• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2009., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197668

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

15.09.2009., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu

 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Kārtējā tikšanās reizē es informēju Ministru prezidentu par savu sarunu ar Ķīnas Tautas Republikas premjerministru, par to, kāds bija šīs sarunas saturs un kāda varētu būt tālākā ekonomiskā sadarbība. Tāpat informēju Ministru prezidentu par savām atziņām no Pasaules ekonomikas foruma, kas notika Ķīnā. Mēs, protams, pārrunājām rītdienas valdības sēdes sagatavošanas gaitu. Kā atsevišķu jautājumu pārrunājām vienotas atalgojuma sistēmas izveidošanas iespējas un variantus, kas būtu jāpanāk jau līdz šā gada beigām. Tie bija galvenie sarunu temati.

Jautājums: Man būtu jautājums vispirms Valsts prezidentam, pēc tam arī Ministru prezidentam. Jūs iepriekš tikāties ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu. Man ir jautājums par nepamatoti augstajām algām valsts pārvaldē brīdī, kad jau bija taupības režīms. Ļoti liela daļa sabiedrības ir sašutusi. Vai jums nešķiet, ka premjera reakcija tomēr bija pārāk maiga, mīksta, varbūt vajadzēja vairāk vērsties pret šiem cilvēkiem, tā teikt, ka mēs viņus sodīsim, ka ar viņiem tiksim galā un tā tālāk? Un premjeram man ir jautājums, ko jūs domājat darīt, lai novērstu līdzīgas situācijas radošā grāmatvedībā arī, iespējams, šajā gadā?

V.Zatlers: Protams, jums taisnība. Tātad vienota, pilsoņiem saprotama un godīga atalgojuma sistēma – tie bija temati, ko es pārrunāju gan ar valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, gan ar Ministru prezidentu. Protams, termiņš šeit ir pavisam vienkāršs, tas ir, šā gada beigas, lai šī sistēma sāktu strādāt 1.janvārī. Par to, kas ir bijis. Viennozīmīgi, ka tā ir valdības kompetence. Arī es, tāpat kā jūs un jebkurš pilsonis, gaidītu no valdības vadītāja ļoti stingru rīcību pret jebkuriem izdevumiem, kas nav pamatoti. Šajā laikā, kad bija izsludināti taupības pasākumi un daudzas no tām lietām, kas tika darītas faktiski ar valdības vadītāja rīkojumu, tika noliegtas.

V.Dombrovskis: Pirmkārt, lielākā šī radošā grāmatvedība izpaudās pagājušā gada beigās, kad bija valdības pirmie rīkojumi par prēmiju izmaksu ierobežošanu. Tajā pašā laikā pilnīgi visi jautājumi nebija atrunāti, kā rezultātā šī situācija no atsevišķu institūciju puses tika ļaunprātīgi izmantota. Pirmkārt, šī situācija ir novērsta. Otrs, attiecībā uz izmaiņām amatu saimēs, tad arī Finanšu ministrija gatavo priekšlikumu amatu saimes pārskatīšanu līdz gada beigām iesaldēt. Savukārt no nākamā gada 1.janvāra sāks darboties šī vienotā valsts un pašvaldību atalgojuma sistēma.

Jautājums: Jūs noteikti pārrunājāt lietas, kas saistītas gan ar rītdienas ārkārtas sēdi, gan, ja tā var teikt, valdības stabilitāti. Abiem kungiem arī jautājums, kā jūs, premjera kungs, pasniedzāt esošo situāciju, cik, jūsuprāt, šobrīd ir stabila valdība un vai visas tās runas un komentāri, kas ir izskanējuši publiskajā telpā, ir pamats jelkādam satraukumam? Kā jūs vērtējat visu to, kas notiek?

