• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Azerbaidžānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.08.2009., Nr. 127 https://www.vestnesis.lv/ta/id/196002

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

12.08.2009., Nr. 127

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Azerbaidžānā


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers valstsvizītes Azerbaidžānā otrajā dienā, 11.augustā, tikās ar šīs Kaukāza valsts premjerministru Arturu Rasizadi, piedalījās Azerbaidžānas un Latvijas biznesa forumā, par kuru interesi izrādījuši 74 Latvijas uzņēmēji, kā arī viesojās naftas terminālī “Sangachal Oil” un iepazina Šeki pilsētu.

01.JPG (21088 bytes)

Vakar, 11.augustā, valstsvizītes laikā (no labās): Valsts prezidents Valdis Zatlers un Azerbaidžānas premjerministrs Arturs Rasizade, pārrunājot abu valstu ekonomisko attiecību stiprināšanu un līdzšinējo veiksmīgo sadarbību

02.JPG (23595 bytes)

Vakar, 11.augustā, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers kopā ar Azerbaidžānas prezidentu piedalījās Azerbaidžānas un Latvijas biznesa forumā. Attēlā: Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un SIA “Pure Food” padomes priekšsēdētājs Aivars Žimants biznesa foruma laikā pie pārtikas paraugu galda
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Tiekoties ar Azerbaidžānas premjerministru Arturu Rasizadi, Valsts prezidents Valdis Zatlers pateicās par sirsnīgo uzņemšanu. Pievēršoties galvenajai vizītes tēmai – ekonomisko attiecību stiprināšanai – abas amatpersonas uzteica līdzšinējo veiksmīgo sadarbību. Latvijas eksports ir dubultojies, savukārt imports no Azerbaidžānas pieaudzis par 30%. Pretēji globālajām tendencēm arī 2009.gada 1.ceturksnī tirdzniecības apgrozījums abu valstu starpā turpināja pieaugt. Amatpersonas arī apmainījās ar viedokļiem par ekonomiskās krīzes ietekmi uz abu valstu ekonomisko attīstību.

Vēlāk V.Zatlers un Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs piedalījās Azerbaidžānas un Latvijas biznesa forumā. Azerbaidžānas prezidents savā uzrunā atzīmēja, ka viņa valstij ir ļoti liela interese par ekonomisko sadarbību ar Latviju, īpaši tūrisma, informācijas tehnoloģiju, zinātnes, izglītības un kultūras apmaiņas jomā. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir Azerbaidžānas draugs un partneris. Ņemot vērā pastāvošās labās politiskās attiecības starp Azerbaidžānu un Latviju, I.Alijevs pauda cerību, ka tādas attiecības izdosies stiprināt arī abu valstu uzņēmēju vidū.

Atzinīgi novērtējot līdzšinējo abu valstu ekonomisko sadarbību, kā arī uzsverot lielo Latvijas uzņēmēju interesi par Azerbaidžānas tirgu, par ko liecina 74 Latvijas biznesa vides pārstāvju dalība forumā, V.Zatlers savā uzrunā (skat. zemāk) aicināja Azerbaidžānas uzņēmējus izmantot Latvijas infrastruktūras sniegtās priekšrocības, lai sasniegtu Rietumeiropas tirgu.

Uzrunas nobeigumā V.Zatlers novēlēja gan Latvijas, gan Azerbaidžānas uzņēmējiem veiksmīgas sarunas biznesa foruma laikā. Savukārt, lai pārrunātu foruma un vizītes rezultātus, šodien, pēdējās savas vizītes Azerbaidžānā dienas noslēgumā, Valsts prezidents tiksies ar Latvijas uzņēmējiem.

Azerbaidžānas un Latvijas biznesa forumā piedalās vairāk nekā 100 Azerbaidžānas uzņēmumi. No Latvijas pārstāvēti uzņēmumi, kas darbojas pārtikas rūpniecības, transporta un loģistikas, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, finanšu un konsultāciju, būvniecības sektora, metālapstrādes, tekstilizstrādājumu ražošanas, izglītības jomā un vairākās citās nozarēs.

Delegācijā ir iekļauti jau Azerbaidžānas tirgū veiksmīgi strādājoši uzņēmumi, piemēram, “Rīgas piena kombināts”, “Lāči”, “airBaltic”, “Parex banka”, akciju komercbanka “Baltikums”, “BDO Invest Rīga”, Starptautiskā lidosta “Rīga”, “Aeronavigācijas serviss. Mācību centrs”, “Baltijas loģistikas centrs”, tūrisma aģentūra “Spāre”, “Eurogate Consulting” un Biznesa augstskola “Turība”. Šobrīd Latvijā reģistrēti 29 Latvijas un Azerbaidžānas kopuzņēmumi.

