• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministrija: Par pievienošanos Eiropas Kosmosa aģentūras līgumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.07.2009., Nr. 118 https://www.vestnesis.lv/ta/id/195333

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par lauku attīstības speciālistiem novados

Vēl šajā numurā

28.07.2009., Nr. 118

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministrija: Par pievienošanos Eiropas Kosmosa aģentūras līgumam


 

“Latvijas pievienošanās Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) līgumam sniedz nozīmīgu ieguldījumu mūsu attīstībai. Mums ir visi priekšnosacījumi, lai, aktīvi darbojoties ar kosmosa pētniecību saistītajās jomās starptautiskā līmenī, mēs nodrošinātu nozīmīgu un lietderīgu ieguldījumu gan savā izglītībā un zinātnē, gan drošībā, vides aizsardzībā, lauksaimniecībā, gan ekonomikas, transporta, sakaru, komunikāciju u.c. nozarēs, tādējādi kopumā uzlabojot dzīves kvalitāti,” uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, 23.jūlijā Latvijas valdības vārdā parakstot “Latvijas Republikas valdības un Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) līgumu par sadarbību kosmosa jomā miermīlīgiem mērķiem”.

Ministre piebilda, ka pievienošanās šim līgumam un tā sniegtās iespējas ir nozīmīgs ieguvums mūsu valstij gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī, īpaši laikā, kad gan Latvijā, gan pasaulē ļoti liela uzmanība tiek pievērsta ilgtspējai un drošībai, augstas pievienotās vērtības produktu radīšanai, ekonomikas attīstībai, konkurētspējas veicināšanai un netradicionālu risinājumu meklēšanai. Lai pilnveidotu un attīstītu starptautisko sadarbību, pirmkārt, Latvijai ir vēlme to darīt, otrkārt, ir materiāltehniskā bāze, nepieciešamās studiju programmas, kas ir pamats cilvēkresursu attīstībai, kā arī sadarbība ar jomas speciālistiem un institūcijām ārvalstīs. Savukārt, runājot par nacionālo līmeni, T.Koķe bija pārliecināta, ka šis līgums sekmēs un stimulēs sadarbību starp vairākām jomām un institūcijām, piemēram, izglītības, zinātnes, transporta, vides, lauksaimniecības, aizsardzības u.c.

No EKA puses līgumu parakstīja aģentūras direktors juridiskajos un ārējo attiecību jautājumos Peters Hulsrojs. Viņš uzsvēra, ka šajā līgumā ietverto principu īstenošana dzīvē ir nozīmīga investīcija mūsu visu, arī – Latvijas, ilgtspējīgā un drošā nākotnē, īpaši krīzes laikā. P.Hulsrojs atzinīgi novērtēja līdzšinējo Latvijas un EKA sadarbību, norādot, ka tā gadu no gada kļūst ciešāka, uzsverot arī Latvijas sasniegumus ar kosmosa pētniecību saistītajās jomās.

Savukārt Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra direktors profesors Juris Žagars akcentēja Latvijas vēsturisko pieredzi modernu materiālu izgatavošanā un inovatīvu risinājumu īstenošanā gan Krievijas impērijas laikā, gan starpkaru periodā un vēlāk. Viņš piebilda, ka arī šobrīd mums ir visas iespējas un iestrādes attīstīt ar kosmosa pētniecību saistītās jomas. Kā paraugu viņš minēja Ventspils Augstskolas studentus, kuri, būvējot mikrosatelītu “Venta–1”, starptautiski pierādījuši savas zināšanas un prasmes. Nobeigumā J.Žagars uzsvēra, ka šis līgums dod ietvaru un rosina Latvijas zinātnei vēl aktīvāk un ciešāk sadarboties, koncentrējot dažādus resursus pēc iespējas augstāka rezultāta sasniegšanai.

 

Agnese Korbe, izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!