• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.07.2009., Nr. 112 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194906

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.07.2009., Nr. 112

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Preses īssaietā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu


 

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Labdien! Šodien mums bija iknedēļas tikšanās ar Ministru prezidentu. Kā redzat, saruna bija gara, ļoti piesātināta, ļoti konstruktīva. Es informēju Ministru prezidentu par savu vizīti Tadžikistānā, par biznesa iespējām Tadžikistānā, arī par to, kā uzlabot satiksmi starp Tadžikistānu un Latviju. Savukārt Ministru prezidents mani informēja par to, kā ir uzsāktas strukturālās reformas tieši valsts pārvaldē, kādas ir problēmas. Tāpat mēs ilgu laiku veltījām, lai pārrunātu to, kā virzīt partiju finansēšanas likumu tādā gultnē, lai tiešām nākamajās un aiznākamajās vēlēšanās mūsu politiskā vide un arī demokrātija kļūtu vēl demokrātiskāka un vēlētājs būtu apmierināts ar vēlēšanu rezultātiem. Tātad – plašs jautājumu loks. Protams, mēs pārrunājām arī to, kā veicas ar ierēdņu depolitizāciju, kādas ir atsauksmes un vērtējumi šiem procesiem, kas būtu jādara Saeimā, kas būtu jādara tieši valdībā, Valsts kancelejai un arī civildienesta pārvaldei, lai mēs panāktu ierēdņu lojalitāti Latvijas valstij un nevis kādai konkrētai partijai. Plašs jautājumu loks. Mēs esam gatavi jūsu jautājumiem.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat valdības sarunas ar Starptautisko valūtas fondu? Kā zināms, šogad abas reizes, kad bija jāsaņem aizdevuma daļas, tās netika saņemtas. Un premjers ir atzinis, ka tagad ir smagas sarunas.

V.Zatlers: Visprecīzāko informāciju par šo jautājumu jums varētu sniegt premjers pats. Varbūt arī uzreiz, lai uz jautājumu būtu atbildēts.

Jautājums: Jūs to nepārrunājāt?

V.Zatlers: Mēs pārrunājām, jā, bet visprecīzāko informāciju zina pats premjers.

Jautājums: Bet kāds ir jūsu viedoklis?

V.Zatlers: Sarunas ar Starptautisko valūtas fondu vienmēr ir bijušas grūtas, un vienmēr tas ir bijis no paša sākuma. Arī šoreiz tās būs grūtas. Bet tieši, kā veicas, par to – premjers pats.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis: Kas attiecas uz sarunām ar Starptautisko valūtas fondu, tad šonedēļ Rīgā ir Starptautiskā valūtas fonda misija, kas arī noformēs tās prasības, kādas valūtas fondam būs, lai varētu turpināt saņemt valūtas fonda aizdevumu. Protams, ja šīs prasības būs tuvu tām prasībām, kuras ir Eiropas Komisijas izvirzītās un par kurām ar Eiropas Komisiju mēs esam vienojušies, jau parakstot papildu saprašanās memorandu, tad šis sarunu rezultāts būs vērtējams kā pozitīvs. Ja mēs redzam, ka šeit starp valūtas fondu un Eiropas Komisiju ir zināma pieeju atšķirība, mēs zinām arī, ka Eiropas komisija jau ir pieņēmusi lēmumu par 1,2 miljardu eiro piešķiršanu Latvijai.

Jautājums: Kā jūs vērtējat veselības reformas, respektīvi, pašlaik ir pārtrauktas plānveida operācijas un arī drīzumā izskatās, ka reģionālajām slimnīcām varētu pietrūkt naudas arī neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai. Vai jūs kaut kā domājat reaģēt?