V.Zatlers: Rītdienas valdības sēdes galvenais uzdevums, es domāju, ir saprast un arī izprast, kā veicas ar strukturālajām reformām. Jo vārds “strukturālā reforma” ir tāds modes vārds, bet, kas aiz šī vārda slēpjas, daudzi no mums nesaprot. Kopš 24.aprīļa sēdes, kad faktiski no nulles punkta izkustējās šīs reformas, ļoti nepieciešams rīt redzēt strukturālo reformu kopainu. Jo ir tikai viens iemesls, kāpēc it kā tās tiek darītas – mums jātaupa, jāsamazina izdevumi. Bet šāda pieeja, kas rāda, ka reformas tiek taisītas tikai tāpēc, lai samazinātu valsts izdevumus, ir ļoti, ļoti vienpusēja. Īstenībā tā ir kaitīga, jo tā liecina par lineāru izdevumu samazināšanu, ar ko nebija apmierināts neviens ne pagājušajā gadā, ne arī šā gada vasarā. Būtu vairāk jāredz, kādi ir ieguvumi un kādus ieguvumus ministrijas tieši redz. Jo, ja reformas būs ierēdņiem saprotamas, tad tās tiks labi īstenotas dzīvē. Ja reformas būs saprotamas, kāds ieguvums ir nozarēs strādājošajiem – ārstiem, māsām, skolotājiem, kas viņu dzīvē mainīsies uz labo pusi šo reformu rezultātā. Un pats būtiskākais – kas mainīsies un kādi būs ieguvumi tiem, kas šos valsts pakalpojumus tieši patērē, tātad iedzīvotājiem. Vecākiem saprotamas reformas skolu sistēmā, un pacientiem saprotamas reformas – kas kļūs labāks tieši veselības aprūpes sistēmā? Otrs uzdevums rītdienas sēdē būtu paskatīties tādā laika griezumā, kas ir un kas nav paveikts līdz šim, kas ir jāpaveic līdz gada beigām, kas ir jāpaveic 2010.gadā un pat kas būtu jāpaveic 2011.gadā. Jo tikai tad, ja šīs strukturālās reformas būs saprotamas, vēlreiz teikšu, ierēdņiem, tiem, kas strādā, māsām, skolotājiem, ārstiem, un iedzīvotājiem, tikai tad viņas būs veiksmīgas. Ja tas netiks skaidrots, ja nebūs pilnīga caurspīdīguma šai procesa gaitā, tad katrā ziņā mēs sapratīsim visu to tā, kā to šobrīd saprotam – reformas ir tikai tāpēc, ka valstī nav naudas. Nē, reformas ir tāpēc, lai valstī mēs dzīvotu labāk.

Jautājums: Zatlera kungs, ko jūs domājat, vai šobrīd jums arī kā pilsonim un pēc tikšanās ar premjeru kā prezidentam ir skaidrība, kas tad īsti notiek valdībā? Jo nevar runāt par strukturālām reformām, ja pilsoņiem nav skaidrs, kas īsti notiek valdībā, vai tā ir stabila vai nav? Kā jūs domājat?

V.Zatlers: Katrā ziņā jautājums, vai valdība ir stabila, tas ir premjera jautājums, jo, ja opozīcija sāk runāt, ka valdība ir nestabila, tad tā ir normāla opozīcijas politika. Bet, kas notiek pašā valdībā, to vislabāk zina pats premjers.

Jautājums: Ko viņš jums šīs tikšanās laikā vēstīja par to?

V.Zatlers: Premjers vēstīja, ka valdība ir stabila.

Jautājums: Kāds jums ir iespaids, vērojot, kas notiek; aizvien saspīlētākas, šķiet, kļūst “Jaunā laika” un Tautas partijas attiecības.

V.Zatlers: Es vairāk tomēr pievērstu uzmanību tam, kas notiek valstī ar budžeta sagatavošanu un kas notiek valstī ar strukturālām reformām. Varbūt daudzas atbildes uz šiem jautājumiem, ko jūs gribat uzdot šodien, parādīs rītdienas valdības sēde.

Jautājums: Bet tās jau ir ļoti saistītas lietas.

V.Zatlers: Tieši tā. Tāpēc varbūt atbildes būs rītdien.

Jautājums: Jūs tieši to arī sagaidāt no rītdienas sēdes, lai būtu šī konkrētība? Jūs domājat, ka pēc rītdienas sēdes varētu visas šīs nesaskaņas arī beigties?

V.Zatlers: Es gribētu teikt tā: ja pēc rītdienas sēdes valdība iznāk ārā kā viena komanda, tas būs šīs sēdes panākums. Jo šobrīd vairāk nekā jebkad valstī ir vajadzīga vienota valdība ar vienotiem mērķiem. Vēlreiz uzsvēršu, valdības sēdēs parasti izskata atsevišķus jautājumus. Šī ārkārtas sēde gan aprīlī, gan šoreiz septembrī ir, lai redzētu visu kopainu, kas notiek katrā nozarē, un lai redzētu valdības darbu kopumā, ne tikai atsevišķa ministra darbu un iespējamās domstarpības vai cīņu par naudu. Rītdienas sēde nav cīņa par naudu. Rītdienas sēde ir par to, kā labāk pārvaldīt valsti.

 

Valsts prezidenta preses dienesta preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 14.septembrī

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!