• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sodu palielināšanu par pārkāpumiem pret bērniem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2009., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196786

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par stratēģisko attīstības dokumentu izpildi

Vēl šajā numurā

01.09.2009., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sodu palielināšanu par pārkāpumiem pret bērniem

 

Saeimas Juridiskās komisijas 27.au­gustā galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz palielināt sodus par pārkāpumiem pret bērniem.

 “Komisija ir atzinusi par nepieciešamu pilnveidot normas, kas attiecas uz nepilngadīgo iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā, kā arī ubagošanā. Šīs nevēlamās parādības mūsu sabiedrībā ir sastopamas, tādēļ ir svarīgi paust stingru attieksmi. Tikpat būtiski ir palielināt sodus par bērna atstāšanu bez uzraudzības, kā arī par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Vineta Muižniece.

Sods par nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā turpmāk paredzēts no 25 līdz 100 latiem, bet par nepilngadīgā novešanu līdz dzēruma stāvoklim draudēs 50–250 latu naudas sods. Savukārt par alkohola vai tabakas izstrādājumu nodošanu nepilngadīgā rīcībā tā, ka šīs vielas ir kļuvušas nepilngadīgajiem brīvi pieejamas lietošanai, varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem. Patlaban noteiktās sankcijas ir vidēji divas reizes mazākas.

Stingrākas sankcijas ieviešamas, lai mazinātu atkarību izraisošo vielu pieejamību. Likumprojekta autori norāda, ka vairāk nekā divas trešdaļas nepilngadīgo skolēnu uzskata, ka alus, sidrs un alkoholiskie kokteiļi viņiem būtu ļoti viegli vai diezgan viegli pieejami. Līdzīgi skolēni vērtē arī cigarešu pieejamību.

Savukārt par bērna, kas nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, atstāšanu bez uzraudzības varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 50 latiem. Ja tas izdarīts atkārtoti gada laikā, sods paredzēts no 50 līdz 150 latiem.

Tāpat lielāks sods paredzēts par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu – par to varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 100 latiem.

Par nepilngadīgo vecumā līdz 16 gadiem iesaistīšanu vai izmantošanu ubagošanā plānots sods līdz 250 latiem, bet par gada laikā atkārtotu pārkāpumu – līdz 500 latiem.

Likuma grozījumi trešajā lasījumā vēl jāskata Saeimā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!