• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības fondu apguvi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.09.2009., Nr. 142 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197162

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām"

Vēl šajā numurā

08.09.2009., Nr. 142

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības fondu apguvi

 
 

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija 2.septembrī pēc atbildīgo amatpersonu uzklausīšanas secināja, ka Eiropas Savienības (ES) fondu administrēšanas sistēmas optimizācija nenorit pietiekami sekmīgi.

Pēc iepazīšanās ar priekšlikumiem ES fondu apguves vienkāršošanai komisija pauda viedokli, ka ir īstenotas birokrātiskas izmaiņas, bet plašākas strukturālas reformas konstatēt nevar.

Deputāti noskaidroja, ka ir saīsināts Eiropas Komisijai deklarējamo izdevumu izskatīšanas laiks, līdz ar to nauda ātrāk atgriezīsies gan ekonomikā, gan pie finansējuma saņēmējiem. Valdībā apstiprinātie grozījumi ļaus projekta īstenotājiem attiecināt neapgūstamo pievienotās vērtības nodokli pirms projekta apstiprināšanas, kā arī atvieglos pārskata iesniegšanas kārtību, skaidroja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks Andžs Ūbelis.

Arī valsts kontroliere Inguna Sudraba komisijas sēdē atzina, ka vēl joprojām ES līdzekļi tiek piešķirti, nevērtējot konkrētus sasniedzamos rezultātus. “Pat tad, ja nauda tiks apgūta, mēs nebūsim panākuši būtiskas izmaiņas ne ekonomikā, ne arī valstij svarīgajās nozarēs,” skaidroja I.Sudraba.

 “Sākumā ir jādefinē mērķi, un tikai tad jāinvestē līdzekļi,” norādīja I.Sudraba, uzsverot, ka 2007.–2013.gada ES fondu apguves plāns neatbilst šābrīža ekonomiskajai situācijai.

Līdz jūlija beigām apstiprināti ES fondu projekti par 1,28 miljardiem latu, kas ir 40,3 procenti no 2007.–2013.gada periodam Latvijai pieejamā finansējuma. Līgumi noslēgti par 24,4 procentiem no pieejamās naudas, savukārt maksājumi veikti tikai par 4,9 procentiem no kopējā 3,18 miljardu lielā finansējuma, informēja FM pārstāvis.

Publisko izdevumu un revīzijas komisija nolēma turpmāk skatīt ES fondu apguves procesu nozaru griezumā, uz katru sēdi aicinot ne vairāk kā divas ministrijas, kā arī Finanšu ministriju kā atbildīgo ministriju par ES fondu apguvi.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!