pārstrādes vai apstrādes darbība, kā rezultātā ir radies jauns produkts.

 

Ekonomikas ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!