Valsts prezidents Valdis Zatlers: Veselības ministrei ir grūts darba lauks un grūti uzdevumi. Bet galvenais šajā procesā ir nepazaudēt to, ka tomēr Latvijā ir ļoti augsti kvalificēta, attīstīta medicīnas palīdzība un, ja to sāk gremdēt, tai sāk teikt “nē”, tad, protams, speciālisti aizplūdīs prom. Jāsaprot arī tas, ka katrā mazpilsētā vai pat lielākā pilsētā tieši slimnīcu palīdzībai ir jābūt adekvātā līmenī. Tas nozīmē, jābūt ne pārāk sarežģīti. Bet tas, ko pacients vēlas, ir ļoti laba kvalitāte. To nav viegli līdzsvarot. Jo faktiski tas ir struktūru plāns, kuru Latvija pieņēma šī gadu tūkstoša sākumā, tātad apmēram pirms astoņiem gadiem, un kurš paredzēja tā realizāciju, starp citu, sākt aptuveni šogad, 2009.gadā. Tas, ka mums ir viss sajucis vienā lielā puzlī, izjauktā, tas, protams, ir fakts, un tas padara šo darbu daudz, daudz grūtāku. Bet ir jāpanāk tas līdzsvars starp ļoti attīstīto medicīnu, kur viņa būs, un to bāzes medicīnu, kas būs katrā mazpilsētā. Tad iegūs pacients, un mēs ietaupīsim arī valsts naudu.

Svarīgākais ir nodrošināt, lai pacients nonāk tur, kur viņam ir jānonāk pēc iespējas ātrāk. Jo medicīna visus šos 20 gadus ir attīstījusies, tieši ārstu kvalifikācija, iespējas, ko dod modernās tehnoloģijas. Organizācija ir tieši tāda pati kā 15 gadus atpakaļ, nekas nav mainījies. Tāpēc faktiski mums ir jāsaprot, ka galvenais uzdevums ir mainīt organizāciju, kā organizēt šo palīdzību, nevis kam griezt nost naudu.

Jautājums: Kā jūs vērtējat strukturālās reformas valsts pārvaldē un vai, jūsuprāt, pašreizējos apstākļos nebūtu nepieciešams vēl vairāk samazināt ministriju skaitu?

V.Zatlers: Protams, krīzes situācija prasa arī atbilstošu rīcību. Jo radikālāka būtu šī rīcība, jo labāks būtu arī efekts. Mēs ilgu laiku veltījām tieši pārrunām par to, kā veicas ar strukturālajām reformām. Ir daudz labas lietas iesāktas, bet ir svarīgi būt pietiekami drosmīgam un radikālam šajās reformās. Jo tikai struktūras izmaiņas pēc būtības un nevis tā – lielāka, mazāka – , novedīs pie tā, ka valsts ietaupīs un iedzīvotājs savukārt jutīs valsts atbalstu.

Jautājums: Atgriežoties pie valūtas fonda, man tāda sajūta, ka mums jāsāk nožēlot, ka vispār mēs sākām sarunas ar valūtas fondu tādā ziņā, ka viņi izturas pret mums tā pārāk nevērīgi, ka tā nav nevis palīdzība, ka viņi mums kādā ziņā palīdzētu, bet vairāk domā par to, kā mēs to naudu atdosim?

V.Zatlers: Ja mēs paskatīsimies tomēr nedaudz atpakaļ, gan decembrī, gan arī šeit jūnijā, kad tika strauji, īsā laikā pieņemti lēmumi, bieži vien viņos bija arī kļūdas. Tad katrā ziņā valūtas fonds šobrīd ir ieradies, lai būtu pārliecināts, ka ir šis process pie nākamā gada budžeta, teiksim, par reālu plānu, gan arī 2010., 2011. un pat 2012.gadam. Viņiem vajag šos pierādījumus. Tas, ka Latvijas valdība ir sākusi strādāt pie šiem uzdevumiem no pirmās dienas, kad tika veikti budžeta grozījumi. Acīmredzot šoreiz valūtas fonds nenāks tikai pārbaudīt, valūtas fonds centīsies arī ietekmēt šos procesus.

Jautājums: Nupat ir sākušās dažādas akcijas, kuru mērķis ir sildīt Latvijas ekonomiku. Kā jūs kā prezidents uzskatāt, vai Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu izvēlēties, piemēram, Latvijas produktus un arī valsts pārvaldē dot priekšroku iepirkumiem, kas ir pašmāju ražojuma?

