• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ātrās brīdināšanas sistēmu pārtikas jomā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.07.2009., Nr. 119 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195442

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauniem noteikumiem gāzes piegādē

Vēl šajā numurā

29.07.2009., Nr. 119

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ātrās brīdināšanas sistēmu pārtikas jomā


 

Ātrās brīdināšanas sistēmai pārtikas un barības jomā (RASFF), kas ir nozīmīgs Eiropas Savienības instruments, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu, šogad aprit 30 gadi.

Skaitļi liecina, ka tagad tā ir efektīvāka nekā jebkad agrāk. 16.jūlijā publicētajā ikgadējā ziņojumā par sistēmas darbību 2008.gadā minēts, ka trauksmes paziņojumu skaits 2008.gadā ir samazinājies gandrīz uz pusi salīdzinājumā ar 2007.gadu. Kopējais paziņojumu skaits saglabājas stabils – aptuveni 7000. Tas nenozīmē, ka 2008.gadā bija mazāk problēmu, par kurām ziņot. Tas drīzāk norāda uz to, ka sistēmas dalībnieki tagad labāk analizē risku un klasificē paziņojumus kā trauksmes paziņojumus tikai tad, ja pastāv nopietns risks un ja produkts jau ir tirgū. Tas notiek arī tad, ja ir nepieciešama dalībvalstu ātra rīcība, lai mazinātu risku. 2008.gadā no aptuveni 3000 paziņojumiem 528 bija trauksmes paziņojumi. Komisija saņēma arī aptuveni 4000 paziņojumu par turpmākiem pasākumiem, ko tā nodeva dalībvalstīm.

Uzrunājot dalībniekus starptautiskajā RASFF konferencē “Mēs uzraugām Jūsu pārtiku” (“Keeping An Eye on Your Food”), Eiropas Savienības veselības komisāre Andrula Vasiļu sacīja: “Ātrās brīdināšanas sistēma pārtikas un barības jomā ir nozīmīgs instruments mūsu centienos nodrošināt pārtikas nekaitīgumu Eiropā. Trīsdesmit gadu laikā tas ir kļuvis par ļoti vērtīgu instrumentu, ko tā dalībnieki izmanto, lai reālajā laikā apmainītos ar informāciju par pasākumiem, kurus tie veikuši, lai nodrošinātu pārtikas un barības nekaitīgumu. “RASFF” ir viens no sekmīgākajiem projektiem ES integrētajā pieejā pārtikas nekaitīgumam, maksimāli izmantojot saziņu un sadarbību.”

 

Nozīmīgi incidenti pārtikas nekaitīguma jomā

RASFF sistēmai 2008.gadā atkal bija jāiztur pārbaudījumi saistībā ar dažiem pēdējo gadu nozīmīgākajiem incidentiem pārtikas nekaitīguma jomā. Cita starpā – Ukrainas izcelsmes saulespuķu eļļā tika atklāta minerāleļļas klātbūtne (skartas 39 valstis, sniegti 99 paziņojumi par turpmākiem pasākumiem), pārtikā no Ķīnas atrasts melamīns (incidents ar globālu ietekmi, 84 RASFF paziņojumi un 101 paziņojums par turpmākiem pasākumiem) un cūkgaļā no Īrijas atrasts dioksīna piesārņojums (skartas 54 valstis un sniegti 230 paziņojumi par turpmākiem pasākumiem).

Katrā no šiem gadījumiem RASFF palīdzēja koordinēt dalībvalstu rīcību un tādējādi mazināja piesārņojuma incidentu sekas. Gadījums ar melamīnu lieliski parādīja, ka RASFF sistēma ir noderīga pasaules mēroga problēmu gadījumā un ka tā spēj apmainīties ar informāciju ar Pasaules veselības organizācijas Starptautisko pārtikas nekaitīguma iestāžu tīklu INFOSAN.

 

Padarīt importu drošāku

Vairāk nekā četri no desmit paziņojumiem 2008.gadā bija par produktiem, kas apturēti uz Eiropas Savienības robežas saistībā ar risku pārtikas nekaitīgumam. Kad tiek atklāts šāds produkts, RASFF informē attiecīgo trešo valsti, lai novērstu šādas problēmas atkārtošanos. 2008.gadā trešajām valstīm tika iesniegti 2342 informatīvi dokumenti par bīstamiem produktiem, kuru izcelsme ir attiecīgo valstu teritorijā. Ja tiek konstatēta nopietna un pastāvīga problēma, Komisija attiecīgās trešās valsts iestādēm sūta vēstuli, aicinot tās veikt korekcijas pasākumus, piemēram, svītrot no sarakstiem attiecīgos uzņēmumus, bloķēt eksportu vai nodrošināt biežāku kontroli.

 

Trauksme, informācija un apturēšana uz robežas

RASFF ikgadējā ziņojumā kopējais 2008.gadā sniegto paziņojumu skaits ir iedalīts šādi: trauksmes paziņojumi (528), informatīvi paziņojumi (1138) un paziņojumi par noraidīšanu uz robežas (1377). Trauksmes paziņojumus sūta, ja pārtika vai barība, kas rada nopietnu apdraudējumu, jau ir tirgū un ir nepieciešama tūlītēja rīcība. Lielākā daļa (62%) trauksmes paziņojumu 2008.gadā attiecās uz produktiem ar ES izcelsmi, un vairums šo problēmu tika atklātas, veicot kontroles tirgū. Šajā paziņojumu kategorijā visbiežāk ziņots par riskiem, kas saistīti ar patogēnu mikroorganismu, smago metālu un mikotoksīnu klātbūtni pārtikā vai barībā.

Informatīvos paziņojumus sūta, ja ir konstatēts risks, bet nav nepieciešama tūlītēja pārējo dalībvalstu rīcība. Lielākā daļa (54%) informatīvo paziņojumu 2008.gadā attiecās uz produktiem ar izcelsmi trešajās valstīs. Šajā paziņojumu kategorijā visbiežāk ziņots par riskiem, kas saistīti ar patogēnu mikroorganismu, pesticīdu atlieku un pārtikas piedevu klātbūtni pārtikā vai barībā.

2008.gadā ieviesa jaunu paziņojumu veidu – paziņojumus par noraidīšanu uz robežas. Iepriekš šādi paziņojumi ietilpa informatīvo paziņojumu kategorijā. Tie ir paziņojumi par produktiem, kuri ir apturēti uz Kopienas robežas un kuri ir nosūtīti uz citu galamērķi vai iznīcināti. 56% šādu gadījumu bija saistīti ar pārāk augstu mikotoksīnu līmeni.

 

RASFF darbība

RASFF nodrošina ātru un efektīvu apmaiņu ar informāciju starp dalībvalstīm un Komisiju, ja pārtikas un barības aprites ķēdē ir konstatēts apdraudējums iedzīvotāju veselībai.

Visi RASFF dalībnieki (ES–27, Komisija, EFSA, kā arī Norvēģija, Lihtenšteina un Īslande) nodrošina diennakts dienestu, lai garantētu steidzamu paziņojumu pēc iespējas ātru nosūtīšanu, saņemšanu, kā arī pēc iespējas ātru reaģēšanu uz šādiem paziņojumiem. Pateicoties RASFF, par daudziem pārtikas nekaitīguma apdraudējumiem ir brīdināts, vēl pirms tie ir nodarījuši kaitējumu patērētājiem.

 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Preses un informācijas nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!