• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zinātņu akadēmijā – Patentu valdē: Turpinot "Minox" izgudrotāja tradīciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.09.2009., Nr. 141 https://www.vestnesis.lv/ta/id/197063

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

04.09.2009., Nr. 141

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zinātņu akadēmijā – Patentu valdē: Turpinot “Minox” izgudrotāja tradīciju

 

Šodien Latvijas Zinātņu akadēmijā pulcēsies Latvijas tehniskās domas ievērojamākie speciālisti, lai Zinātņu akadēmijas un Patentu valdes vārdā radioinženierim Raimondam Skurulam pasniegtu prestižo Valtera Capa balvu.

Raimonds Skuruls ienāk Latvijas tehnikas teorijā un praksē ar izcilu izgudrojumu skaņu apstrādes tehnikas jomā. Viņš izstrādājis unikālu skaņas apstrādes tehnoloģiju – pirmais pasaulē dodams precīzus un objektīvus skaļruņu un to sistēmu mērījumus un automātiskās korekcijas. Šī inovācija gūst aizvien lielāku atzinību, un ekspertu slēdziens ir: lietojot jebkurā skaļrunī, austiņās, iemontējot mobilajos tālruņos, izmantojot TV, radio, koncertos, brīvdabas pasākumos – tā nodrošina vistīrāko skaņu. Attiecīgās priekšrocības atzinušas televīzijas studijas un koncertu organizācijas gan Latvijā, gan citās valstīs.

Šīs vārdbalvas vārda devējs Valters Caps dzimis Rīgā 1905.gadā un rūpnīcā VEF (1936–1943) realizējis savu izgudrojumu – izgatavojis vismazāko fotoaparātu pasaulē “Minox”. 1946.gadā viņš izveidoja firmu Vācijā, kura ražoja un joprojām ražo slaveno miniaparātu. V.Capam tas bija mūža darbs. To pašu var teikt arī par R.Skurulu, kurš pie sava izgudrojuma strādājis 28 gadus.

Līdz šim V.Capa balva par izciliem izgudrojumiem un Latvijas vārda atpazīšanu pasaulē pasniegta divas reizes: 2005.gadā Robertam Kalniņam (Latvija) un Benjaminam Jofem (ASV–Latvija) par nozīmīgiem izgudrojumiem detaļu automatizētā manipulēšanā ar elektromagnētisko lauku (EMAGO); 2007.gadā Jurim Upatniekam (ASV–Latvija) par nozīmīgu ieguldījumu un izgudrojumiem hologrāfijā.

 

LZA Zinātniskais sekretariāts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!