• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jubilejas monētas "Latvijas Universitāte" laišanu apgrozībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.08.2009., Nr. 135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196497

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārlietu ministrija: Par Afganistānā notikušajām vēlēšanām

Vēl šajā numurā

26.08.2009., Nr. 135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jubilejas monētas “Latvijas Universitāte” laišanu apgrozībā


 

LUAVERSS.JPG (13961 bytes) LUREVERSS.JPG (11778 bytes)

Nominālvērtība: 1 lats; Svars: 31,47 g; diametrs: 38,61 mm;

Metāls: 925º sudrabs; kvalitāte: proof;

Kalta 2009.gadā “Koninklijke Nederlandse Munt” (Nīderlande);

Mākslinieki: Guntars Sietiņš (grafiskais dizains), Jānis Strupulis (plastiskais veidojums);

Monētas priekšpuse (averss): Centrā – Latvijas Universitātes ģerbonis: lauru lapu vainagā ietverts ozols ar Latvijas Universitātes nosaukumu latīņu valodā UNIVERSITAS LATVIENSIS virs tā un Latvijas Universitātes devīzi – SCIENTIAE ET PATRIAE (Zinātnei un tēvzemei) zem tā. Ģerboņa centrā – ozols, kura zari simbolizē fakultātes. Ozola kreisā puse veidota reljefā, labā puse – metālā iekalts fotoattēls, tādējādi simbolizējot sauso zinātni un zaļo dzīvi. Virs ģerboņa puslokā uzraksts LATVIJAS REPUBLIKA, zem tā pa kreisi puslokā Latvijas Universitātes dibināšanas gadskaitlis romiešu cipariem – MCMXIX (1919), pa labi – monētas kalšanas gadskaitlis – 2009.

Monētas aizmugure (reverss): Centrā – Latvijas Universitātes galvenā ēka, priekšplānā – uz grāmatām sēdoša pūce (gudrības simbols), pūcei aizmugurē – rozes zieds (veltījums daiļajām studentēm). Augšā puslokā uzraksts LATVIJAS UNIVERSITĀTE, apakšā – uzraksts 1 LATS.

Monētas josta: Vārdi VIVAT, CRESCAT un FLOREAT, atdalīti ar rombveida punktiem.

Latvijas Banka 24.augustā laidusi apgrozībā sudraba jubilejas monētu “Latvijas Universitāte”. Tās grafisko dizainu veidojis mākslinieks Guntars Sietiņš, ģipša modeli – tēlnieks Jānis Strupulis.

Latvijas Universitāte, valsts lielākā augstskola un vienīgā klasiskā universitāte Latvijā, ir tikai gadu jaunāka par savu valsti un šā gada 28.septembrī svinēs savu deviņdesmitgadi. Zinātnes vēsturnieks akadēmiķis Jānis Stradiņš uzskata: “Universitātes dibināšana ļāva apvienot vairumu svešatnē izkliedēto latviešu zinātnieku un zinātniski orientēto praktiķu, ļāva izaudzināt jaunu latviešu zinātnieku paaudzi, aizsākt latviešu zinātniskās terminoloģijas izkopšanu dažādās nozarēs.”

Latvija ir studentu zeme: pēc studentu skaita uz 10 tūkstošiem iedzīvotāju tā ir otrajā vietā pasaulē. Latvijas Universitātes nosaukums liecina par šīs mācību iestādes īpašo statusu, jo parasti augstskolas valsts vārdā nenosauc.

Latvijas Universitātei izdevies vairot akadēmisko garu un intelektuālo potenciālu, lai gan bija jāpārvar Otrā pasaules kara postījumi un padomju okupācijas ideoloģiskās un politiskās represijas. Latvijas Universitāte ir vienīgā klasiskā universitāte Latvijā, valsts lielākā un plašākā augstskola, kur eksaktās, humanitārās un sociālās zinātnes apgūst 23 tūkstoši studentu. Studijas sniedz akadēmiskās un profesionālās zināšanas un veido analītisku domāšanu un izpratni par procesiem.

Latvijas Universitāte veidojas par pētnieciskā tipa universitāti, kas arvien spēcīgāk pieteiks savu vietu Eiropas vadošo universitāšu pulkā. Tas labi saskan ar Eiropas Savienības plāniem palielināt Eiropas zinātnieku konkurētspēju pasaulē.

21.gadsimtā LU turpina pastāvēt kā tradīcijām bagāta un akadēmiski stipra mācību iestāde. To neapšaubāmi par savu Alma Mater sauks vēl daudzi zinātkāri jaunieši.

Ievadot jubilejas mēnesi, monētu Latvijas Universitātes rektoram prof. Mārcim Auziņam 7.septembrī pasniegs Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Pasākums noritēs LU Senāta sēžu zālē, klātesot universitātes vadībai un goda viesiem.

Monētas aversā izmantots LU ģerbonis (ģerbonis ir raksturīgs monētu aversu sižets), savukārt reversa kompozīciju veido LU galvenā ēka, kuras priekšplānā attēlots gudrības simbols, uz grāmatām sēdoša pūce, un rozes zieds – veltījums daiļajām studentēm. Monētas kalumā, atveidojot LU ģerboni, izmantota Nīderlandes Karaliskās kaltuves patentētā tehnoloģija – metālā iekalts fotoattēls, kas Latvijā jau lietota monētu sērijā “Cilvēki”. Paredzams, ka monēta būs interesanta gan kolekcionāriem, gan tiem daudzajiem, kuru dzīve saistīta ar Latvijas Universitāti.

Sudraba 1 lata monēta “Latvijas Universitāte” ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Tās maksimālā tirāža – 7000. Monēta būs iegādājama Latvijas Bankā, Latvijas Universitātē un tradicionālās monētu tirdzniecības vietās – bankās, suvenīru un juvelieru veikalos. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs – 23,10 lati.

 

Latvijas Bankas Sabiedrisko attiecību pārvalde

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!