• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1999. gada 25. maija noteikumi Nr. 198 "Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību darījumos ar kokmateriāliem". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.1999., Nr. 179/180 https://www.vestnesis.lv/ta/id/19602-noteikumi-par-pievienotas-vertibas-nodokla-piemerosanas-kartibu-darijumos-ar-kokmaterialiem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.199

Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 11.augusta noteikumos Nr.303 "Kokmateriālu transporta pavadzīmes-rēķina lietošanas un noformēšanas kārtība"

Vēl šajā numurā

02.06.1999., Nr. 179/180

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 198

Pieņemts: 25.05.1999.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 198

Rīgā 1999.gada 25.maijā (prot. Nr. 27, 45.§)

Noteikumi par pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtību darījumos ar kokmateriāliem

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pievienotās vērtības nodokli"
13.2 panta pirmo daļu un 17.pantu

 

1. Šie noteikumi:

1.1. nosaka kārtību, kādā darījumos ar kokmateriāliem piemērojams, aprēķināms un maksājams budžetā pievienotās vērtības nodoklis;

1.2. apstiprina par kokmateriālu piegādēm aizpildāmā pievienotās vērtības nodokļa deklarācijas pielikuma (turpmāk — deklarācijas pielikums) veidlapas paraugu (pielikums).

2. Šajos noteikumos noteiktā pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība attiecināma uz likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 13.2 panta otrajā daļā minēto kokmateriālu piegādēm, kuru apjoms pārsniedz 1 m3 un kuru darījumu raksturs ir kokmateriālu pirkšana un pārdošana, kā arī uz kokmateriālu eksportu un importu.

3. Kokmateriālu piegāde ir notikusi, ja kokmateriāli ir nosūtīti un ir izrakstīts stingrās uzskaites dokuments "Kokmateriālu transporta pavadzīme–rēķins" (turpmāk — pavadzīme–rēķins). Kokmateriālu piegāde (arī eksports) un saņemšana (arī imports) norādāma deklarācijas pielikumā par to taksācijas periodu, kurā ir nosūtīti (vai saņemti) kokmateriāli un ir izrakstīta (vai saņemta) pavadzīme–rēķins vai noformēta muitas deklarācija, kas apliecina kokmateriālu eksportu vai importu.

4. Ja ar pievienotās vērtības nodokli apliekamā persona (turpmāk — apliekamā persona) piegādā kokmateriālus citai apliekamajai personai, pievienotās vērtības nodokli valsts budžetā maksā kokmateriālu saņēmējs šādā kārtībā:

4.1. kokmateriālu saņēmējs samaksā kokmateriālu piegādātājam piegādāto kokmateriālu vērtību, bet pavadzīmē–rēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokli nemaksā;

4.2. kokmateriālu saņēmējs no kokmateriālu piegādātāja saņemtajā pavadzīmē–rēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokli norāda deklarācijas pielikumā kā aprēķināto pievienotās vērtības nodokli.

5. Ja apliekamā persona piegādā kokmateriālus ar pievienotās vērtības nodokli neapliekamai personai (turpmāk — neapliekamā persona), kokmateriālu saņēmējs samaksā kokmateriālu piegādātājam arī pavadzīmē–rēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokli. Kokmateriālu piegādātājs pavadzīmē–rēķinā norādīto pievienotās vērtības nodokli iemaksā valsts budžetā likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktajā kārtībā.

6. Ja kokmateriālus piegādā neapliekamā persona, pievienotās vērtības nodokli neaprēķina un pavadzīmē–rēķinā nenorāda.

7. Visas kokmateriālu piegādes (arī kokmateriālu eksports un imports) norādāmas tikai deklarācijas pielikumā. Minētās piegādes pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā nenorāda. Pievienotās vērtības nodokļa deklarācijā iekļaujams tikai deklarācijas pielikuma 15.rindā norādītais aprēķinātais rezultāts. Deklarācijas pielikumu aizpilda visas apliekamās personas, kas piegādā, saņem, eksportē vai importē kokmateriālus. Deklarācijas pielikumā norādāmas tās kokmateriālu piegādes, kuras ir noformētas ar pavadzīmi–rēķinu vai muitas deklarāciju, kas apliecina kokmateriālu eksportu vai importu.

