• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrija: Par jauno braukšanas maksas atvieglojumu sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2009., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196823

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Veselības ministrija: Par neatliekamās palīdzības nodrošināšanu lielajās slimnīcās

Vēl šajā numurā

01.09.2009., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satiksmes ministrija: Par jauno braukšanas maksas atvieglojumu sistēmu

 

No 1.septembra tiek samazināts pasažieru kategoriju skaits, kurām braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā nodrošina valsts budžeta dotācija.

To paredz augusta sākumā valdībā apstiprinātie Ministru kabineta noteikumi “Noteikumi par pasažieru kategorijām, kuras ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus maršrutu tīkla maršrutos”.

Braukšanas maksas atvieglojumus reģionālajos starppilsētu un reģionālajos vietējas nozīmes maršrutos valsts pilnā apmērā (100%) arī turpmāk nodrošinās pirmsskolas vecuma bērniem, bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā, bērnu aprūpes institūcijās vai mācās vispārējās un profesionālajās izglītības iestādēs. Arī politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, tāpat kā līdz šim, bez maksas varēs izmantot reģionālos starppilsētu nozīmes maršrutus. Valsts dotācija pilnā apmērā paredzēta arī bērnu invalīdu un 1.grupas invalīdu bezmaksas pārvadāšanai reģionālajos starppilsētu un vietējas nozīmes maršrutos.

Līdz jaunā Invaliditātes likumprojekta apstiprināšanai Saeimā bez maksas reģionālos starppilsētu un vietējas nozīmes maršrutus varēs izmantot arī 2.grupas invalīdi un personas, kas pavada 1.grupas invalīdus vai bērnus invalīdus. Tas nozīmē, ka līdz attiecīgu izmaiņu ieviešanai likumdošanā attiecībā uz invalīdu tiesībām izmantot sabiedrisko transportu uz atvieglotiem nosacījumiem saglabājas līdzšinējā kārtība – bērni invalīdi, kā arī 1. un 2.grupas invalīdi un personas, kas pavada 1.grupas invalīdus vai bērnus invalīdus, var turpināt izmantot sabiedrisko transportu bez maksas gan reģionālos starppilsētu un reģionālos vietējas nozīmes, gan pilsētas nozīmes maršrutos.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu likums paredz, ka no šā gada 1.jūlija zaudējumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu pilsētas nozīmes pārvadājumos pilnībā kompensējami no attiecīgās pašvaldības budžeta. Pašvaldībām ir tiesības brīvprātīgi noteikt braukšanas maksas atvieglojumus savā administratīvajā teritorijā, kompensējot pārvadātājam radītos zaudējumus.

Deviņas lielākās pilsētu pašvaldības jau ir pieņēmušas lēmumu vai tuvākajā laikā plāno lemt par braukšanas maksas atvieglojumu piešķiršanu vairākām pasažieru kategorijām savā administratīvajā teritorijā, tādējādi saglabājot gan pašvaldības noteiktās atlaides, gan tās, ko iepriekš daļēji finansēja valsts.

Piemēram, Rīgas dome ir radusi iespēju saglabāt braukšanas maksas atvieglojumus ne tikai visām līdzšinējām pasažieru kategorijām, bet arī piešķirt tos dažām jaunām. Jāņem vērā, ka šīs atlaides un atlaižu lielumus katrā pilsētas administratīvajā teritorijā pašvaldības varētu noteikt atšķirīgi, atbilstoši to finansiālajām iespējām.

Pēdējā pusgada laikā ar dažādu sabiedrisko transportu Latvijā pārvadāti par 25–30% mazāk pasažieru, līdz ar to ievērojami samazinājušies no pasažieru pārvadājumiem gūtie ieņēmumi. Turklāt dotācija sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanai samazināta par 7,5 miljoniem latu. Jaunie noteikumi par maksas atvieglojumiem sabiedriskajā transportā pieņemti tādēļ, ka valsts budžeta līdzekļi pasažieru pārvadājumu zaudējumu kompensēšanai ir nepietiekami.

 

Satiksmes ministrijas  Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!