• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2009. gada 8. septembra instrukcija Nr. 15 "Kārtība, kādā tiešās pārvaldes iestādes saskaņo normatīvo aktu projektus ar Eiropas Centrālo banku". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2009., Nr. 145 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197464-kartiba-kada-tiesas-parvaldes-iestades-saskano-normativo-aktu-projektus-ar-eiropas-centralo-banku

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.945

Noteikumi par Valsts robežsardzes sniegto maksas pakalpojumu cenrādi

Vēl šajā numurā

11.09.2009., Nr. 145

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: instrukcija

Numurs: 15

Pieņemts: 08.09.2009.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta instrukcija Nr.15

Rīgā 2009.gada 8.septembrī (prot. Nr.56 4.§)

Kārtība, kādā tiešās pārvaldes iestādes saskaņo normatīvo aktu projektus ar Eiropas Centrālo banku

Izdota saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 72.panta pirmās daļas 2.punktu 

 

1. Instrukcija nosaka kārtību, kādā tiešās pārvaldes iestādes (turpmāk – iestādes) saskaņo normatīvo aktu projektus ar Eiropas Centrālo banku. Minētā kārtība ietver informācijas apmaiņu starp iestādēm un Finanšu ministriju, kā arī starp Finanšu ministriju un Eiropas Centrālo banku par sagatavošanas vai izskatīšanas procesā esošajiem normatīvo aktu projektiem.

2. Eiropas Centrālajai bankai atzinuma sniegšanai šajā instrukcijā noteiktajā kārtībā nosūta normatīvā akta projektu, kas regulē šādus jautājumus:

2.1. monetārās politikas instrumenti;

2.2. maksāšanas līdzekļi;

2.3. naudas jautājumi;

2.4. Latvijas Bankas darbība;

2.5. monetāro, finanšu, banku, maksājumu sistēmu un maksājumu bilan­ces statistikas datu vākšana, salīdzināšana un izplatīšana;

2.6. maksājumu un norēķinu sistēma;

2.7. tiesiskais regulējums, kas attiecas uz finanšu institūcijām, ciktāl tas būtiski ietekmē finanšu institūciju un tirgus stabilitāti.

3. Eiropas Centrālajai bankai atzinuma sniegšanai nav jāsūta normatīvā akta projekts, kurš regulē kādu šīs instrukcijas 2.punktā minēto jautājumu, ja ar to tiek pārņemta Eiropas Savienības direktīva.

4. Ja šīs instrukcijas 3.punktā minētais normatīvā akta projekts skar Eirosistēmas operācijas, to var nosūtīt Eiropas Centrālajai bankai atzinuma sniegšanai.

5. Iestādes ir atbildīgas par to kompetencē esošo normatīvo aktu projektu un ar tiem saistītās informācijas iesniegšanu Finanšu ministrijā. Finanšu ministrija normatīvo aktu projektus un ar tiem saistīto informāciju nosūta Eiropas Centrālajai bankai.

6. Finanšu ministrija veic uzraudzību, lai nodrošinātu normatīvo aktu pro­jektu un ar tiem saistītās informācijas sniegšanu saskaņā ar šo instrukciju.

7. Iestāde iesniedz Finanšu ministrijā šādus dokumentus:

7.1. pavadvēstuli, kurā ir norādīta šāda informācija:

7.1.1. laikposms (ne īsāks par mēnesi), kura laikā iestāde vēlas saņemt Eiropas Centrālās bankas atzinumu;

7.1.2. normatīvā akta projekta izskatīšanas stadija;

7.1.3. atbildīgās amatpersonas vārds, uzvārds, tālruņa un faksa numurs, elektroniskā pasta adrese;

7.2. normatīvā akta projektu un anotāciju latviešu valodā un, ja ir, – angļu valodā;

7.3. saistītos tiesību aktus, ja tie nepieciešami normatīvā akta projekta novērtēšanai.

8. Sniedzot informāciju par šīs instrukcijas 7.1.1.apakšpunktā minēto laikposmu, jāņem vērā normatīvā akta projekta apjoms un sarežģītība.

9. Ministru kabinetā izskatāmu normatīvā akta projektu iestāde iesniedz Finanšu ministrijā tādā redakcijā, kādā tas sagatavots iesnieg­šanai Ministru kabinetā pēc saskaņošanas ar iesaistītajām institūcijām vai pēc atbalstīšanas Valsts sekretāru sanāksmē vai Ministru kabineta komitejas sēdē saskaņā ar Ministru kabineta kārtības rulli.

