• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par līdzekļu ieguldīšanu īpaši ātrdarbīgā mobilā internetā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.08.2009., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196300

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

20.08.2009., Nr. 132

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par līdzekļu ieguldīšanu īpaši ātrdarbīgā mobilā internetā

 

No 2010.gada 1.janvāra ES 18 miljonus eiro ieguldīs pētījumā, kas veidos pamatu jaunākās paaudzes, proti, 4G, mobilajiem tīkliem. Eiropas Komisija nesen pieņēma lēmumu sākt finansēt pētījumu par tehnoloģiju “LTE Advanced”, kura mobilajā internetā nodrošinās līdz pat simts reižu ātrāku datu pārraides ātrumu nekā patlaban izmantotie 3G tīkli. LTE par nozares prioritāti jaunākās paaudzes mobilajiem tīkliem kļūst arī pētījuma apjomīgā finansējuma dēļ, ko tas no ES saņem jau kopš 2004.gada.

Pirms 25 gadiem Eiropa par modernās mobilās tehnoloģijas pamatu padarīja GSM. Izmantojot Eiropas kopīgā pētījuma rezultātus un ES vienotā tirgus ietekmi, pašlaik GSM standartu lieto 80% pasaules mobilo tīklu. LTE sola līdzīgus panākumus, jo ES finansētais pētījums turpina moderno tehnoloģiju ieviest eiropiešu ikdienā.

 “Izmantojot LTE tehnoloģiju, Eiropas pētnieku zinātība arī turpmāk noteikts mobilo pakalpojumu un ierīču attīstības turpmāko virzību visā pasaulē – tieši tāpat, kā tas notika ar GSM standartu,” sacīja Eiropas Savienības telesakaru un plašsaziņas līdzekļu komisāre Viviena Redinga. “LTE tehnoloģija mobilos tālruņus padarīs par jaudīgiem mobilajiem datoriem. Miljoniem lietotāju neatkarīgi no to atrašanās vietas ar portatīvajām ierīcēm varēs piekļūt īpaši ātrdarbīgam internetam. Tā rezultātā pavērsies milzums iespēju un daudz vietas, kur augt digitālajai ekonomikai.”

“Long Term Evolution” (LTE) ir jaunākā bezvadu tehnoloģija, kura nodrošina līdz pat 100 Mbps lielu datu pārraides ātrumu – tas ir desmit reižu ātrāk nekā 3G mobilajā tīklā. Eiropā to patlaban izmēģina mobilo sakaru operatori Apvienotajā Karalistē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Vācijā un Zviedrijā; sagaidāms, ka 2010.gada pirmajā pusē tehnoloģija būs pieejama Zviedrijas un Norvēģijas klientiem. No 2004. līdz 2007.gadam LTE optimizācijas un standartizācijas pētījums (projekts WINNER I un WINNER II, ko īstenoja 41 vadošā Eiropas uzņēmuma un universitāšu konsorcijs) no Eiropas Savienības saņēma 25 miljonus eiro lielu atbalstu. Tā rezultātā izstrādāja pirmo redzējumu par tīkla infrastruktūru, kura balstīta uz LTE.

Jūlijā Eiropas Komisija pieņēma lēmumu uzlabotas LTE versijas, proti, “LTE Advanced”, pētījumā ieguldīt vēl 18 miljonus eiro. Septembrī Komisija ar projekta konsorciju sāks konkrētākas sarunas, tostarp par nozīmīgo projektu ARTIST4G, kura pamatā ir abu WINNER projektu rezultāti un kurā iesaistījušies 4G nozares pārstāvji un pētnieki no Apvienotās Karalistes, Francijas, Itālijas, Nīderlandes, Polijas, Somijas, Spānijas, Vācijas un Zviedrijas. Gaidāms, ka jaunos projektus sāks 2010.gada janvārī.

Eiropas Komisija uzskata, ka LTE un “LTE Advanced” ir liels izaugsmes potenciāls.

“Long Term Evolution” vairos tīkla operatoru potenciālu, paverot iespēju ātrdarbīgākus platjoslas pakalpojumus sniegt plašākam lietotāju lokam un par zemāku cenu, kas izraisīs apvērsumu Eiropas mobilo sakaru tirgū.

Mobilā tīkla platjoslas pieslēguma datu pārraides ātrumu “LTE   Advanced” paaugstinās līdz pat 1 Gb (tūkstotis megabitu) sekundē, līdz ar to lietotāji varēs pilnīgi izmantot visas īpašo tiešsaistes pakalpojumu priekšrocības, piemēram, augstas izšķirtspējas TV vai video pēc pieprasījuma.

“Long Term Evolution” efektīvāk izmanto radiofrekvenču spektru, rezultātā mobilie tīkli var izmantot “digitālās dividendes” priekšrocības un radiofrekvences, kuras atbrīvotas, pārejot no analogās uz digitālo TV. Signālus pārraidīs tālāk, nekā to spēj GSM tehnoloģija, ekvivalentam tīkla pārklājuma nodrošinājumam vajadzēs mazāk antenu, un tādējādi netiks bojātas ainavas Eiropā un tiks samazināts energopatēriņš.

LTE varētu mobilos platjoslas pakalpojumus ieviest arī mazāk apdzīvotos reģionos un veicināt starp laukiem un pilsētu pastāvošās “digitālās plaisas” samazināšanu. Vēl 2008.gada beigās 23% iedzīvotāju ES lauku apvidos nebija pieejams DSL pieslēgums.

Pasaules vadošie mobilie operatori un ražotāji jau apņēmušies izmantot LTE standartu. Tirgus analītiķi uzskata, ka 2013.gadā operatori visā pasaulē teju 6 miljardus eiro (8,6 miljardus ASV dolāru) ieguldīs LTE aprīkojumā.

 

Priekšvēsture

Pasaules mērogā gūto GSM standarta panākumu pamatā bija cieša nozares, pētnieku un regulatoru sadarbība Eiropā. 20.gadsimta astoņdesmitajos gados GSM standartizāciju veicināja Eiropas kooperācija zinātnes un tehnikas jautājumos – ES pētniecības programmu priekštecis. Eiropas Komisija apstiprināja GSM projektu, un 1987.gadā Eiropas valstis piekrita Komisijas priekšlikumam 900 MHz frekvenču joslu rezervēt GSM pakalpojumiem, tā sagatavojot ceļu straujai GSM tehnoloģijas ieviešanai Eiropā.

2009.gada jūlijā ES dalībvalstis pievienojās Eiropas Parlamentam un apstiprināja Komisijas priekšlikumu atjaunināt 1987.gada GSM direktīvu, tādējādi 900 MHz frekvenču joslu padarot pieejamu arī citām tehnoloģijām, tostarp LTE.

No 2007. līdz 2013.gadam vairāk nekā 700 miljonus eiro ES ieguldīs nākotnes tīklos, pusi no minētās summas piešķirot bezvadu tehnoloģijām, tā atbalstot kā 4G, tā arī jaunākas versijas tīklu izveidi.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!