• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas prioritātēm Zviedrijas prezidentūrā ES. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.09.2009., Nr. 146 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197651

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par obligātā biodegvielas piejaukuma noteikšanu ziemas dīzeļdegvielai

Vēl šajā numurā

15.09.2009., Nr. 146

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas prioritātēm Zviedrijas prezidentūrā ES

 

Zviedrijas prezidentūrā Eiropas Savienībā (ES) Latvijai īpašu uzmanību jāpievērš Lisabonas stratēģijai, reģionālās kohēzijas jeb izlīdzināšanas un enerģētikas politikai, kā arī ES daudzgadu budžeta veidošanai, 9.septembrī vienojās Saeimas Eiropas lietu komisija un citu nozaru komisiju pārstāvji.

 “Šābrīža ekonomiskajā situācijā Eiropas Savienības Lisabonas stratēģijā definēto mērķu sasniegšana iegūst jaunu nozīmi,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle. “Lisabonas stratēģijā jau sen izvirzīti tie paši uz attīstību un konkurētspējas veicināšanu vērstie uzdevumi, kurus no mums šobrīd prasa starptautiskie aizdevēji. Tieši tādēļ mums pēc iespējas ātrāk jāizvirza un jāizpilda Lisabonas stratēģijas nacionālie mērķi,” norādīja V.Paegle.

2000.gadā pieņemtā Lisabonas stratēģija ir ES stratēģiskās attīstības dokuments, kas definē ekonomiskās attīstības virzienus līdz 2010.gadam. Stratēģijā izvirzīts mērķis desmit gadu laikā padarīt ES ekonomiku par konkurētspējīgāko un dinamiskāko ekonomiku pasaulē. Šobrīd ES sākusi darbu pie jaunu Lisabonas stratēģijas mērķu noteikšanas laika periodam pēc 2010.gada.

Kā Latvijas nacionālajām interesēm īpaši nozīmīgu komisijas priekšsēdētāja arī akcentē savlaicīgu un aktīvu iesaistīšanos debatēs par ES kohēzijas politikas prioritātēm un atbalstāmajiem reģioniem, kā arī par jaunā ES daudzgadu budžeta veidošanu. “Latvijai jābūt ļoti aktīvai un enerģiskai gan ekspertu darba grupās, gan ministru padomēs, lai ar ierobežotajiem cilvēkresursiem un finanšu līdzekļiem sekmīgi aizstāvētu mūsu nacionālās intereses,” uzsvēra V.Paegle.

Kā noskaidroja deputāti, septembrī Zviedrijas prezidentūra vēlas panākt vienošanos par Lisabonas stratēģijas darbības virzieniem, bet decembrī plānots par to diskutēt Eiropadomē. Gada beigās iespējama arī diskusija par ES jaunā daudzgadu budžeta veidošanas principiem. Ar priekšlikumiem budžeta veidošanai klajā nāks jaunā Eiropas Komisija. Savukārt līdz oktobrim jābūt skaidri definētai Latvijas nostājai par ES Kohēzijas politiku, pie kuras sagatavošanas šobrīd strādā Finanšu ministrija.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!