• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 8.septembrī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.09.2009., Nr. 143 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197265

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par uzņēmējdarbības vides uzlabošanas pasākumiem

Vēl šajā numurā

09.09.2009., Nr. 143

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 8.septembrī


 

FM: Par pasākumu plānu Latvijas ekonomikas stabilizācijai 

Valdība 8.septembrī atbalstīja grozījumus Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmas ieviešanas rīcības plānā, paredzot papildu pasākumus saskaņā ar jauno Nodomu vēstuli Starptautiskajam valūtas fondam (SVF).

Paredzams, ka tiks izstrādāti grozījumi Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likumā ar mērķi efektivizēt sankciju procedūras par valsts naudas līdzekļu ļaunprātīgu izmantošanu. Izmantojot starptautisko palīdzību, plānots turpināt Maksātnespējas likuma un citu saistīto tiesību aktu pārskatīšanu, pilnveidojot likvidācijas (bankrota) procesu, lai atvieglotu dzīvotnespējīgu uzņēmumu likvidāciju un uzlabotu ieķīlātās mantas pārdošanas procesu.

Tiks izvērtēti arī pasākumi, lai veicinātu Mazās uzņēmējdarbības akta ieviešanu. Plānots arī sagatavot priekšlikumus par izmaiņām nodokļu un grāmatvedības administrēšanā mazo un sīko uzņēmēju atbalstam (piemēram, pārskatu iesniegšanas biežums).

Saskaņā ar izmaiņām plānā tiks izstrādāta Latvijas Hipotēku un zemes bankas attīstības stratēģija, kas paredzētu pārfokusēt bankas darbību, samazinot komercbankas darījumus un koncentrējot bankas darbību tautsaimniecībai būtiskiem virzieniem – mazo un vidējo uzņēmumu finansēšana, uzņēmējdarbības sākšana, infrastruktūra un citi nacionālās attīstības projekti.

Katram pasākumam pretī norādīta atbildīgā institūcija, izpildes termiņš un sagaidāmais rezultāts.

 

FM: Par pievienotās vērtības nodokļa izvēles normām

Lai ieviestu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izvēles normas, valdība 8.septembrī atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotos grozījumus likumā par PVN.

Paredzams, ka likums par PVN tiks papildināts ar šādām PVN piemērošanas izvēles normām: apliekamo personu iespēju apvienoties PVN maksātāju grupā jeb tā sauktajā PVN grupā; tiesībām samazināt budžetā maksājamo nodokļa summu par zaudētā parāda nodokļa summu; īpašo nodokļa režīmu preču importa darījumos.

Apliekamo personu apvienošanās PVN grupā rada iespēju vairākiem viena koncerna uzņēmumiem Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniegt vienu PVN deklarāciju un savstarpēji veiktajiem darījumiem nepiemērot PVN. Šī izvēles norma ļaus efektīvāk strādāt cieši saistītiem uzņēmumiem, rezultātā tiks atvieglotas administratīvās procedūras.

Tiesības samazināt budžetā maksājamo nodokļa summu par zaudētā parāda nodokļa summu nozīmē iespēju, izpildoties vairākiem nosacījumiem, saņemt no valsts budžeta atpakaļ PVN summas par zaudētiem parādiem. Tas veicinās uzņēmējdarbības vides sakārtošanu un priekšnodokļa atskaitīšanas kārtības ievērošanu, kā arī paaugstinās VID informētību par apliekamo personu zaudētiem parādiem.

Savukārt, ieviešot īpašu PVN režīmu preču importa darījumos, tiek radīta iespēja, izpildot vairākus nosacījumus, saņemt no VID atļauju, lai atliktu muitas deklarācijā aprēķinātās valsts budžetā maksājamās PVN summas par iekšzemē no trešajām valstīm vai trešajām teritorijām importētajām precēm, tās izlaižot brīvam apgrozījumam, samaksu līdz tās uzrādīšanai atbilstošā taksācijas perioda PVN deklarācijā. Paredzams, ka īpašā PVN piemērošanas kārtība preču importam veicinās loģistikas centru veidošanos Latvijā, palielinās tranzīta kravu plūsmu caur Latviju, kas varētu palielināt ārvalstu investīciju ieplūšanu Latvijā un paaugstināt Latvijas konkurētspēju salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 1.oktobrī. Par grozījumiem likumā vēl jālemj Saeimai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!