Vakar Valsts prezidentam bija iespēja apmeklēt arī naftas termināli “Sangachal Oil”, lai iepazītos ar vienu no nozīmīgākajām šīs valsts ekonomikas nozarēm. Apmeklējuma laikā V.Zatlers tika iepazīstināts ar uzņēmumu un viesojās termināla muzejā.

Pēcpusdienā Valsts prezidents un oficiālā delegācija devās uz Šeki pilsētu, kur iepazinās gan ar veiksmīgākajiem reģiona uzņēmumiem, gan kultūrvēsturisko mantojumu.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera uzruna Latvijas un Azerbaidžānas biznesa forumā Baku 2009.gada 11.augustā:

Prezidenta kungs [Ilhams Alijevs]!

Ekselences!

Azerbaidžānas un Latvijas uzņēmēji!

Dāmas un kungi!

Man ir patiess prieks un gods uzrunāt jūs Azerbaidžānas–Latvijas biznesa forumā šeit, Baku. Savā un Latvijas delegācijas vārdā vēlos pateikties biznesa foruma rīkotājiem par abpusēji konstruktīvajiem centieniem un par viesmīlīgo uzņemšanu.

Mūsu tikšanās norit laikā, kad mūsu valdībām ir jārisina sarežģīts uzdevums – jāsaglabā finanšu stabilitāte un tajā pašā laikā steidzami jārīkojas, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi. Šodien, kad pasaules ekonomikā vērojam nozīmīgas strukturālas pārmaiņas, ir pienācis laiks apzināt jaunas iespējas, pieņemt jaunus izaicinājumus.

Ir pienācis īstais brīdis, lai atskatītos atpakaļ, novērtētu padarītā darba rezultātus un, pats galvenais, šā brīža sarežģītajos pasaules finanšu krīzes apstākļos mobilizētu spēkus un resursus jaunu ieceru īstenošanai.

Ceru, ka mūsu valdības liks lietā visus spēkus, lai nosacījumi uzņēmējdarbībai būtu pēc iespējas izdevīgāki. Ciešā sadarbība starp uzņēmējiem un valdību ir izšķirošs faktors ceļā uz pārticīgu un ilgtspējīgu ekonomiku.

Dāmas un kungi!

Mūsu lietišķo partnerattiecību turpmākai attīstībai pastāv nozīmīgas iestrādnes. Ir izveidota efektīva sadarbības infrastruktūra. Šobrīd Latvijā reģistrēti 29 Latvijas–Azerbaidžānas kopuzņēmumi. Ceru, ka tuvākajos gados mums izdosies būtiski kāpināt šo rādītāju. Ar prieku vēlos uzsvērt, ka nevietā ir lietot vārdu “krīze”, ja mēs apskatām mūsu tirdzniecības apgrozījumu pagājušajā gadā. Latvijas eksports ir dubultojies, savukārt imports no Azerbaidžānas pieaudzis par 30 procentiem. Pretēji globālajām tendencēm arī 2009.gada pirmajā ceturksnī tirdzniecības apgrozījums abu valstu starpā turpina pieaugt.

Latvijas uzņēmēju intereses Azerbaidžānā apliecina mani pavadošās delegācijas kuplais sastāvs. Tajā pārstāvēti uzņēmumi no pārtikas rūpniecības, transporta un loģistikas, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju, finanšu un konsultāciju, būvniecības sektora, metālapstrādes, tekstilizstrādājumu ražošanas, izglītības jomas un vairākām citām nozarēm.

Delegācijā ir iekļauti jau Azerbaidžānas tirgū veiksmīgi strādājoši uzņēmumi: “Rīgas piena kombināts”, “Lāči”, “airBaltic”, “Parex banka”, akciju komercbanka “Baltikums”, “BDO Invest Rīga”, Starptautiskā lidosta “Rīga”, “Aeronavigācijas serviss. Mācību centrs”, “Baltijas loģistikas centrs”, tūrisma aģentūra “Spāre”, “Eurogate Consulting”, Biznesa augstskola “Turība”. Esmu gandarīts, ka interešu sfēras ir stratēģiski svarīgas un ka tās ir tik dažādas. Atliek arī turpmāk meklēt krustpunktus, kuros uzņēmēji atrastu savstarpēju izdevīgumu, savukārt valdību uzdevums ir sekmēt to veiksmīgu realizāciju visos līmeņos.

Dāmas un kungi!

