• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mums vajadzīgajiem ierēdņiem (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.1999., Nr. 186/189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19772

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidents: - vizītē Ungārijas Republikā

Vēl šajā numurā

09.06.1999., Nr. 186/189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mums vajadzīgajiem ierēdņiem

Armands Kalniņš, Valsts civildienesta pārvaldes priekšnieks, — "Latvijas Vēstnesim"

Turpinājums no 1.lpp.

Valsts civildienesta likuma 4.pants paredz, ka Ministru kabinets var uzdot VCP veikt arī citus ar valsts civildienestu un valsts pārvaldes iestādēm saistītus uzdevumus.

VCP darbības pamatā ir koncepcijas "Valsts pārvaldes attīstības stratēģija līdz 2000.gadam" realizācijas plāns, Ministru kabineta deklarācijas par iecerēto darbību un rīcības plāni to izpildei un citiem stratēģiskajiem dokumentiem.

Kopš izveidošanas VCP ir atradusies gan Valsts reformas ministrijas, Valsts kancelejas, Labklājības ministrijas darba lietu valsts ministra un Ministru prezidenta biedra (valsts pārvaldes jautājumos) pārraudzībā. Tagad VCP atrodas Valsts pārvaldes reformas biroja pārraudzībā. Biežā vadības maiņa ir viens no iemesliem konsekventas rīcības trūkumam valsts civildienesta attīstībā. Detalizētāk šie jautājumi analizēti publikācijā "Pa valsts pārvaldes reformas kāpnēm" ("Latvijas Vēstnesis", 1999.gada 7.aprīlī).

Līdz šim Valsts civildienesta pārvalde uzdevumus galvenokārt ir veikusi valsts civildienesta analīzē, izmantojot Personāla uzskaites datorprogrammu, disciplinārā uzraudzībā, ierēdņu kandidātu kvalifikācijas eksāmenu organizēšanā. Normatīvo aktu projektu izstrādāšanā VCP ir sagatavojusi lielāko daļu nepieciešamo normatīvo aktu likuma "Par valsts civildienestu" īstenošanai. Līdz šim mazāk uzmanības veltīts valsts civildienesta prognozēšanai un attīstībai.

Pievēršot lielāku uzmanību valsts civildienesta attīstības analīzei, skaidrošanai un prognozēšanai un panākot VCP kā centrālās valsts civildienesta uzraudzības un koordinējošās iestādes statusa nostiprināšanu, iespējams, paplašinot arī iestādes funkcijas ierēdņu karjeras plānošanā, varētu efektīvāk un lietderīgāk izmantot valsts civildienestu kā valdības instrumentu valsts pārvaldes īstenošanā. Turpinot iesākto darbu normatīvo aktu projektu sagatavošanā, VCP stratēģijā būtiska nozīme ir arī valsts civildienesta lomas skaidrošanai, valsts civildienesta analīzei un prognozēšanai, skaidrojumu un metodiku izstrādāšanai valsts civildienesta procedūru īstenošanā un informatīvi analītisko materiālu izstrādāšanai.

VCP ir jāveido par aktīvu, atklātu, sabiedrības interesēs strādājošu profesionālu iestādi, kas konsultē un pārrauga procesus, kas saistīti ar Valsts civildienesta likuma īstenošanu un civildienesta attīstību.

Galvenais VCP ilgtermiņa mērķis ir — nodrošināt Valsts civildienesta likuma ieviešanu un efektīvu tā darbību valsts pārvaldē, lai izveidotu profesionālu, politiski neitrālu un lojālu ierēdniecību, kas īstenotu stabilu, efektīvu, atklātu un paredzamu valsts pārvaldes darbu sabiedrības interesēs.

Tuvākā gada laikā nepieciešams sasniegt divus galvenos mērķus:

- īstenot valsts civildienesta attīstības tiešos uzdevumus — sekmēt jaunā valsts civildienesta likuma pieņemšanu, sagatavot Valsts civildienesta likumā paredzētos normatīvos aktus, veicināt valsts pārvaldē strādājošo statusa noteikšanu un atalgojuma sistēmas pilnveidošanu, nodrošināt efektīvas valsts pārvaldes institūciju personālvadības attīstības stratēģijas izstrādi un sekmēt tās ieviešanu;

- nodrošināt VCP darbības sakārtošanas un funkciju izpildes atbalsta uzdevumu veikšanu — personāla uzskaites sistēmas pilnveidošanu un ieviešanu visās valsts pārvaldes institūcijās, analīzei un prognozēšanai nepieciešamās informācijas savākšanu un apkopošanu, VCP personāla vadības attīstību un sabiedrisko attiecību pilnveidošanu.

Darbības stratēģija un taktika

VCP darbības galvenos stratēģiskos uzdevumus un pasākumus var iedalīt septiņās grupās.

1. Darbības analīze un attīstības prognozēšana

Plānots sagatavot informatīvos ziņojumus par civildienesta gaitas galveno rādītāju analīzi, ierēdņu skaita un izvietojuma analīzi civildienestā un attīstības perspektīvām, par valsts civildienesta regulējošo normatīvo aktu piemērošanas analīzi un efektivitāti, par VCP darbu disciplinārā uzraudzībā un disciplinārlietu izmeklēšanas analīzi valsts civildienestā, par VCP darbu personālvadības attīstībā un personālvadības perspektīvām.

