• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Austrijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā un Latvijas Valsts protokola vadītāja apbalvošanu ar Austrijas ordeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2009., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalsta priekšlikumiem Latvijas skolām reformu laikā

Vēl šajā numurā

26.08.2009., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Austrijas ārlietu ministra oficiālo vizīti Latvijā un Latvijas Valsts protokola vadītāja apbalvošanu ar Austrijas ordeni


 

AU1.JPG (9547 bytes) AU2.JPG (19375 bytes)

Vakar, 25.augustā, ārlietu ministrs Māris Riekstiņš (attēlā pa kreisi no labās) tikās ar Austrijas ārlietu ministru Mihaēlu Špindelegeru, kurš Latvijā bija ieradies oficiālā vizītē. Uz darbdienas beigām Austrijas vēstnieces Hermīnes Popelleres rezidencē Ķīpsalā ministrs sirsnīgā gaisotnē sveica Valsts protokola vadītāju, bijušo Latvijas vēstnieku Austrijā Aivaru Grozu un pasniedza viņam augsto, grezno apbalvojumu “Lielo Zelta Goda zīmi ar lenti” par nopelniem Austrijas labā. Apbalvojums Aivaram Grozam piešķirts ar Austrijas Republikas federālā prezidenta Heinca Fišera 2009.gada 30.jūnija lēmumu. A.Groza bija Latvijas vēstnieks Austrijā no 2005.gada 25.oktobra līdz 2009.gada 4.augustam. Ar savu klātbūtni Valsts protokola vadītāju godināja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš, Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, iepriekš bijusī Latvijas vēstniece Elita Kuzma, tagadējais vēstnieks Indulis Bērziņš, Eiropas valstu vēstnieki un citi diplomāti. Attēlā pa labi no kreisās: Elita Kuzma, Aivars Groza, ministrs Dr.Mihaēls Špindelegers, vēstniece Hermīne Popellere, Indulis Bērziņš, Sandra Groza – vakar, lielā apbalvojuma saņemšanas reizē
Foto: Inga Kundziņa, A.F.I.; Boriss Koļesņikovs, “LV”

 

Pie ārlietu ministra

25.augustā ārlietu ministrs Māris Riekstiņš tikās ar Austrijas ārlietu ministru Mihaēlu Špindelegeru, kurš bija ieradies Latvijā oficiālā vizītē. Tikšanās laikā ministri pārrunāja Latvijas un Austrijas divpusējās attiecības, kā arī Eiropas Savienības (ES) aktuālos jautājumus.

M.Riekstiņš un M.Špindelegers pauda gandarījumu par abu valstu attiecību attīstību. Ministri bija vienisprātis, ka pašreizējā ekonomiskajā situācijā jāstiprina sadarbība, atzīmējot konsulāro sadarbību kā vienu no jomām. Latvijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka kopš valsts neatkarības atjaunošanas notikusi amatpersonu vizīšu apmaiņa augstā politiskā līmenī. Savukārt Austrijas ārlietu ministrs akcentēja Baltijas Ceļa 20.gadadienas pasākumus, vienlaikus norādot, ka miermīlīgā demonstrācija 1989.gadā bija unikāls vēsturisks pasākums.

Sarunas laikā M.Špindelegers aktualizēja jautājumu par Eiropas Savienības Stratēģijas Baltijas jūras reģionam sagatavošanas gaitu. Šī ir pirmā ES iekšējā ilgtermiņa stratēģija kādam makroreģionam, kuras pamatā ir integrēta pieeja ES politiku īstenošanai reģionā. M.Riekstiņš informēja M.Špindelegeru par stratēģijas sagatavošanas procesu, savukārt Austrijas ārlietu ministrs norādīja, ka Stratēģija Baltijas jūras reģionam ir kā pilotprojekts citiem Eiropas makroreģioniem, uzsverot pieredzes pārņemšanu, izstrādājot Stratēģiju Donavas reģionam. “Pozitīvi novērtēju Austrijas izrādīto interesi Stratēģijas Baltijas jūras reģionam pieredzes pārņemšanā citos Eiropas reģionos,” norādīja M.Riekstiņš.