Līgumtiesiskās bāzes izveidošana starp mūsu valstīm ir svarīga platforma veiksmīgai un ilgtermiņa sadarbībai dažādās jomās.

Vakar tika parakstīti vairāki Latvijas Republikas valdības un Azerbaidžānas Republikas valdības līgumi par sadarbību, tajā skaitā jaunatnes un sporta jomā. Latvijas Republikas Patentu valde un Azerbaidžānas Republikas Standartizācijas, metroloģijas un patentu komiteja parakstīja saprašanās memorandu par informācijas apmaiņu rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzības jomā. Es uzskatu, ka parakstītie līgumi sniegs jaunu un kvalitatīvi jaunu impulsu turpmākajai ekonomisko attiecību attīstībai.

Azerbaidžāna Latvijai ir ļoti svarīgs un daudzsološs partneris. Mēs esam gatavi veicināt ciešu sadarbību starp Eiropas Savienības valstīm ar Azerbaidžānu, kā arī citām Kaspijas reģiona valstīm. Latvija jums var būt vairāk nekā tikai tirdzniecības partneris. Mēs varam būt arī stratēģisks tramplīns darbam citās Eiropas valstīs. Latvija atrodas krustcelēs starp Austrumeiropu, Skandināvijas un Rietumeiropas valstīm.

Mūsu valstī ir lieliska autoceļu un dzelzceļa infrastruktūra, kā arī ostas, kas dod iespēju novirzīt tranzītkravas galvenajos reģionālajos transporta koridoros. Jums ir iespēja izmantot Latvijas partneru pieredzi, ieejot Eiropas Savienības ekonomikas un administratīvajā vidē.

Nozīmīga biznesa sadarbības attīstībai ir arī tiešo avioreisu esamība starp Rīgu un Baku. Aicinu jūs izmantot Rīgas lidostu kā tranzīta punktu nokļūšanai uz Skandināvijas un Centrāleiropas valstīm.

Tāpat vēlos uzsvērt, ka Latvija tradicionāli ir atbalstījusi tirdzniecības attiecību stiprināšanu ar austrumu partneriem. Mēs sagaidām, ka Austrumu partnerības iniciatīva būs papildu stimuls turpmākai ekonomiskai integrācijai, kam rezultāts būtu nopietna un plaša brīvās tirdzniecības zona starp ES un Azerbaidžānu. Mēs atbalstām Azerbaidžānas visdrīzāko pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai. Integrācija starptautiskajā tirdzniecības sistēmā nodrošinās iespējas Azerbaidžānai dažādot tās eksporta struktūru.

Dāmas un kungi!

Vēlos arī atzīmēt, ka mūsu valstis meklē adekvātu risinājumu izaicinājumiem, kas skar enerģijas drošību. Esmu pārliecināts, ka tikai Eiropas Savienības un Kaspijas jūras reģiona valstu ciešā sadarbībā iespējams nodrošināt stabilu un ilgtspējīgu enerģētikas drošību saviem pilsoņiem.

Latvija pilnībā atzīst Azerbaidžānu kā vienu no galvenajiem spēlētājiem enerģijas piegādē no Melnās jūras un Kaspijas reģiona uz Eiropu. Mēs ceram, ka nākotnē Azerbaidžānas dabasgāzes krājumi tiks nogādāti Eiropā, izmantojot “Nabucco” gāzesvadu.

Latvija atbalsta centienus Eiropas mērogā diversificēt piegādes ceļus un avotus ne tikai attiecībā uz dabasgāzi, bet arī uz naftu. Odesas–Brodi–Plockas–Gdaņskas naftas vads būtu nozīmīgs ieguldījums Eiropas energoresursu piegādes risku diversifikācijā. Latvija ir pievienojusies koncepcijai par Baltijas–Melnās jūras–Kaspijas tranzīta telpas izveidi, kas būs būtisks papildinājums energoresursu tranzīta ceļiem no Centrālāzijas uz Eiropu.

Dāmas un kungi!

Drosme, uzņēmība un iniciatīva ir atslēga uz ilgtspējīgu attīstību un veiksmīgu sadarbību. Esmu pārliecināts, ka jūsu klātbūtne šeit apliecina jūsu gatavību būt atvērtiem, uzņēmīgiem un realizēt jaunas iespējas. Ceru, ka šī valstsvizīte dos jums nozīmīgu impulsu jaunu kontaktu veidošanai un būs veiksmīgs atskaites punkts turpmākai ilgtspējīgai sadarbībai un abpusēji izdevīgu projektu īstenošanai.

Vēlu jums veiksmi, dāmas un kungi!

Paldies par uzmanību!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!