10. Iestāde atkārtoti iesniedz Finanšu ministrijā normatīvā akta projektu saskaņā ar šo instrukciju, ja iestāde normatīvā akta projektā izdara grozījumus, kas būtiski maina normas, kuru regulējumu joma atbilst šīs instrukcijas 2.punktā minētajiem jautājumiem.

11. Šīs instrukcijas 7.punktā minētos dokumentus iestāde iesniedz Finanšu ministrijā elektroniski (elektroniskā pasta adrese – pasts@fm.gov.lv), adresējot pie­prasījumu Eiropas Centrālās bankas prezidentam.

12. Dokumentus, kurus iestāde iesniegusi Finanšu ministrijā saskaņā ar šo instrukciju, Finanšu ministrija nosūta Eiropas Centrālajai bankai nedēļas laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas.

13. Iestāde atliek normatīvā akta projekta pieņemšanu vai Ministru kabinetā izskatāma normatīvā akta projekta iesniegšanu Ministru kabinetā uz diviem mēnešiem, lai Finanšu ministrija attiecīgo normatīvā akta projektu saskaņotu ar Eiropas Centrālo banku. Ja normatīvā akta projekts ir atbalstīts Valsts sekretāru sanāksmē vai Ministru kabineta komitejas sēdē, iestāde informē Valsts kanceleju par normatīvā akta projekta virzības apturēšanas termiņu.

14. Normatīvā akta projektu virzības apturēšanas periodu skaita no dienas, kad Eiropas Centrālās bankas prezidents ir saņēmis normatīvā akta projektu. Par datumu, kurā Eiropas Centrālās bankas prezidents ir saņēmis iestādes sagatavoto normatīvā akta projektu, Finanšu ministrija informē iestādi triju darbdienu laikā pēc attiecīgās informācijas saņemšanas.

15. Eiropas Centrālās bankas atzinumu par iestādes iesniegto normatīvā akta projektu Finanšu ministrija iestādei nosūta triju darbdienu laikā pēc tā saņemšanas.

16. Ja Eiropas Centrālā banka atzinumu par normatīvā akta projektu sniedz pēc atzinuma sniegšanai paredzētā termiņa, Finanšu ministrija vienas darbadienas laikā nosūta to iestādei, kas izstrādāja normatīvā akta projektu, un citām ieinteresētajām institūcijām.

17. Ja nozīmīgu un neparedzamu apstākļu dēļ normatīvā akta projekts jāpieņem steidzami, iestāde var lūgt, lai Eiropas Centrālā banka sniedz savu atzinumu saīsinātā termiņā (agrāk par šīs instrukcijas 7.1.1.apakšpunktā minēto termiņu), norādot steidzamības pamatojumu. Finanšu ministrija iestādes iesniegto normatīvā akta projektu un ar to saistīto informāciju nosūta Eiropas Centrālajai bankai darbdienas laikā pēc to saņemšanas.

18. Šīs instrukcijas 17.punktā minētajā gadījumā Finanšu ministrija sniedz palīdzību iestādei, lai iespējami ātrāk noskaidrotu Eiropas Centrālās bankas viedokli par attiecīgo steidzamo normatīvā akta projektu. Eiropas Centrālās bankas atzinumu Finanšu ministrija nosūta iestādei darbdienas laikā pēc tā saņemšanas.

19. Iestāde turpmākajā normatīvā akta projekta sagatavošanas procesā ņem vērā Eiropas Centrālās bankas sniegtos iebildumus un komentārus.

20. Ja Ministru kabinetā izskatāma normatīvā akta projektā saskaņā ar Eiropas Centrālās bankas atzinumu ir izdarīti grozījumi, iestāde to iesniedz izskatīšanai Ministru kabineta komitejas sēdē.

21. Ja Eiropas Centrālās bankas atzinumā sniegtie iebildumi un komentāri nav ņemti vērā vai ņemti vērā daļēji, normatīvā akta projektam pievienotajā anotācijā norāda šādas rīcības pamatojumu. Ministru kabinets, izskatot normatīvā akta projektu, izvērtē Eiropas Centrālās bankas iebildumus un komentārus.

22. Instrukcija stājas spēkā 2010.gada 2.jūlijā.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Finanšu ministrs E.Repše

 

Redakcijas piebilde: instrukcija stājas spēkā ar 2010.gada 2.jūliju.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!