2. Civildienesta likumā paredzēto un citu normatīvo aktu projektu sagatavošana

VCP piedalās jaunā valsts civildienesta likuma projekta izstrādē. Viena no VCP darba prioritātēm ir ierēdņa statusa iegūšanai un ierēdņa amatalgas noteikšanai nepieciešamo normatīvo aktu izstrādāšana vai līdzdalība to sagatavošanā (par amatu paraugaprakstiem, amata novērtēšanas metodiku, kvalifikācijas kategorijas un atalgojuma noteikšanu) un citu likumā "Par valsts civildienestu" paredzēto normatīvo aktu izstrādāšana.

3. Valsts pārvaldes iestāžu un personāla vienotās uzskaites sistēmas attīstība

Nozīmīga informācijas bāze, kas nepieciešama civildienesta procesu analīzei un prognozēšanai, ir Personāla vienotās uzskaites sistēma (turpmāk — Sistēma). Tās mērķis ir, izmantojot Personāla uzskaites datorprogrammu, apzināt valsts civildienesta perspektīvās vajadzības un plānot to īstenošanai nepieciešamos resursus, izveidot vienotu valsts civildienesta ierēdņu un viņu dienesta gaitu raksturojošās informācijas reģistru. Samērā daudz lēmumu pieņemšanai nepieciešamās informācijas pašreiz nav iespējams iegūt (piemēram, par ierēdņu kandidātu dienesta gaitu, izglītības līmeni u.c.).

Lai šādu informāciju iegūtu, jāpilnveido Ministru kabineta noteikumi Nr.121 "Noteikumi par vienoto valsts pārvaldes funkciju un ierēdņu (ierēdņu kandidātu) uzskaites sistēmu" atbilstoši Sistēmas mērķim, savukārt Sistēma jāattīsta atbilstoši valsts nozīmes datorizēto informācijas sistēmu prasībām un tā jāievieš datorizētā veidā valsts pārvaldes iestādēs. Šobrīd Sistēma tiek izmantota ierēdņu kandidātu eksaminācijas procesa sagatavošanai.

4. Personālvadības stratēģijas izstrādāšana un tās ieviešanas organizēšana

Galvenais uzdevums šajā jomā ir mūsdienīgas personālvadības stratēģijas izstrādāšana. Plānots sagatavot valsts civildienesta gaitas apraksta projektu un attīstīt darba rezultātu novērtēšanas sistēmu. Regulāri tiks noteiktas ierēdņu nepieciešamās izglītošanās vajadzības un sagatavots pasūtījums Valsts administrācijas skolai.

5. Informatīvā un izglītojošā darbība

Būtiska nozīme ir sabiedrības un valsts pārvaldes darbinieku informēšanai par valsts pārvaldes un civildienesta attīstību. Plānots sagatavot normatīvo aktu komentārus un skaidrojumus, valsts civildienesta attīstību raksturojošos informatīvos materiālus, tai skaitā regulāri izdodamu biļetenu, bukletus, Valsts civildienesta pārvaldes gada darbības pārskatu; paredzēts izveidot Valsts civildienesta pārvaldes mājas lapu internetā. Uzsākts rīkot atvērto durvju dienas, konsultācijas dienas u.c. Ieplānoti socioloģiskie pētījumi par sabiedrības informētību, viedokli un attieksmi pret valsts pārvaldi un valsts civildienestu.

6. Līdzdalība citos publiskās pārvaldes attīstības projektos

VCP ir aktīvi iesaistījusies ES integrācijas jautājumu risināšanā, uzņemoties institūciju stiprināšanas un likumu saskaņošanas jautājumus un koordinējot III Latvijas Nacionālās programmas integrācijai Eiropas Savienībā tehniskās anketas "Civildienesta reforma" izveidi. VCP vada darba grupas, kas sagatavo koncepcijas projektus par iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu valsts un pašvaldību iestādēs ("vienas pieturas" aģentūras ieviešana) un kvalitātes nodrošināšanas sistēmu ieviešanu valsts pārvaldes iestādēs. Lai panāktu vērienīgāku un sistēmiskāku publiskās pārvaldes attīstību valstī, nepieciešams sagatavot attiecīgu nacionālo programmu.

7. Sadarbība ar citām institūcijām un koordinācija

Uzsākta līdzdalība PHARE projektā "Valsts pārvaldes reforma Latvijā", lai nodrošinātu personāla vadīšanas stratēģijas ieviešanu un veicinātu profesionāla civildienesta attīstību. Darbojas valsts civiliestāžu personāla nodaļu sadarbības konsultatīvā padome, lai veidotos pieredzes apmaiņa personālvadībā, tiktu apspriesti aktuālie jautājumi, kas saistīti ar civildienestu, u.c. Uzsākta sadarbība ar Labklājības ministriju — ierēdņu darba samaksas sistēmas izstrādes jomā, ar Valsts pārvaldes reformas biroju un citām valsts pārvaldes institūcijām.

Ļoti būtisks ir mūsu darbības novērtējums, tāpēc esam noteikuši VCP galvenos rezultativitātes rādītājus:

- valsts pārvaldes iestāžu darbības un civildienesta attīstībai veltītu sešu informatīvo ziņojumu izstrādāšana un publiskošana gadā;

- Valsts civildienesta likuma izpildei nepieciešamo normatīvo aktu projektu izstrādāšana un iesniegšana Ministru kabinetā;

- personāla uzskaites sistēmas darbība valsts pārvaldes iestādēs, izmantojot valsts nozīmes datu pārraides tīklu;

- dažādu veidu informatīvo, metodisko un skaidrojošo materiālu sagatavošana par valsts civildienestu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!