• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Zemkopības ministrija: Par Lauku attīstības programmas grozījumu apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2009., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195559

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta sēdē: 2009.gada 28.jūlijā

Vēl šajā numurā

31.07.2009., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Zemkopības ministrija: Par Lauku attīstības programmas grozījumu apstiprināšanu

 

Eiropas Komisija (EK) apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) iesniegtos grozījumus Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013.gadam (LAP), kas izstrādāti sadarbībā ar lauksaimnieku organizācijām, sociālajiem un ekonomiskajiem partneriem, izvērtējot LAP ieviešanas sākotnējo posmu, sasniegtos rezultātus, kā arī ekonomisko situāciju valstī un tautsaimniecībā kopumā. Dokuments izvērtēšanai un apstiprināšanai Eiropas Komisijā tika iesniegts pērnā gada nogalē.

Grozījumi veikti LAP sadaļās par pamatlīdzekļu neaizvietošanu, kopējo attiecināmo izdevumu kopsummas noteikšanu pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija”, atbalsta intensitātes palielināšanu bioloģiskajiem lauksaimniekiem pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija”, atbalsta apjoma noteikšanu apakšpasākumā “Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas”.

Tādējādi Latvijas Lauku attīstības programmā 2007.–2013.gadam noteikts, ka turpmāk saimniecības piecus gadus pēc projekta iesnieguma iesniegšanas un projekta realizācijas veco traktortehniku, piekabes un agregātus, kas ir vecāki par desmit gadiem no to izlaides datuma, varēs norakstīt vai kā citādi izslēgt no saimnieciskās darbības. Tāpat par pamatlīdzekļu aizvietošanu netiks uzskatīta par 25 gadiem vecāku meliorācijas sistēmu renovācija.

Pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija” nosacījumiem atbilstošajām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām kopējā attiecināmo izdevumu kopsumma visā programmēšanas periodā noteikta 10 miljoni eiro jeb 7 miljoni latu. Tādējādi kooperatīvi tiks motivēti aktīvāk pieteikties šim atbalstam, jo kooperācija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā uzlabot sīko zemnieku saimniecību ekonomisko stāvokli un nodrošināt to dzīvotspēju.

Lai veicinātu bioloģiskās lauksaimniecības attīstību Latvijā, pasākumā “Lauku saimniecību modernizācija” atbalsta intensitāte bioloģiskajiem lauksaimniekiem noteikta 40% apmērā un mazāk labvēlīgu apvidu (MLA) teritorijās – 45% apmērā, līdz ar to palielinot atbalsta intensitāti bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kas ražo bioloģisko lauksaimniecības produkciju.

Savukārt pasākumā “Enerģijas ražošana no lauksaimnieciskas un mežsaimnieciskas izcelsmes biomasas” palielināta attiecināmo izmaksu summa vienam atbalsta pretendentam līdz 6 miljoniem latu jeb 8,5 miljoniem eiro iepriekš 141 tūkstoša latu jeb 200 tūkstošu eiro vietā. Tādējādi uzlabosies elektroenerģijas apgāde un ceļu infrastruktūra lauku teritorijās. Tāpat arī siltumenerģijas pārpalikuma gadījumā, biogāzi attīrot, to būs iespējams iepludināt kopējā dabasgāzes tīklā, kā arī izmantot degvielas uzpildes stacijās.

Lai veicinātu maza apjoma būvniecību, pasākumā “Lauku ekonomikas dažādošana un dzīves kvalitātes veicināšana vietējo attīstības stratēģiju īstenošanas teritorijā”, palielināta atbalsta summa projekta attiecināmajiem izdevumiem līdz 28 458 eiro jeb 20 000 latiem. Turpmāk arī varēs veikt maza apjoma būvobjektu vienkāršotu rekonstrukciju, renovāciju un vienkāršotu renovāciju.

Papildus jau apstiprinātajiem grozījumiem ZM ir iesniegusi Eiropas Komisijai jaunus grozījumus LAP, kas arī ir apspriesti un saskaņoti ar lauksaimnieku sabiedriskajām organizācijām.

Jaunajos grozījumos ierosināts pārtraukt dažus LAP pasākumus vai daļēji samazināt to finansējumu, savukārt papildus Eiropas Komisijas piešķirto finansējumu piesaistīt piensaimniecības nozares pārstrukturizācijai. Tāpat varētu palielināt kopējo attiecināmo izdevumu kopsummu visā programmēšanas periodā līdz 5 miljoniem eiro, kā arī paaugstināt atbalsta intensitāti jaunajiem lauksaimniekiem LAP pasākuma “Lauku saimniecību modernizācija” ietvaros. Savukārt pasākuma “Agrovides maksājumi” ietvaros lietderīgi būtu palielināt saistību pārtraukšanas procentuālo slieksni no 3 uz 30%, paredzot, ka saņemtais atbalsts nav jāatmaksā, pārtraucot saistības, ja tiek konstatētas izmaiņas robežās līdz 30% no pirmajā saistību gadā deklarētās kopplatības.

Būtu pārskatāmas arī atbalsta likmes mazāk nelabvēlīgo apvidu atbalstam pasākuma “Maksājumi lauksaimniekiem par nelabvēlīgiem dabas apstākļiem teritorijās, kas nav kalnu teritorijas” ietvaros. Savukārt pasākumā “Atbalsts uzņēmumu radīšanai un attīstībai (ietverot ar lauksaimniecību nesaistītu darbību dažādošanu)” plānots paaugstināt atbalsta intensitāti līdz 70%, kā arī pasākumā “Lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšana” noteikt attiecināmo izmaksu kopējās summas vienam finansējuma saņēmējam blakusproduktu pārstrādē un lauksaimniecības produktu mājražošanā.

Šos ierosinājumus pašreiz izvērtē Eiropas Komisija, kas sniegs arī komentārus Zemkopības ministrijai par LAP jauno grozījumu priekšlikumiem.

 

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!