• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu mikrouzņēmumiem un nodarbinātību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2009., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195563

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas biedriem

Vēl šajā numurā

31.07.2009., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu mikrouzņēmumiem un nodarbinātību


 

Vakar, 30.jūlijā, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis bija sasaucis kārtējo Konsultatīvās padomes sēdi, kurā apsprieda priekšlikumus mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu programmai un diskutēja par jaunām iniciatīvām nodarbinātības problēmu risināšanai.

Mikrouzņēmumu atbalsta pasākumu programmas priekšlikumu izstrādātājs, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras juridiskais direktors Jānis Endziņš padomei norādīja, ka tautsaimniecības lejupslīdes, pieaugošā bezdarba, sociālās spriedzes un nepievilcīgās vides biznesa sākšanai dēļ valstij jārada priekšnoteikumi, lai cilvēki varētu parūpēties paši par sevi. Mikrouzņēmumu atbalsta programmu paredzēts vērst uz mazo uzņēmumu komercdarbības sākšanas izmaksu samazināšanu, draudzīgas nodokļu politikas ieviešanu, grāmatvedības procedūru atvieglošanu, kā arī finanšu pieejamību darbības sākšanai.

Padome diskutēja par nodokļu likumdošanā iestrādājamo mikrouzņēmumu definīciju, nosakot kritērijus pēc gada apgrozījuma, darbinieku skaita un jomu ierobežojumiem, kurām nevar tikt piemērots mikrouzņēmuma statuss. V.Dombrovskis atbalstīja vienādu gada apgrozījuma apjomu visiem mikrouzņēmumiem (tirdzniecība, ražošana, pakalpojumu sniegšana) 100 tūkstošu latu apmērā. Balstoties uz starptautisko pieredzi, optimālais cilvēku skaits varētu būt pieci darbinieki. Savukārt ierobežojumi būtu attiecināmi uz vadības konsultāciju pakalpojumiem, vērtspapīru spekulācijām, darījumiem ar nekustamo īpašumu u.tml. darbības jomām.

Mikrouzņēmumu nodokļu politikas jomā tika izvērtēts priekšlikums pāriet uz fiksētu uzņēmumu ienākumu nodokli no gada apgrozījuma. Ministru prezidents vērsa uzmanību uz riskiem, kā paredzēts kontrolēt apgrozījuma apjomu, un lūdza speciālistus veikt papildu analīzi. “Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā ir sistēma un netiešās pārbaudes metodes, ieskaitot privātpersonu auditus. Taču tas ir smagnējs mehānisms. Ir jābūt līdzsvaram. Iespējams, šādai kontrolei nav jābūt vispār,” norādīja Ministru prezidents.

Tāpat tika diskutēts par darbaspēka nodokļu likmju iespējamajām izmaiņām mikrouzņēmumos strādājošajiem. V.Dombrovskis uzskata, ka sociālais nodoklis būtu jāmaksā visiem vienādā apmērā – gan mikrouzņēmumiem, gan lielajiem uzņēmumiem.

Attiecībā uz pievienotās vērtības nodokļa izmaiņām Konsultatīvā padome piekrita, ka mikrouzņēmumi to varētu maksāt pēc kases principa un veikt iemaksas reizi ceturksnī.

Papildus minētajam Ministru prezidents lūdza padziļināti izpētīt iespējas gada licenču maksas iekasēšanai fiksēto nodokļu vietā (piemēram, frizieris uz gadu nopērk licenci un strādā). Tāpat premjers mudināja nākamās nedēļas laikā sasaukt koordinējošu institūciju un iesaistīto pušu sanāksmi, lai saliktu kopā visus priekšlikumus mikrouzņēmējdarbības vides attīstībai un nekavējoties virzītu šos jautājumus lēmuma pieņemšanai.

Sanāksmes otrajā daļā Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica klātesošos iepazīstināja ar aktuālo informāciju nodarbinātības jomā, tostarp plānotajiem pasākumiem bezdarbnieku atbalstam un nodarbinātības problēmu risināšanai (atbalsta programma personām, kuras nestrādā pilnu darba laiku un ir pakļautas bezdarba riskam; apmācības kuponu sistēmas ieviešana jeb nauda seko bezdarbniekam u.c.).

V.Dombrovskis uzsvēra, ka valdība jau pārdalījusi Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu, tiks palielināts garantētais minimālais ienākums un veikti citi būtiski pasākumi. Tomēr premjers pauda bažas par situāciju rudens un ziemas periodā (apkures sezonā), kas lielā mērā sakrīt ar ievērojama skaita bezdarbnieku palikšanu bez pabalstiem. Diskusijas dalībnieki bija vienisprātis, ka liela loma šo problēmu risināšanai ir pašvaldībām un to aktivitātei, kas bez darba palikušos cilvēkus varētu iesaistīt teritoriju labiekārtošanas un uzturēšanas darbos.

Tāpat Ministru prezidents aktualizēja jautājumu par iespējām NVA datubāzē piedāvāt īstermiņa darba iespējas privātpersonu vajadzībām ar sakārtotu tiesisko bāzi un legālu iespēju nemaksāt nodokļus par šādu darbu veikšanu. Uz nākamo padomes sēdi tiks sagatavoti priekšlikumi šā jautājuma risināšanai.

Diskutējot par NVA apmācību efektivitāti, J.Endziņš ierosināja pārskatīt nodarbinātības jautājumiem veltīto struktūrfondu sadalījumu, daļu naudas novirzot mikrouzņēmumu un pašnodarbināto atbalstam. Ministru prezidents priekšlikumu atbalstīja, apņemoties jau tuvākajā laikā pārrunāt jaunas ES Sociālā fonda aktivitātes izveidošanas iespējas ar labklājības ministru Uldi Auguli.

Sēdē piedalījās padomes locekļi Kristīne Bērziņa, Andris Vilks, Ingrīda Blūma, Mārtiņš Kazāks, Jānis Endziņš, kā arī pieaicinātie nozares eksperti.

Nākamajā Konsultatīvās padomes sēdē tiks turpināta diskusija par nodarbinātības jautājumiem, pieaicinot Ekonomikas ministrijas speciālistus par darba prognozēm un attīstību vidējā termiņā.

 

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!