• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.07.2009., Nr. 120 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195502

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Vēl šajā numurā

30.07.2009., Nr. 120

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Šodien būsim ļoti īsi un uzreiz atbildēsim uz jūsu jautājumiem.

Jautājums: Ņemot vērā to, kādi strīdi pavadīja vēstules parakstīšanu Starptautiskajam valūtas fondam, kā jūs paredzat, kā valdība un arī jūs kā prezidents tiksit galā ar situāciju, kas, visticamāk, būs daudz sarežģītāka, veidojot jau nākamā gada budžetu? Patlaban vēl bija diskusijas par aptuvenām vietām, tad būs jau konkrēti priekšlikumi un samazinājumi, nodokļu izmaiņas.

V.Zatlers: Mēdz teikt, ka strīdos dzimst patiesība. Protams, jums ir taisnība, ka pats budžeta sastādīšanas process būs daudz grūtāks, būs jāpanāk daudzi kompromisi. Es esmu pārliecināts, ka griešanas princips, mehānisks griešanas princips šoreiz nestrādās. Tieši tāpēc vēl būs daudz strīdu, daudz diskusiju, kāds būs budžeta galīgais projekts. Tāpēc es domāju: lai valdība un premjers gatavojas jau šodien vai rīt, parīt sākt šīs diskusijas. Kas man patīk šoreiz, ir tas, ka budžets tiek sastādīts pēc normālās procedūras, bez steigas, bez pārsteigumiem, bet ļoti stingrās diskusijās gan valdībā, gan arī ar sociālajiem partneriem.

Jautājums: Jūs arvien biežāk runājat arī ar valdību veidojošajām partijām. Vai jums ir pārliecība, ka tās visas partijas kopā domā par valsts, sabiedrības labumu vairāk nekā par katras partijas labumu?

V.Zatlers: Šodien ļoti būtiski saprast vienu lietu – mūsu valstī nākamgad būs vēlēšanas. Partijām jāsaprot, ka uzvarēs tās partijas, kas uzņemsies atbildību un arī rīkosies. Tās partijas, kas tikai protestēs vai mēģinās visu laiku it kā savu reitingu dēļ torpedēt procesu, kuram neizbēgami jāiet cauri, tas ir, nākamā gada samazinātais budžets, strukturālās reformas, reformas tādās jutīgās sfērās kā medicīna, izglītība, tās nākamajā Saeimā nebūs. Tātad faktiski jāsaprot, ka pasaulē ir pierādījies, ka kritiskos brīžos, ja valdība, partijas rīkojas aktīvi, izlēmīgi un skaidro savu pozīciju, tās nākamajās vēlēšanās uzvar, nevis zaudē. Tas būtu jāsaprot un jāņem vērā to valstu pieredze, kas ir gājušas cauri krīzei. Ir jāpārkārtojas.

Jautājums: Jūs svētdien teicāt, ka vienošanās ar Starptautisko valūtas fondu neparedz nekādus būtiskus jaunumus Latvijas sabiedrībai. Vai, jūsuprāt, valdība spēs samazināt budžeta izdevumus par nepieciešamo apjomu, lai nevajadzētu ieviest progresīvo ienākuma nodokli un paaugstināt PVN, kas būtu jaunums sabiedrībai?

V.Zatlers: Pirmkārt, valdībai ir skaidri dots uzdevums. Vai valdība būs efektīva savā rīcībā, to parādīs budžets, kuru Saeima pieņems. Ja šis budžets būs ar samazinājumu un likumā netiks izsludināti jauni nodokļi, tad, protams, valdības darbs būs efektīvs. Jo tomēr ir panākts progress – ja decembrī bija skaidrs nosacījums nodokļus, konkrēti PVN, 2010.gadā celt, tad šajā dokumentā ir – celt tikai tad, ja valdības darbs ir bijis neveiksmīgs izdevumu samazināšanā. Faktiski valdība ir izcīnījusi šo pozīciju, un šis nav nekāds pārsteigums.

Jautājums: Prezidenta kungs, vai premjers jums ir viesis skaidrību attiecībā uz veselības budžetu, piemēram, kādēļ notiek kavēšanās ar Sabiedrības veselības aģentūras likvidāciju? No otras puses, vai, jūsuprāt, šī nav īpaša nozare, kurā būtu jānāk pretim ministres aicinājumiem piešķirt papildu finansējumu? Vai tās jūsu norādes par protestēšanu nebija mērķētas tieši uz šo konfliktu veselības jomā?

V.Zatlers: Strīdi un diskusijas būs, ar to sabiedrībai jārēķinās, ar to jārēķinās ministriem, ar to jārēķinās arī premjeram. Būtiskākais, lai šajos strīdos, kā jau teicu, dzimst patiesība. Šobrīd vienkārši prasīt budžetu, kad ir pilnīgi diametrāli pretējs uzdevums samazināt izdevumus, droši vien nav korekti. Ir jādomā, kā veikt strukturālās reformas, paskatīties uz Veselības ministrijas budžetu pilnīgā griezumā, līdz katrai izdevumu pozīcijai un redzēt, kur tieši ir nepieciešami izdevumu samazinājumi un kur – palielinājumi. Uz to nevar atbildēt vienā teikumā. Un domāju, ka to pat nevarēs šodien vienā teikumā atbildēt ne veselības ministre, ne Ministru prezidents. Bet ceru, ka atbildes uz šo jautājumu tuvākajā laikā būs.

Jautājums: Vai jums šķiet pareizi, ka saprašanās vēstule ar Starptautisko valūtas fondu bija tikai angļu valodā un nebija iztulkota valsts valodā?

V.Zatlers: Viennozīmīgi jebkuram dokumentam Latvijas valstī ir jābūt valsts valodā. Protams, darba valoda ar Starptautisko valūtas fondu un Eiropas Komisiju ir angļu valoda, un arī šis dokuments būs angļu valodā, arī sarunas notiks angļu valodā, bet pašam dokumentam arī sarunu gaitā būtu jābūt pieejamam latviešu valodā. Tas nav apstrīdams fakts.

Jautājums: Vai, jūsuprāt, konkurss “Jaunais vilnis” spodrina Latvijas tēlu?

V.Zatlers: Šo konkursu rāda, ja nemaldos, 40 pasaules valstīs. Es, protams, lepojos ar mūsu pārstāvi Aishu, kuru arī redz 40 pasaules valstīs. Un varbūt viņa arī uzvarēs.

Jautājums: Par angļu valodu – jūs minējāt, ka dokumentam jābūt latviešu valodā, bet vai tas, ka partiju vadītājiem bija jāparaksta angļu valodas dokuments, nemazina šo parakstu vērtību, ja tas nebija pieejams valsts valodā?

V.Zatlers: Neapšaubāmi tas dokuments jāsastāda divās valodās un divās valodās jāparaksta. Piekritīsiet man! Bet tas, ka darba valoda sarunās bija angļu valoda, līdz ar to arī formulējumi bija angļu valodā, šiem procesiem bija jānotiek paralēli. Teikšu tā, ja kāds paraksta dokumentu, ko viņš pats nesaprot vai nezina, kas tur rakstīts, tad katrā ziņā viņš ir krimināli sodāms par to. Domāju, ka visi tie, kas parakstīja, ļoti labi zināja, kas bija rakstīts šajā dokumentā, kādi ir nosacījumi un kā šis dokuments skan latviešu valodā.

 

Preses īssaieta Valsts prezidenta preses dienesta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 29.jūlijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!