• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par līdzekļiem pedagogu kompensācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2009., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197071

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrs: Par Maksātnespējas likuma grozījumu izstrādi

Vēl šajā numurā

04.09.2009., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs: Par līdzekļiem pedagogu kompensācijai

 

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns 11.septembrī aicinās valdību pašvaldībām piešķirt finansējumu, lai izmaksātu atlaišanas pabalstus izglītības reformas rezultātā darbu zaudējušajiem pedagogiem. Apkopojot pašvaldību iesniegto informāciju, konstatēts, ka līdz 1.septembrim sakarā ar izglītības sistēmas reformu 25 pašvaldībās tiek slēgtas 47 skolas un atbrīvoti 680 pedagogi, tāpat 25 pašvaldībās tiek reorganizētas 45 skolas un atbrīvoti 290 pedagogi. Vēl darbu zaudē 749 pedagogi, palielinoties noteiktajam skolēnu skaitam uz vienu pedagoģisko likmi.

Kopumā 1719 pedagogu atlaišanas pabalstu izmaksai nepieciešami 1,19 miljoni latu.

“Situācijā, kad samazināta budžeta apstākļos uz pašvaldībām gulstas sociālā atbalsta sniegšana grūtībās nonākušajiem iedzīvotājiem, valdībai ir jāuzņemas atbildība par īstenoto izglītības reformu un jāsniedz atbalsts pašvaldībām, lai pārvarētu šīs reformas negatīvās sekas,” uzsver ministrs reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Ministrija, uzņemoties iniciatīvu meklēt risinājumu finanšu līdzekļu piešķiršanai pašvaldībām pabalstu izmaksai, ir secinājusi, ka nepieciešamos finanšu līdzekļus var paredzēt no Finanšu ministrijas pamatbudžeta apakšprogrammas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Saskaņā ar Darba likumā noteikto, uzteicot darba līgumu gadījumos, ja tiek samazināts darbinieku skaits vai tiek likvidēts darba devējs, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu. Atlaišanas pabalstus valsts un pašvaldību institūciju darbiniekiem no šā gada 29.jūnija līdz 31.decembrim nosaka atbilstoši likumam “Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzību 2009.gadā”. Tas paredz, ka pabalsts izmaksājams 0,95 mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta mazāk nekā piecus gadus, vai arī viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja amatpersona (darbinieks) pie attiecīgā darba devēja bijusi nodarbināta vairāk nekā piecus gadus.

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas sagatavotais ziņojums par nepieciešamo finansējumu pašvaldībām, lai izmaksātu atlaišanas pabalstus pedagogiem, un attiecīgs Ministru kabineta rīkojuma projekts iesniegts saskaņošanai Finanšu un Tieslietu ministrijā, kā arī Valsts kancelejā.

 

Dace Kārkliņa, ministra preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!