• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Valsts prezidenta valstsvizīti Azerbaidžānā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2009., Nr. 126 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195960

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ordeņu kapitula paziņojums

Par Triju Zvaigžņu ordeņa piešķiršanu

Vēl šajā numurā

11.08.2009., Nr. 126

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Valsts prezidenta valstsvizīti Azerbaidžānā


 

00.JPG (22143 bytes)
Vakar, 10.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers sāka valstsvizīti Azerbaidžānas Republikā. Pēc svinīgās sagaidīšanas ceremonijas notika V.Zatlera un Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva divpusējā tikšanās
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

 Par Valsts prezidenta valstsvizīti Azerbaidžānas Republikā 10.–12.augustā

 Vakar, 10.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers un Lilita Zatlere sāka valstsvizīti Azerbaidžānas Republikā.

Pirmajā vizītes dienā norisinājās vairāki oficiālie pasākumi Azerbaidžānas prezidenta pilī Zugulbā. Tie sākās ar svinīgo sagaidīšanas ceremoniju, kur Latvijas Valsts prezidentu un kundzi sagaidīja Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un viņa kundze Mehribana Alijeva. Pēc tam notika abu valstu prezidentu divpusējā tikšanās, kā arī delegāciju sarunas, kuru laikā galvenā uzmanība tika pievērsta abu valstu ekonomiskās sadarbības jautājumiem.

Pēc sarunas ar Azerbaidžānas prezidentu V.Zatlers pateicās par viesmīlīgo uzņemšanu un uzsvēra, ka pēdējos gados abu valstu attiecības ir bijušas lieliskas. To pierāda arī pozitīvie pēdējo piecu gadu ekonomiskie rādītāji, lielā uzņēmēju interese, kā arī signāli par nākotnes sadarbības perspektīvām vairākās uzņēmējdarbības jomās. Turklāt V.Zatlers piedāvāja Azerbaidžānai Latvijas pieredzi un atbalstu likumdošanas harmonizēšanā ar ES direktīvām, kas būtiski palīdzētu Azerbaidžānai ekonomiskās sadarbības attīstīšanā ar ES valstīm.

Arī I.Alijevs atzina, ka starp abām valstīm pastāv veiksmīgas ekonomiskās sadarbības perspektīvas. Viņš uzsvēra, ka ekonomikas sfērā Latvija un Azerbaidžāna savā starpā nekonkurē, bet tieši otrādi – viena otru papildina. Tāpēc Azerbaidžānas prezidents izteica pārliecību, ka šī vizīte vēl vairāk nostiprinās līdz šim ieguldīto darbu divpusējo ekonomisko attiecību attīstībā.

Savukārt Latvijas un Azerbaidžānas delegāciju sarunu laikā tika atzīmētas vairākas ekonomiskās sadarbības jomas, kurām nākotnē varētu tikt pievērsta lielāka uzmanība. Starp tām tika minēta pārtikas rūpniecība, informācijas tehnoloģijas, tūrisms, aviācija, loģistika, banku sektors, kā arī citas nozares. Abas puses izteica cerību par panākumiem, ņemot vērā, ka iepriekšējos gados Starpvaldību komisijas dokumentos izvirzītie mērķi ekonomiskās sadarbības ietvaros ir tikuši veiksmīgi īstenoti.

Latvijas un Azerbaidžānas prezidenti savās sarunās pievērsās arī sadarbībai ES Austrumu partnerības programmas ietvaros, enerģētikas drošībai un kopīgiem mērķiem NATO operācijās. Azerbaidžānas prezidents izteica pateicību Latvijai par atbalstu ES Austrumu partnerības programmas ietvaros, prezidenti apmainījās viedokļiem par tālākās sadarbības attīstības iespējām ES kontekstā.

Runājot par enerģētikas jautājumiem, Latvijas Valsts prezidents atzinīgi novērtēja jūlijā noslēgto līgumu par gāzes vada “Nabucco” būvniecību, jo tas dažādos gāzes piegādes ceļus Eiropas valstīm. Latvija kā ES dalībvalsts ir ieinteresēta, lai pastāvētu dažādu enerģijas avotu un piegādes ceļu alternatīvas, jo tas veicina enerģētisko drošību.

Sarunas noslēgumā V.Zatlers izteica pateicību par Azerbaidžānas atbalstu NATO ISAF misijai Afganistānā, kam ir būtiska loma drošības un stabilitātes veicināšanā reģionā un pasaulē.

Pēc delegāciju sarunām tika parakstīta abu valstu prezidentu kopīgā deklarācija, kā arī Latvijas Republikas valdības un Azerbaidžānas Republikas valdības līgums par sadarbību jaunatnes un sporta jomā, nolīgums par sadarbību tūrisma jomā, Latvijas Republikas Patentu valdes un Azerbaidžānas Republikas Standartizācijas, metroloģijas un patentu komitejas saprašanās memorands par informācijas apmaiņu rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzībā.

Dienas otrajā pusē Valsts prezidents tikās ar Azerbaidžānas parlamenta priekšsēdētāju Ogtaju Asadovu. Līdzīgi kā rīta puses sarunās, šīs tikšanās laikā abas amatpersonas atzīmēja lieliskās starpvalstu attiecības un Latvijas un Azerbaidžānas ekonomiskās sadarbības potenciālu. Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas un Azerbaidžānas parlamentāro sadarbību.

Vizītes pirmajā dienā norisinājās arī vainagu nolikšanas ceremonija pie bijušā Azerbaidžānas prezidenta Heidara Alijeva kapa pieminekļa, kā arī pie mūžīgās uguns kompleksa brīvības cīņās kritušajiem. Vakarā Valsts prezidents ar kundzi apmeklēja Heidara Alijeva fondu, kā arī piedalījās Azerbaidžānas Republikas prezidenta un viņa kundzes rīkotajās oficiālajās vakariņās.

