• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kultūras ministrija: Par strukturālajām reformām kultūras nozarē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2009., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197663

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta komitejas sēdē: 2009.gada 14.septembrī

Vēl šajā numurā

15.09.2009., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kultūras ministrija: Par strukturālajām reformām kultūras nozarē

 

Turpinot strukturālo reformu īstenošanu, Kultūras ministrija (KM) ir pieņēmusi lēmumu attiecībā uz divu padotības iestāžu – Muzeju valsts pārvaldes (MVP) un Kultūras un radošās industrijas izglītības centra (KRIIC) – turpmāko darbību. Iestādes paredzēts reorganizēt, to funkcijas nododot KM un pārņemot KM struktūrā nelielu skaitu darbinieku šo funkciju veikšanai. “Lēmums pieņemts, pamatojoties uz secinājumu – šābrīža situācijā, kad valsts budžeta finansējums kultūras nozarei tiek būtiski samazināts, tādas funkcijas kā valsts kultūras politikas īstenošana kultūrizglītības un muzeju pārvaldes jomā var veikt Kultūras ministrija, izveidojot attiecīgas nodaļas savā struktūrā. Līdz ar to tiks nodrošināta efektīvāka šo nozaru pārvaldība, kā arī panākts finansiālo resursu ietaupījums,” uzskata kultūras ministrs Ints Dālderis.

Tuvākajā laikā tiks sagatavoti un virzīti apstiprināšanai valdībā KRIIC un MVP reorganizācijas projekti.

 

Par sāktajām strukturālajām reformām

• Kultūras ministrijas uzsāktā Ojāra Vācieša memoriālā muzeja, Andreja Upīša memoriālā muzeja un Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja reorganizācija tiks pabeigta līdz šā gada 1.oktobrim.

Reorganizācijas rezultātā ar 1.oktobri tiks izveidotas divas jaunas valsts aģentūras: “Rakstniecības muzejs un rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuve” un “Memoriālo muzeju apvienība”.

Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja struktūrvienība “Mūzikas nodaļa” tiks pievienota jaunveidojamam muzejam “Rakstniecības muzejs un rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuve”.

Konkursā uz VA “Rakstniecības muzejs un rakstniecības, teātra un mūzikas kolekciju krātuve” direktora vietu iesniegtie četri pieteikumi ir izvērtēti, pieņemts lēmums par direktori apstiprināt Ilzi Knoku. Viņa darbu sāks 1.oktobrī.

8.septembrī beidzās pieteikumu pieņemšana KM atkārtoti izsludinātajā konkursā uz valsts aģentūras “Memoriālo muzeju apvienība” direktora amata vietu. Saņemti septiņi pieteikumi, šobrīd notiek kandidātu vērtēšana.

• Valdība 1.septembrī atbalstījusi Kultūras ministrijas virzīto MK rīkojuma projektu, ar kuru paredzēts no 2010.gada 1.janvāra likvidēt valsts aģentūras statusu VA “Ārzemju mākslas muzejs” un VA “Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs”, šos muzejus pievienojot valsts aģentūrai “Latvijas Nacionālais mākslas muzejs’’. Tāpat valdība atbalstīja MK rīkojuma projektu, ar kuru paredzēts no 2010.gada 1.janvāra likvidēt valsts aģentūras statusu Latvijas Kultūras muzejam “Dauderi””, muzeju pievienojot valsts aģentūrai “Latvijas Nacionālais vēstures muzejs’’.

“Dauderi”, Ārzemju mākslas muzejs, kā arī Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs turpinās savu līdzšinējo darbību, arī muzeju atrašanās vietas netiks mainītas. Lēmums likvidēt muzejiem līdzšinējo valsts aģentūras statusu pieņemts, vienīgi pildot valdības uzdevumu samazināt ministrijas pārraudzībā esošo valsts aģentūru skaitu.

• Ministru kabineta komitejas 7.septembra sēdē akceptēts Kultūras ministrijas izstrādātais rīkojuma projekts par valsts aģentūras “Nacionālais kino centrs” reorganizāciju, kas paredz no 2010.gada 1.janvāra aģentūru pārveidot valsts tiešās pārvaldes iestādes statusā, vienlaikus samazinot tās funkcijas un struktūrvienību “Rīgas Kinomuzejs” nododot atvasinātai publiskai personai – Latvijas Kultūras akadēmijai.

Vienlaikus ar juridiskā statusa maiņu, samazinot funkcijas un to apmēru, plānots samazināt valsts pārvaldē nodarbināto skaitu par astoņām amata vietām.

Aģentūras reorganizācijas rezultātā sasniedzamais valsts budžeta līdzekļu ietaupījums 2010.gadā aprēķināts 156,2 tūkstoši latu (pret 2009.gada budžeta izdevumiem).

Par VA “Nacionālais kino centrs” reorganizāciju vēl jālemj Ministru kabineta sēdē, paredzams, ka tas notiks tuvāko nedēļu laikā.

• 7.septembra Ministru kabineta komitejas sēdē tika nolemts, ka Nemateriālā kultūras mantojuma valsts aģentūra un valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas” netiks pārveidotas par valsts tiešās pārvaldes iestādēm, kā bija paredzēts iepriekš, bet tiks saglabātas valsts aģentūru statusā.

Rīkojumi par minēto aģentūru juridiskā statusa maiņu tika sagatavoti, lai izpildītu premjera uzdevumu ministrijām par 50% samazināt aģentūru skaitu.

 

Dace Vizule, KM sabiedrisko attiecību speciāliste

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!