• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par 2008.gada ziņojumu par konkurences politiku. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.09.2009., Nr. 139 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196886

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par jaunās automobiļu drošības sistēmas ieviešanu

Vēl šajā numurā

02.09.2009., Nr. 139

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par 2008.gada ziņojumu par konkurences politiku

 

Eiropas Komisijas 2008.gada ziņojumā par konkurences politiku sniegts pārskats par Eiropas Savienības konkurences politikas galvenajiem attīstības virzieniem un nozīmīgākajiem noteikumu piemērošanas pasākumiem.

Tajā aprakstīts, kā konkurences politikas instrumenti tika izmantoti finanšu un ekonomikas krīzes pārvarēšanai, un norādītas priekšrocības, ko konkurences politika sniedz patērētājiem. Šis darbs ietvēra arī citu konkurences noteikumu piemērošanu – tāpat kā iepriekš tika turpināti pasākumi pret konkurenci kropļojošu rīcību, uzņēmumu apvienošanās lietu pārbaude un valsts atbalsta izskatīšana.

Par konkurences politiku atbildīgā komisāre Nēlī Krūsa sacīja: “2008.gads bija neparasts un grūts gads, kad Eiropa saskārās ar bezprecedenta ekonomiskām problēmām. Uzskatu, ka Komisijas darbība konkurences jomā bija noteicošais faktors vienotā tirgus un konkurences priekšrocību saglabāšanā, kā arī vienlaikus finanšu sistēmas stabilitātes nodrošināšanā. Cieša sadarbība starp partneriem Eiropas un valstu līmenī mums ir ļāvusi efektīvi un laikus pievērsties krīzes pārvarēšanai. Tomēr netika pārtraukta citu konkurences noteikumu piemērošana – krīzes laikā konkurences noteikumi ir pat vēl svarīgāki ekonomikai, un Komisijas veiktais darbs, tos piemērojot, joprojām ir ārkārtīgi nozīmīgs.”

 

Politikas reforma ātrāku un labāku lēmumu pieņemšanai

2008.gads ir bijis ļoti auglīgs gads konkurences politikai pretmonopola, valsts atbalsta un uzņēmumu apvienošanās kontroles jomā.

Pieņemot vispārējo grupu atbrīvojuma regulu un ieviešot līdzsvara testu, valsts atbalsta jomā Komisija ir pārgājusi uz dalībvalstu paziņoto atbalsta pasākumu analīzi, kas vairāk ir balstīta uz ekonomisko ietekmi.

Komisija pieņēma arī Balto grāmatu par zaudējumu atlīdzināšanas prasībām saistībā ar ES konkurences noteikumu pārkāpšanu. Baltā grāmata ir progress to šķēršļu pārvarēšanā, kas pašlaik rodas no konkurences problēmām cietušajiem, lai saņemtu reālu kompensāciju.

Turpinot apkarot karteļus, Komisija ir ieviesusi mehānismu, lai atrisinātu karteļu lietas ar iesaistīto pušu vienošanos, izmantojot vienkāršotu procedūru, kas ļauj ātrāk izskatīt lietas un atvēlēt resursus citu karteļu lietu izskatīšanai un jaunas izmeklēšanas sākšanai.

 

Par priekšrocībām, ko konkurences politika sniedz patērētājiem

Pirmo reizi 2008.gada ziņojumā ir īpaša nodaļa par tematu, kas tiek uzskatīts par sevišķi svarīgu konkurences politikas jomā. Izvēlētais temats ir “Karteļi un patērētāji”. 2008.gadā Komisija sodīja ar naudassodu 34 uzņēmumus atbilstīgi septiņiem lēmumiem par karteļiem. Tādās lietās kā banānu kartelis patērētāji tieši cieta no augstākām cenām, kamēr Komisija pārtrauca cenu noteikšanas karteļa darbību.

Saskaņā ar Komisijas dienestu aplēsēm to karteļu nodarītais kaitējums ekonomikai, kurus Komisija sodīja ar naudassodu no 2005. līdz 2007.gadam, veido vismaz 7,6 miljardus eiro.

 

Dominējošo uzņēmumu uzraudzība

Apkarojot dominējošā tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, Komisija 2008.gadā pieņēma nozīmīgus lēmumus enerģētikas un IT nozarē.

Komisijas īstenotās izpētes rezultātā par konkurenci enerģētikas nozarē un pēc Komisijas veiktās plašās izmeklēšanas Vācijas enerģētikas uzņēmums “E.ON” labprātīgi piedāvāja nodalīt savas uzņēmējdarbības nozīmīgas daļas, lai kliedētu izmeklēšanas gaitā radušās bažas. Tas ļaus jauniem konkurentiem ienākt Vācijas enerģijas tirgū un piedāvās lielāku izvēli patērētājiem Vācijā.

Pārvades infrastruktūras atsevišķā apsaimniekošana uzlabos arī Eiropas enerģijas tirgus darbību, nodrošinot visiem tirgus dalībniekiem vienādu piekļuvi tirgum. 2008.gadā Komisija arī sodīja “Microsoft” ar otro naudassoda maksājumu 899 miljonu eiro apmērā par to, ka tas nepildīja Komisijas 2004.gada lēmumu, kurā tam pieprasīts apmainīties ar svarīgu informāciju par savstarpēju izmantojamību ar tā konkurentiem uz pieņemamu noteikumu pamata.

 

Noturīgi rezultāti iedzīvotāju labā

Kā rāda 2008.gadā gūtā pieredze, konkurences politika nav ne statiska, ne neelastīga, bet spējīga ņemt vērā mainīgo ekonomisko situāciju, tajā pašā laikā nodrošinot līdzvērtīgus konkurences apstākļus vienotajā tirgū.

Šis stingru principu apvienojums ar elastīgiem procesiem ir padarījis konkurences politiku par konstruktīvu un stabilizējošo faktoru Eiropas Savienības finanšu sistēmā un reālajā ekonomikā kopumā.

Jo īpaši kopš krīzes sākuma 2008.gada oktobrī līdz gada beigām Komisija pieņēma aptuveni 40 lēmumus par atbalstu bankām un reālajai ekonomikai un izdeva trīs norādījumu dokumentus par to, kā dalībvalstis varētu izmantot valsts atbalsta noteikumus, lai atbalstītu finanšu nozari un ekonomiku krīzes laikā.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!