• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pensijas ierobežojumu atcelšanu invalīdiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.08.2009., Nr. 136 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196567

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par pilnvaru apstiprināšanu 12 deputātiem

Vēl šajā numurā

27.08.2009., Nr. 136

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pensijas ierobežojumu atcelšanu invalīdiem

 

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti 5.augustā vienbalsīgi nolēma iesniegt Saeimā likumprojektu, ar kuru paredzēts atcelt vecuma pensijas ieturējumus tiem pensionāriem, kuriem noteikta invaliditāte uz mūžu.

Tādējādi uz šiem pensionāriem neattiektos no 1.jūlija noteiktie ierobežojumi, kas paredz 10 procentu pensijas ieturējumu nestrādājošiem pensionāriem un 70 procentu ieturējumu invalīdiem, kas ir darba ņēmēji vai pašnodarbinātie.

Patlaban likums “Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam” paredz atšķirīgu attieksmi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Invaliditātes pensijas saņēmēji to saņem pilnā apmērā, bet, ja invalīds saņem vecuma pensiju, no tās tiek veikts ieturējums.

Atbalstu likumprojektā ietvertajām normām paudusi gan invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons”, gan Latvijas Pensionāru federācija. Tās priekšsēdētāja Aina Verze komisijas sēdē arī uzsvēra, ka ierobežojumi būtu jāatceļ arī mazo pensiju saņēmējiem, piemēram, tiem, kam valsts maksā minimālo pensiju.

Savukārt komisijas deputāts Andrejs Klementjevs interesējās, vai iepriekš pieļautā kļūda tiks atcelta tikai ar 1.oktobri, vai arī likums noteiks, ka valsts atmaksā invalīdiem arī no jūlija līdz septembrim ieturēto pensijas daļu.

Komisijas priekšsēdētāja Aija Barča norādīja, ka aprēķini un konsultācijas par papildu normu iekļaušanu likumprojektā būs iespējamas, gatavojot to otrajam lasījumam.

Pēc Labklājības ministrijas informācijas, patlaban valstī ir 7,2 tūkstoši vecuma pensijas saņēmēju, kam noteikta invaliditāte uz mūžu. Aprēķini liecina, ka šīs likumdošanas iniciatīvas īstenošanai gadā nepieciešami 3,2–3,3 miljoni latu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!