Saistībā ar Eiropas Savienības darba kārtību ministri apmainījās viedokļiem par ES paplašināšanos. M.Riekstiņš un M.Špindelegers pozitīvi novērtēja Īslandes pieteikumu dalībai ES un atzīmēja Horvātijas eirointegrāciju pēc pievienošanās sarunu sekmīga noslēguma.

Tikšanās noslēgumā Mihaēls Špindelegers uzaicināja M.Riekstiņu ierasties vizītē Austrijā.

Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departaments

 

Pie Ministru prezidenta

25.augustā Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tikās ar Austrijas ārlietu ministru Mihaēlu Špindelegeru viņa oficiālās vizītes Latvijā laikā. Puses pārrunāja iespējas paplašināt abu valstu divpusējo sadarbību, Latvijas un Austrijas kopējās intereses Eiropas Savienības ietvaros, kā arī notika viedokļu apmaiņa par starptautiskajām aktualitātēm.

Austrijas ārlietu ministrs izrādīja interesi par Latvijas viedokli saistībā ar tādām Eiropas Savienības kopējām iniciatīvām kā Austrumu partnerība un Baltijas jūras reģiona stratēģija. V.Dombrovskis uzsvēra, ka arī Latvija atbalsta Austrumu partnerības iniciatīvas īstenošanu un tās ietvaros jāizvērš konkrēti projekti, lai veicinātu šīs iniciatīvas nozīmīgumu.

Sarunas laikā V.Dombrovskis un M.Špindelegers apsprieda aktuālo situāciju abu valstu ekonomikās saistībā ar ekonomisko un finanšu krīzi. Latvijas valdības vadītājs izklāstīja Latvijas nodomu līdz 2012.gadam izpildīt Māstrihtas kritērijus, lai pievienotos eirozonai 2014.gadā. V.Dombrovskis uzsvēra, ka Latvija pozitīvi novērtē Eiropas Savienības reakciju uz ekonomisko lejupslīdi, tostarp lēmumus par finansiālās palīdzības sniegšanu, ieceri paātrināt Eiropas Savienības fondu apguvi, kā arī mazināt vai atlikt nacionālo līdzfinansējumu Eiropas Sociālā fonda projektiem.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Pie Saeimas priekšsēdētāja biedres

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa 25.augustā tikās ar Austrijas Republikas ārlietu ministru Mihaēlu Špindelegeru.

Tikšanās laikā tika pārrunāti dažādi aktuāli Eiropas Savienības (ES) darba kārtības jautājumi, tostarp arī Lisabonas līguma ratifikācijas process. Puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Austrijai kā mazām ES dalībvalstīm īpaši būtiska ir aktīva un regulāra sadarbība, it īpaši nacionālo parlamentu līmenī, kuru ietekme ES lēmumu pieņemšanas procesā pēc Lisabonas līguma stāšanās spēkā būtiski palielināsies.

 “Latvija ir parlamentāra valsts, tādēļ diskusijām par Eiropas Savienības jautājumiem daudz aktīvāk jānotiek Saeimā, ne tikai valdībā,” uzsvēra S.Āboltiņa, norādot uz jaunā ES pamatlīguma nozīmi nacionālo parlamentu lomas stiprināšanā. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja biedre atgādināja, ka Latvija bija starp pirmajām ES dalībvalstīm, kuras ratificēja Lisabonas līgumu.

S.Āboltiņa tikšanās laikā pateicās par Austrijas atbalstu ES, piešķirot Latvijai starptautisko finansiālo aizdevumu, un pauda gandarījumu par Latvijas un Austrijas divpusējo attiecību pozitīvo dinamiku. Pateicoties Austrijas vēstniecības Latvijā aktīvajam darbam, Latvijas un Austrijas attiecības kļūst aizvien aktīvākas arī ekonomiskajos jautājumos, ne tikai jau tradicionāli ciešajos kultūras un tūrisma sakaros, norādīja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!