• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselības ministre: Par veselības aprūpes budžeta pašreizējo situāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2009., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195561

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstules vēstniekam Kazahstānā

Vēl šajā numurā

31.07.2009., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselības ministre: Par veselības aprūpes budžeta pašreizējo situāciju


 

Ceturtdien, 29.jūlijā, notika ārkārtas Veselības nozares stratēģiskās padomes sēde, kurā veselības ministre Baiba Rozentāle informēja padomi par veselības aprūpes budžeta situāciju un papildus Valsts kancelejā iesniegto līdzekļu pieprasījumu 45,8 miljonu latu apmērā neatliekamās palīdzības sniegšanai slimnīcās un diennakts traumpunktu izveidei slimnīcās, kurās no septembra tiks sniegti tikai ambulatorie pakalpojumi.

Ministre aicināja stratēģiskās padomes locekļus izteikt viedokli par vienotā neatliekamās palīdzības dienesta izveides gaitu un neatliekamās palīdzības sniegšanas iespējām reģionos. Stratēģiskās padomes pārstāvji uzsvēra, ka vienotā dienesta izveide ir absolūti nepieciešama un atbalstāma, jo pacients pēc iespējas ātrāk jānogādā tajā ārstniecības iestādē, kurā var sniegt konkrētā brīdī viskvalificētāko palīdzību. Vienotais dienests nodrošinās visu brigāžu vienotu koordināciju savlaicīgai palīdzības sniegšanai un nogādāšanai slimnīcās. Nedēļas laikā tiks sagatavota pilnīga informācija par neatliekamās palīdzības brigāžu struktūru un izvietojumu valstī, kā arī slimnīcu neatliekamās palīdzības nodaļu un diennakts traumpunktu izvietojuma shēmu.

Stratēģiskās padomes pārstāvji arī norādīja, ka šobrīd nav iespējams veikt līdzekļu pārdali nozares ietvaros, piemēram, noņemot finansējumu kompensējamām zālēm vai primārajai aprūpei un novirzot to slimnīcām, jo, nesaņemot palīdzību vai zāles pirmajā līmenī, pacienti nonāk slimnīcās vēl vairāk un izdevumi pieaug.

Stratēģiskā padome uzskata, ka steidzami nepieciešams koalīcijas padomes viedoklis par veselības aprūpes budžeta pašreizējo situāciju un prioritātēm līdzekļu sadalījumā.

 

Savukārt vakar, 30.jūlijā, atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par pretrunām veselības aprūpes budžeta situācijā, veselības ministre Baiba Rozentāle norāda, ka budžetā nav pretrunu, būtiski ir, kādas budžeta sadaļas tiek analizētas, proti, ieņēmumu vai izdevumu.

Premjers attiecībā uz veselības kopējo budžetu ir norādījis 2009.gada budžetu 578 miljonus latu, kas tika pieņemts 2008.gada 14.novembrī, bet diemžēl jau 12.decembrī tika samazināts uz 533 miljoniem latu. Ar 2009.gada 16.jūnija likumu par valsts budžeta grozījumiem veselības budžets šobrīd ir 453 miljoni latu. Starpība starp Veselības ministrijas publiski minēto samazinājumu 89,8 miljoni lati un budžetā parādītajiem 80,2 miljoniem latu ir Finanšu ministrijas ieskaitītais Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējums, kuru nav atļauts izmantot iedzīvotāju ārstniecībā.

Veselības ministre 3.augustā tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi un ir gatava sniegt detalizētu veselības nozares finanšu situācijas raksturojumu.

 

Veselības ministrijas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!