• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.07.2009., Nr. 111 https://www.vestnesis.lv/ta/id/194861

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas konvertējamo valūtu kursi

Vēl šajā numurā

15.07.2009., Nr. 111

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Ježijs Buzeks


 

00.JPG (8458 bytes)
Eiropas Ekonomikas kongresā Polijas pilsētā Katovicē 2009.gada aprīlī: Eiropas Parlamenta deputāts un kongresa organizācijas komitejas priekšsēdētājs Ježijs Buzeks
Foto no media.netpr.pl

Eiropas Parlaments (EP) 14.jūlijā ar 555 balsīm (jeb 86,18 procentiem derīgo balsu) priekšsēdētāja amatā uz divarpus gadiem ievēlēja poļu deputātu Ježiju Buzeku (Jerzy Buzek) no Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) grupas. Viņš būs pirmais EP priekšsēdētājs no Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm, kuras pievienojās Eiropas Savienībai kopš 2004.gada.

Otra amata kandidāte, zviedru deputāte Eva Brita Svensone (Eva–Britt Svensson), Eiropas Apvienoto kreiso/Ziemeļvalstu Zaļo kreiso spēku grupa) ieguva 89 balsis.

J.Buzeks tika ievēlēts pirmajā balsošanas kārtā. Lai kļūtu par priekšsēdētāju, kandidātam bija jāsaņem absolūts nodoto balsu vairākums. Derīgas bija 644 no nodotajām 713 balsīm, tāpēc nepieciešamais balsu minimums bija 323.

Pēc ievēlēšanas J.Buzeks tūlīt pārņēma sēdes vadību no bijušā priekšsēdētāja Hansa Gerta Pēteringa (EPP).

Sešdesmit deviņus gadus vecais J.Buzeks, kas bija Eiropas Parlamenta deputāts arī iepriekšējā sasaukumā, ir tehnisko zinātņu profesors un Polijā populārs politiķis. Astoņdesmitajos gados viņš aktīvi darbojās arodbiedrībā “Solidarność” un 1997.–2001.gadā bija Polijas premjerministrs.

Īsajā inaugurācijas uzrunā priekšsēdētājs uzsvēra ievēlēšanas simbolisko nozīmi: “Pirms vairākiem gadiem es aptvēru – es varētu būt deputāts Polijas parlamentā, ja mēs atgūtu brīvību. Tagad esmu kļuvis par EP priekšsēdētāju, par ko es neuzdrošinājos pat sapņot.” Runājot par Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm, J.Buzeks atzina: “Es jūtos kā šo valstu sūtnis un pārstāvis.”

Vēl pirms balsojuma kā kandidāts viņš norādīja, ka amatā pievērsīs īpašu uzmanību tautsaimniecības krīzei, klimata pārmaiņām un Eiropas Parlamenta darba uzlabošanai.

Viens no svarīgākajiem uzdevumiem būs uzticības krīzes pārvarēšana. J.Buzeks arī uzsvēra, cik Eiropas Savienībai ir nepieciešams Lisabonas līgums.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu J.Buzeku sveica personīgi un Eiropas Komisijas vārdā. Viņš norādīja, ka ar prieku gaida sadarbību ar jauno EP priekšsēdētāju, lai “veidotu arvien stiprāku Eiropu, kas ir balstīta uz solidaritāti”.

 

Balsojuma rezultāti:

Nodotās balsis: 713

Nederīgie biļeteni: 69

Derīgi biļeteni: 644

Nepieciešamais balsu skaits, lai kandidāts tiktu ievēlēts (absolūts nodoto balsu vairākums): 323

Balsis par J.Buzeku: 555

Balsis par E.B.Svensoni: 89.

 

Eiropas Parlamenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!