• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts kontrole: Par nepilnībām Valsts ieņēmumu dienesta darbībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2009., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196620

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

27.08.2009., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontrole: Par nepilnībām Valsts ieņēmumu dienesta darbībā

 

Finanšu ministrija (FM) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) nenodrošina kontroli pār vairāku tiesību aktu ievērošanu, līdz ar to netiek nodrošināta pilnīga nodokļu un citu maksājumu ieņēmumu administrēšana un to atspoguļošana Latvijas Republikas 2008.gada pārskatā par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem, revīzijā konstatēja Valsts kontrole (VK).

Revīzijā, izlases veidā pārbaudot nodokļu aprēķinus izvēlētajās VID struktūrvienībās, konstatēts, ka VID nav nodrošināta kontrole pār 8 608 258 latu ieņēmumiem, kā rezultātā nav nodrošināta nodokļu ieņēmumu iekasēšana budžetā vismaz 2 398 475 lati.

VID nenodrošina centralizētu un efektīvu maksājumu par valsts kapitāla izmantošanu administrēšanu uzraudzību, lai kontrolētu, cik valsts kapitāla daļas ir kapitālsabiedrībās un vai valstij piekritīgie maksājumi ir ieskaitīti valsts budžetā noteiktajā apmērā, līdz ar to kapitālsabiedrības, kuras 2007.gadā strādāja ar peļņu, nav samaksājušas normatīvajos aktos noteikto valstij piekritīgo peļņas daļu 2 295 036 latus un ministrijas kā kapitāla daļu turētājas nav ievērojušas normatīvo aktu prasības.

Nepietiekamas akcīzes preču aprites kontroles rezultātā VID nebija veicis kontroli pār akcīzes nodokļa samaksu budžetā 2 721 276 latu apmērā, pār termiņā neiesniegtajiem administratīvajiem pavaddokumentiem akcīzes precēm, kuras pārvieto atliktā nodokļa maksāšanas režīmā.

VK uzskata, ka VID ir nepamatoti ierobežojis nodokļu maksātāju tiesības saņemt PVN pārmaksas atmaksu. Visos izlases veidā izskatītajos gadījumos, kuros saskaņā ar normatīvajiem aktiem pastāv izvēles iespēja veikt vai neveikt PVN pārmaksu atmaksu, VID to atsaka, neskatoties uz to, ka pieprasītā pārmaksa ir atzīta par pamatotu. Tādējādi VID neievēro labas pārvaldības principu.

Revīzijā konstatēts, ka izveidotā iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanas sistēma, kas paredz tiesības Rīgas, Ventspils un Liepājas domei patstāvīgi iekasēt to iedzīvotāju ienākuma nodokļa daļu, kas ieturēts no pašvaldībā dzīvojošiem darba ņēmējiem, ir neefektīva un nav caurspīdīga. Valsts ieņēmumu dienesta un attiecīgo pašvaldību funkcijas dublējas, līdz ar to, piemēram, Rīgas dome iedzīvotāju ienākuma nodokļa administrēšanai 2008.gadā ir nelietderīgi izlietojusi 261 259 latus.

Revīzijas laikā, veicot izlasē iekļauto darījumu pārbaudi, tika konstatēts, ka Rīgas dome ir saņēmusi pašvaldības budžetā iedzīvotāju ienākuma nodokli ne tikai no Rīgas pašvaldību administratīvajā teritorijā dzīvojošajiem darba ņēmējiem, bet arī no citās pašvaldībās dzīvojošajiem nodokļu maksātājiem. 2008.gadā Rīgas domes pašvaldības budžetā iedzīvotāju ienākuma nodoklis kļūdaini tika iemaksāts 975 400 latu par 3267 nodokļu maksātājiem. Saskaņā ar Rīgas domes iesniegtajiem datiem attiecībā uz šiem nodokļu maksātājiem tika atmaksāti 383 629 lati, bet ar atlikušo summu 591 771 latu nekādas darbības netika veiktas.

Nodokļu parādu uzskaites, dzēšanas un atspoguļošanas kārtība nenodrošina skaidru un patiesu informāciju par nodokļu parādu stāvokli. VK konstatēja, ka LR 2008.gada pārskatā par valsts budžeta izpildi un par pašvaldību budžetiem nav atspoguļotas nedzēsto nodokļu parādu summas bankrotējušiem un nepārreģistrētiem uzņēmumiem vismaz 20 829 994 latu apmērā.

VK konstatēja, ka VID, ieviešot dokumentu digitalizācijas sistēmu, kas paredzēta nodokļu maksātāju papīra formā iesniegtu pārskatu un deklarāciju datu ievadīšanai datubāzē, tos digitalizējot kā atpazītu tekstu vai dokumenta attēlu, ir nelietderīgi izlietojusi 1 594 589 latus. Sistēmas prognozētās izmaksas atšķiras no faktiskajām tās izstrādes un ieviešanas izmaksām vairāk nekā divas reizes, turklāt tā nenodrošina līgumā paredzēto dokumentu veidu skaita apstrādi, tādējādi samaksa ir veikta par nepilnīgi izstrādātu sistēmu. Turklāt VID notiek pāreja uz pārskatu un deklarāciju iesniegšanu elektroniskā formā, ko nodrošina Elektroniskās deklarēšanas sistēma.

 

Valsts kontroles informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!