• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Komisija: Par Parex bankas atbalsta pasākumu izvērtēšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.07.2009., Nr. 121 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195558

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropas Komisija: Par pretmonopola politiku farmācijas nozarē

Vēl šajā numurā

31.07.2009., Nr. 121

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Komisija: Par Parex bankas atbalsta pasākumu izvērtēšanu


 

Eiropas Komisija saskaņā ar EK līguma noteikumiem par valsts atbalstu ir sākusi padziļinātu izmeklēšanu par atbalsta pasākumiem Latvijas AS “Parex banka”. Šis ir pirmais solis, lai ciešā sadarbībā ar Latvijas iestādēm rastu dzīvotspējīgu ilgtermiņa risinājumu šai bankai. Ar Komisijas 2008.gada 24.novembra, 2009.gada 11.februāra un 2009.gada 11.maija lēmumiem tika apstiprināti glābšanas pasākumi Parex bankai valsts garantiju, likviditātes atbalsta un rekapitalizācijas pasākumu veidā. 2009.gada 11.maijā tika iesniegts Parex bankas pārstrukturēšanas plāns. Tagad Komisija pētīs, vai šis pārstrukturēšanas plāns ļaus Parex bankai atgūt ilgtermiņa dzīvotspēju, vienlaikus izvairoties no nevēlamiem konkurences izkropļojumiem. Izmeklēšanas sākšana ir parasta parādība valsts intervences gadījumā banku nozarē; tā nodrošina juridisko noteiktību attiecīgajiem tirgus dalībniekiem un dod iespēju ieinteresētajām personām iesniegt piezīmes par ierosināto pasākumu. Tā neietekmē procedūras iznākumu.

Konkurences komisāre Nēlī Krūsa šajā saistībā teica: “Komisijai ir jāveic padziļināta izmeklēšana par atbalsta pasākumu paketi Parex bankai, lai noteiktu, vai papildus tai ir izstrādāts reāls projekts, lai atrisinātu problēmas, kuru dēļ izveidojusies pašreizējā situācija. Tādējādi mēs nodrošinām juridisko noteiktību visiem iesaistītajiem dalībniekiem un dodam iespēju ieinteresētajām trešajām personām paust savu viedokli.”

Aktīvu ziņā Parex banka ir otra lielākā banka Latvijā. Tā ir universāla banka, kas piedāvā pilnu banku produktu spektru gan tieši, gan ar specializētu meitasuzņēmumu starpniecību. Banka tika dibināta 1992.gadā, un, pirms 2008.gada beigās bankas akcijas pārņēma Latvijas valsts, tās vairākuma akcijas piederēja divām privātpersonām. Bankai ir filiāles Stokholmā, Tallinā, Hamburgā un Berlīnē un 11 pārstāvniecības deviņās citās valstīs.

Komisija 2008.gada 24.novembrī apstiprināja glābšanas atbalstu Parex bankai likviditātes atbalsta, valsts garantiju un rekapitalizācijas pasākumu veidā saskaņā ar ES noteikumiem par ārkārtas atbalstu bankām. Komisija 2009.gada 11.maijā apstiprināja grozījumus rekapitalizācijas pasākumā, kas ļāva Latvijai iegādāties no jauna emitētas parastās akcijas un saņemt subordinētu aizdevumu, lai nostiprinātu bankas kapitāla bāzi.

Atbilstoši Komisijas lēmumam par glābšanas atbalstu Latvija 2009.gada 11.maijā paziņoja par pārstrukturēšanas plānu Parex bankai. Plānā paredzēts īstenot jaunu uzņēmējdarbības stratēģiju, kā arī vairākus pārstrukturēšanas atbalsta pasākumus, kas ietver likviditātes atbalstu, valsts garantiju termiņa pagarinājumu, iespējamas jaunas valsts garantijas, lai nodrošinātu bankai turpmāku finansējumu, un kapitāla ieguldījumus.

Komisija izvērtēs, vai ar plānoto pasākumu palīdzību ir iespējams atjaunot Parex bankas ilgtermiņa dzīvotspēju un vai valsts atbalsts nepārsniedz vajadzīgo minimumu.

Tas, ka tiek sākta formāla izmeklēšanas procedūra, neietekmē attiecīgo pasākumu atbilstību ES valsts atbalsta noteikumiem. Šis pasākums ir vajadzīgs, lai nodrošinātu juridisko noteiktību atbalsta saņēmējiem un to uzņēmējdarbības partneriem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!