• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts goda apliecinājumu savas neatkarības aizstāvjiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.1999., Nr. 186/189 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19736

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents: - sarunā ar Itālijas vēstnieku - tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju

Vēl šajā numurā

09.06.1999., Nr. 186/189

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts goda apliecinājumu savas neatkarības aizstāvjiem

Barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes valde: Valsts veselības centra "Jaundubulti" direktors Jānis Slapiņš, Saeimas priekš-sēdētājs Jānis Straume, rakstniece Marina Kosteņecka un Barikāžu dalībnieku atbalsta fonda prezidents Renārs Zaļais

F.JPG (29189 BYTES) Pirms pusotra mēneša, 29.aprīlī, Saeima pieņēma likumu "Par 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi". Līdz ar to mūsu valstī nodibināts pirmais valsts apbalvojums kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas, un zīmīgi, ka tas ir paredzēts tiem daudzajiem Latvijas iedzīvotājiem, kas bija atsaucīgi un pašaizliedzīgi, valstisko neatkarību atgūstot.

Likums stājās spēkā 2.jūnijā, tādēļ šajā dienā notika 1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmes valdes pirmā sēde. Tajā Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, kas saskaņā ar likuma 5.pantu ir arī šīs valdes priekšsēdētājs, nosauca četrus pārējos valdes locekļus: Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, rakstniece Marina Kosteņecka, valsts veselības centra "Jaundubulti" direktors Jānis Slapiņš un 1991.gada Barikāžu dalībnieku atbalsta fonda (BAF) prezidents Renārs Zaļais.

Tā kā minētais 29.aprīļa likums tika pieņemts pēc šā gada valsts budžeta apstiprināšanas, valde nolēma lūgt valdību atvēlēt nepieciešamos līdzekļus, lai apbalvojumus varētu turpināt pasniegt jau šogad. Tagad valde gaida ierosinājumus par apbalvošanu ar piemiņas zīmi, pamatojoties uz likuma "Par 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi" 6.pantu, kas skan šādi:

"1. Ierosinājumu par apbalvošanu ar piemiņas zīmi valdei var iesniegt jebkura persona.

2. Ierosinājumā par apbalvošanai izvirzīto personu sniedzamas šādas ziņas:

1) vārds, uzvārds, personas kods;

2) dzīvesvietas adrese;

3) to nopelnu apraksts, par kuriem tiek ierosināts apbalvot.

3. Ierosinājuma iesniedzējs par sevi sniedz šādas ziņas:

1) fiziskās personas vārds, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums;

2) fiziskās personas dzīvesvietas adrese vai juridiskās personas adrese.

4. Valde neizskata ierosinājumu, kura autors ieteic apbalvot sevi."

Ierosinājumi tiek gaidīti 1991.gada barikāžu dalībnieku piemiņas zīmes valdes namā Rīgā, Krāmu ielā 3, pasta indekss LV-1050, tālrunis 7213525. Līdz šim ar piemiņas zīmi apbalvoti 1386 cilvēki. Likumā noteikts, ka apbalvoto personu saraksts publicējams "Latvijas Vēstnesī", tādēļ valde uzdeva to sagatavot ievietošanai mūsu laikrakstā jau tuvākajās dienās.

Piektdien preses konferencē pēc valdes sēdes Jānis Straume sacīja, ka turpmāk piemiņas zīmes tiks pasniegtas galvenokārt valstiski nozīmīgajos datumos — 20.janvārī, 4.maijā, 21.augustā un 18.novembrī. Bet Marina Kosteņecka uzsvēra, ka tieši pati tauta atnesa Latvijai neatkarību, tāpēc tās dēli un meitas godam ir pelnījuši valstisku atzinību par drosmi, par uzdrīkstēšanos, par nesavtību.

Mintauts Ducmanis,

"LV" Saeimas un valdības lietu

redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!