V.Zatlers: Viennozīmīgi, Latvija ražo ļoti daudzas kvalitatīvas lietas, gan tās, ko mēs katru dienu lietojam ģimenē kā pārtiku, gan tās, ko mēs lietojam savās iestādēs kā kancelejas preces vai aprīkojumu. Par to vienmēr būtu jādomā. Bet mums būtu arī jālepojas par to, ka Latvija, pieņemsim, ražo vislielākās finiera plāksnes pasaulē. Mēs zinām to, bet īstenībā nekad nelepojamies ar to. To, ka Latvija ražo kuģu dzenskrūvju lāpstiņas kompānijai, ko sauc par “Rolls Royce”, kas ir viena no lielākajām dzinēju ražotājām pasaulē. Mums ir daudz šādu piemēru, ar ko mēs varētu tiešām lepoties un arī pieņemt to visu. Latvijas Dzelzceļš ir ceturtais lielākais dzelzceļš Eiropas Savienībā pēc kravu pārvadājumiem. Mēs ikdienā to aizmirstam. Mums liekas, ka viss ir pats par sevi saprotams. Latvijā ir daudz preču un pakalpojumu, kuri ir ne tikai konkurētspējīgi, bet ir, kā es jau minēju, ļoti labā vietā pasaulē. Mums ikdienā tas pat būtu zināms lepnums. Es lepojos ar to, ka manā valstī ražo šādas labas preces, un es viņas lietoju.

Jautājums: Prezidenta kungs, kā jūs vērtējat, ka jau divas reizes nav saņemts Starptautiskā valūtas fonda aizdevums šogad?

V.Zatlers: Katrā ziņā Eiropas Savienības aizdevums ir saņemts un tiks saņemts. Starptautiskais valūtas fonds tomēr veiks savu kontrolējošo funkciju daudz pamatīgāk, un līdz ar to viņš vienmēr būs sliktais policists sarunās starp Latviju un Starptautisko valūtas fondu, un Eiropas Savienību par naudas turpmākajiem aizdevumiem. Ja jau reiz Latvijai ir vajadzīgs policists, tad mums ir jāizmanto viņa pakalpojumi.

Jautājums: Prezidenta kungs, jūs bijāt Tadžikistānā, kāds ir mērķis un rezultāts šai vizītei?

V.Zatlers: Arī šeit mums, Latvijai, faktiski būtu jālepojas, jo šobrīd “airBaltic” ir vienīgā kompānija, kas no Rīgas lido uz Dušanbi. Faktiski tā ir vienīgā saite, kas ir transporta saite, pasažieru transporta saite Eiropas Savienībai ar Tadžikistānu, Centrālāziju. Mēs redzam, ka pirmajā mēnesī lidmašīnas jau ir apmēram 70% noslogotas. Līdz ar to tam seko gan tūrisma, gan arī, protams, biznesa sakaru uzlabošanās.

Tadžikistāna šobrīd ir atvērta. Piemēram, uzņēmēju delegācija, kurā bija gandrīz 30 cilvēku, piedalījās ļoti veiksmīgās sarunās, kur ir jau reāli kontrakti, reāla tirgus attiecību veidošana. Tā kā faktiski šobrīd pasaulē, kad mēs meklējam jaunus tirgus, mēs, protams, zinām, mēs pazīstam Polijas, Lietuvas, arī Eiropas Savienības tirgu, ir jāmeklē jauni un jauni noieta tirgi. Sākot ar transporta artēriju, pēc tam atverot tur banku filiāles, lai arī būtu norēķini (bieži vien ar šīm valstīm ir grūtības tieši ar valūtas norēķiniem), pamazām ir likti tādi soļi uz priekšu, lai šī ekonomiskā sadarbība veidotos. Šobrīd tur ir ļoti liels potenciāls. Svarīgi ir tas, ka gan Latvija, gan, it sevišķi, Tadžikistānas valdība ar prezidentu priekšgalā šobrīd šādus ekonomiskos kontaktus atbalsta par 100%. Šī iespēja ir jāizmanto. Ja mēs to neizmantosim, tad izmantos kāds cits. Vajadzīgi ir konkrēti rezultāti. Simboliski un arī praktiski aviosatiksmes atklāšana ir liels solis uz priekšu, mēs redzam, praktisks solis, kuram seko nākamie panākumi.

Valsts prezidenta preses dienests

 

Preses īssaieta transkripts pēc Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 2009.gada 15.jūlijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!