• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Reformu vadības grupa: Par 2010.gada makroekonomikas prognozēm. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.08.2009., Nr. 125 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195852

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

07.08.2009., Nr. 125

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Reformu vadības grupa: Par 2010.gada makroekonomikas prognozēm


 

5.augustā Ministru prezidenta Valda Dombrovska vadībā notika kārtējā Reformu vadības grupas tikšanās, kurā tika pārrunāti sociālo partneru ierosinātie turpmākas sadarbības principi, kā arī uzklausīts Finanšu ministrijas sniegtais ziņojums par 2010.gada makroekonomiskās attīstības perspektīvām. Sociālie partneri iesniedza valdības pārstāvjiem savu izklāstu par sadarbības principiem, uz ko valdības pārstāvji dos rakstisku atbildi jau tuvākajā laikā.

Finanšu ministrija (FM) iesniedza 2010.gada valsts budžeta bāzes izdevumu plānu, kā arī piedāvāja sociālajiem partneriem darba grafiku, lai plānotu finanšu ministra, ministriju, koalīcijas deleģēto pārstāvju, sociālo partneru un Latvijas Bankas pārstāvju tikšanos augusta pirmajā pusē. Savukārt Valsts kanceleja sniedza informāciju par valsts pārvaldes funkciju uzskaiti un auditiem.

Sarunas gaitā tika uzsvērts, ka darbs pie nākamā gada budžeta projekta izstrādes jāveic stingrā saskaņā ar visu valstij veicamo funkciju lietderības izvērtējumu, lai nonāktu pie galavienošanās par to, kuras funkcijas saglabājamas, kuras apvienojamas vai nododamas privātajam sektoram. Ministru prezidents uzsvēra, ka ikvienas funkcijas nodošana privātā sektora pārziņā ir jāvērtē, no izmaksu pozīcijas raugoties, lai nerastos situācijas, kad izmaksas nevis samazinās, bet gan tieši pretēji – palielinās.

Makroekonomiskās situācijas rādītāji un valsts budžeta prognozes 2010.gadam, ko aprēķinājusi Finanšu ministrija, liecina, ka nākamā gada IKP prognoze ir -4%, bet jau 2011.gadā IKP uzrādīs pozitīvas tendences. Savukārt no šāgada rudens jau sagaidāma deflācija gada izteiksmē.

Ekonomiskās krīzes ietekmē ir par 34% krities preču imports, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecība piedzīvojusi pat 30% lielu kritumu. Šāgada bezdarba pieaugums tiek prognozēts līdz 12,8%, kas 2010.gadā varētu vēl nedaudz pieaugt (līdz 13,2%), bet jau 2011.gadā bezdarbs stabilizēsies un sāks sarukt. Tiek prognozēts, ka nodokļu ieņēmumi šogad būs 28,4% no IKP, bet nākamgad 27% no IKP. Šā gada sešos mēnešos nodokļu ieņēmumu izpilde kopā ir 96,4% no plāna. Viens no nodokļiem, kas samazinājies visstraujāk, ir uzņēmumu ienākuma nodoklis, ko ietekmējusi uzņēmumu peļņas samazināšanās vai zaudējumi, kā arī tālāku iemaksu un avansa maksājumu samazināšanās un atmaksu palielināšanās.

Saskaņā ar grozījumiem 2009.gada valsts budžetā, Papildu saprašanās memorandu ar Eiropas Kopienu un Nodomu protokolu ar SVF, veidojot 2010.gada valsts budžetu, jāveic budžeta sabalansēšana (ieņēmumu palielināšana, izdevumu samazināšana) 500 miljonu latu apmērā un jānodrošina, lai valsts un pašvaldību kopbudžeta deficīts nepārsniegtu 8,5% no IKP.

Reformu vadības grupas sēdē piedalījās: finanšu ministrs Einars Repše, FM valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Baiba Bāne, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājs Guntis Bērziņš, FM valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, LDDK ģenerāldirektore Elīna Egle, LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis, LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers, LDDK viceprezidents Vasilijs Meļņiks, LTRK valdes loceklis Daniels Pavļuts, LPS padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere un Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane.

 

Līga Krapāne, Ministru prezidenta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!