8. Ja apliekamā persona sniedz ar kokmateriāliem saistītus pakalpojumus (piemēram, kokmateriālu apstrāde, transportēšana, glabāšana), tā par šiem pakalpojumiem izraksta atsevišķu pievienotās vērtības nodokļa rēķinu, aprēķina pievienotās vērtības nodokli, kas iekasējams no pakalpojuma saņēmēja, un iemaksā to valsts budžetā likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktajā kārtībā. Deklarācijas pielikumā šo pakalpojumu vērtību nenorāda.

9. Ja visi taksācijas periodā iegādātie kokmateriāli paredzēti tikai apliekamo darījumu veikšanai, kokmateriālu saņēmējam — apliekamajai personai — no deklarācijas pielikumā norādītā kopējā aprēķinātā pievienotās vērtības nodokļa atļauts atskaitīt kā priekšnodokli:

9.1. pavadzīmē–rēķinā norādīto aprēķināto pievienotās vērtības nodokli par taksācijas periodā iegādātajiem kokmateriāliem (šajā gadījumā pievienotās vērtības nodoklim nav jābūt samaksātam);

9.2. pievienotās vērtības nodokli, kas samaksāts par importētajiem kokmateriāliem;

9.3. pievienotās vērtības nodokli, kas samaksāts par mazumtirdzniecībā iegādātajiem kokmateriāliem.

10. Ja iegādātie kokmateriāli tiek izmantoti neapliekamo darījumu veikšanai, jānodrošina šo kokmateriālu atsevišķa uzskaite un budžetā maksājamais pievienotās vērtības nodoklis jāpalielina par neatskaitāmā priekšnodokļa apmēru.

11. Fiziskās un juridiskās personas savstarpējos norēķinus par darījumiem ar kokmateriāliem kārto tikai ar banku starpniecību (izņemot norēķinus par kokmateriāliem, kas piegādāti (pārdoti), izmantojot mazumtirdzniecības tīklu, un norēķinus starp neapliekamajām fiziskajām personām, kurām nav jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā pievienotās vērtības nodokļa maksātājām).

12. Ja apliekamā persona piegādā (pārdod) kokmateriālus, izmantojot mazumtirdzniecības tīklu:

12.1. par darījumu noformē pirkuma čeku (ar Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu stacionāru elektronisko kases aparātu) un noformē pavadzīmi–rēķinu, izņemot šo noteikumu 12.2.apakšpunktā noteikto gadījumu;

12.2. pavadzīmi–rēķinu var nenoformēt, ja vienai personai piegādāto kokmateriālu apjoms nepārsniedz 1 m3 un par darījumu ir noformēts pirkuma čeks (ar Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu stacionāru elektronisko kases aparātu);

12.3. piegādātājs (pārdevējs) no saņēmēja (pircēja) iekasē pievienotās vērtības nodokli un iemaksā to valsts budžetā likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" noteiktajā kārtībā.

13. Visas apliekamās personas, kas piegādā (arī eksportē) vai saņem (arī importē) kokmateriālus, likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 11.pantā noteiktajā termiņā iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pievienotās vērtības nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu un deklarācijas pielikumu kopā ar sarakstu, kurā norādīts kokmateriālu piegādātāja (saņēmēja) nosaukums un pievienotās vērtības nodokļa maksātāja numurs, pavadzīmes–rēķina vai muitas deklarācijas numurs un datums, piegādāto (saņemto) kokmateriālu vērtība un pievienotās vērtības nodokļa summa.

14. Noteikumi ir spēkā no 1999.gada 1.jūlija līdz 2002.gada 31.decembrim.

 

Ministru prezidents V.Krištopans

Finansu ministrs I.Godmanis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!