Valsts prezidenta preses dienests

01.JPG (19166 bytes) 02.JPG (18553 bytes)

Vakar, 10.augustā, Valsts prezidents Valdis Zatlers sāka valstsvizīti Azerbaidžānas Republikā. Attēlā pa kreisi: Valsts prezidents, tiekoties ar Azerbaidžānas parlamenta Milli Medžlisa (Tautas sapulces) priekšsēdētāju Ogtaju Asadovu. Attēlā pa labi: Lilita Zatlere, Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs un viņa kundze Mehribana Alijeva oficiālās sagaidīšanas ceremonijas laikā

 

 

Latvijas Valsts prezidenta Valda Zatlera tosts vakariņās valstsvizītes laikā Azerbaidžānā, Baku, 2009.gada 10.augustā:

Čoh hormetli Dženab Prezident!

Hormetli Mehriban hanim Alijeva!

Zati Alileri!

Hanimlar ve Dženablar! 

Man ir patiess prieks un gods būt jūsu un jūsu valsts viesim, prezidenta kungs. Ļaujiet man savā un manas kundzes vārdā izteikt pateicību par sirsnīgo uzņemšanu gleznainajā Baku – pilsētā, kas devusi iedvesmu tik daudziem kultūras un zinātnes sasniegumiem.

Latvijas un Azerbaidžānas kopīgais vēstures gājums – nacionālā atmoda 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā, milzīgām pūlēm izcīnītā, zaudētā un atkal atgūtā neatkarība un valstiskums – mūs cieši vieno. Ar Azerbaidžānu ir saistītas daudzu izcilu latviešu kultūras un mākslas darbinieku dzīves – ilgus gadus tur darbojies rakstnieks Ernests Birznieks-Upītis, rakstījis un gleznojis Jānis Jaunsudrabiņš, uz dzīvi ir apmetušies rakstnieki Pāvils Rozītis, Sudrabu Edžus, Jānis Vainovskis un Augusts Bērce, austrumu motīvus tvēris gleznotājs Jāzeps Grosvalds, bet Baku operā diriģējis Jāzeps Mediņš.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Šis gads Latvijas un Azerbaidžānas attiecībās ir īpašs, jo tiek atzīmēta valstu diplomātisko attiecību dibināšanas 15.gadskārta. Šajā laikā starp Latviju un Azerbaidžānu ir attīstījušās īpašas draudzības saites, tomēr tieši pēdējo gadu laikā ir vērojams aktīvs politiskais dialogs – notiek abu valstu amatpersonu un ekspertu tikšanās un konsultācijas, ir attīstīta starpvalstu līgumtiesiskā bāze, uzlabojas tirdzniecības bilance. Kā efektīvu mehānismu divpusējo attiecību intensificēšanā sevi pierādījusi arī Starpvaldību komisija, kas dod iespēju operatīvi risināt aktuālos divpusējos jautājumus. Esmu gandarīts, ka šīs vizītes laikā notiek jau trešā Starpvaldību komisijas sēde.

Mēs negatavojamies apstāties pie sasniegtā – par to liecina šodien parakstītais prezidentu kopīgais paziņojums un līgumi par sadarbību tūrismā, jaunatnes un sporta jomā, kā arī par patentu informācijas un dokumentācijas apmaiņu.

Arī ekonomikā ir daudz padarīts. Ir izveidoti vairāki desmiti Latvijas–Azerbaidžānas kopuzņēmumu, kuri nes peļņu un kvalitatīvu produkciju mūsu valstīm. Biznesa kontaktus nozīmīgi ir veicinājis abu vēstniecību veiksmīgais darbs, kā arī tiešās gaisa satiksmes atklāšana starp Rīgu un Baku. Plašā uzņēmēju delegācija šīs vizītes laikā liecina par nopietnu interesi padziļināt Latvijas un Azerbaidžānas ekonomisko potenciālu, kas īpaši būtiski tieši šobrīd – globālo finanšu grūtību laikā.

Attālums nav šķērslis, ja pastāv tāda saikne, kāda ir starp mūsu valstīm. Ciešā sadarbība starptautiskajās organizācijās un miera un stabilitātes veicināšanā dod mūsu valstīm kopēju izejas punktu uz pasaules politisko skatuvi. Azerbaidžānas resursu bagātības un tirgus potenciāls un Latvijas stratēģiskais ģeogrāfiskais stāvoklis ar tās tranzīta infrastruktūru un Eiropas Savienības kopējo tirgu sniedz iespējas abpusēji izdevīgas sadarbības attīstībai. Tādēļ esmu pārliecināts, ka mūsu valstu potenciāls vēl nav izsmelts – šī vizīte ir daudzsološs turpinājums mūsu ilgajām, stabilajām un augošajām attiecībām.

Augsti godātais prezidenta kungs!

Ekselences! Dāmas un kungi!

Atļaujiet man uzsaukt tostu par mūsu līdzšinējo un nākamo sadarbību, par mūsu tautu draudzību, par mūsu valstu uzplaukumu. Vēlu veiksmi un labklājību visai Azerbaidžānas tautai!

Dženab Prezident, šehsen Size džan sagligi ve ugurlar arzu edirem!

03.JPG (20702 bytes) 04.JPG (19910 bytes)

Vakar pēcpusdienā Valsts prezidents Valdis Zatlers devās nolikt vainagu pie bijušā Azerbaidžānas prezidenta Heidara Alijeva kapa pieminekļa, kā arī pie mūžīgās uguns kompleksa brīvības cīņās kritušajiem
Foto: Toms Kalniņš, A.F.I.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!